Candid. Platform
for growth.

5 Manieren waarop Talpa en RTL kunnen samenwerken

Voice

Talpa wil intensiever samenwerken met RTL op tv-gebied en misschien op termijn wel fuseren, zo gaf De Mol onlangs aan. En dat is helemaal geen gekke gedachte gezien de huidige positie van Nederlandse mediapartijen. Vijf manieren waarop Talpa (TV) en RTL Nederland tot elkaar kunnen komen.

John de Mol kwam tijdens de laatste RTL Late Night met Humberto Tan geen lofzang doen op de presentator. Wel was hij vrij open over de toekomst van zijn eigen Talpa en concurrent RTL op televisiegebied. Hij ziet de twee op de langere termijn wel samengaan. Want volgens de mediamagnaat is er steeds minder ruimte voor twee grote concurrerende tv-groepen. Nederlandse media moeten steeds meer samenwerken, gedwongen door het feit dat de lineaire tv-inkomsten langzaam maar zeker teruglopen en een groot deel van de reclamegelden in de zakken van Amerikaanse partijen verdwijnt. Talpa wil op kortere termijn alvast een grotere samenwerking met RTL, dat momenteel midden in een vervelende maar noodzakelijke reorganisatie zit door de nieuwe 'Fan Centric' koers.

Hoe zouden Talpa en RTL kunnen samenwerken?

1. Vet investeren in video on demand
Waar RTL een gestaag groeiend abonnementenbestand heeft met de VOD-dienst Videoland, heeft Talpa Network slechts het KIJK-platform waarop je programmacontent kan terug- en vooruitkijken. KIJK biedt weinig verrassends, Videoland heeft technisch goede stappen gemaakt, maar kan nog wel wat extra premium content uit eigen land gebruiken. RTL zou vet moeten investeren, De Mol ook en die heeft de diepe zakken. Beiden hebben productiehuizen én de ambitie om met nationale content te concurreren tegen de grote jongens uit het buitenland. De twee broadcasters moeten ook meer mikken op een jonger publiek, dat bij traditionele tv wegloopt. Dit voorjaar begon er al een voorzichtige samenwerking door bekende SBS-dramaseries aan te gaan bieden op Videoland. Dat zal steeds meer worden. De twee werken op zich ook al samen in NLZiet (met de NPO), maar dat VOD platform komt maar matig van de grond.


2. Beste content op minder tv-zenders
RTL heeft RTL4, 5, 7, 8 en Z (plus themakanalen als Crime), Talpa TV heeft SBS6, NET5, Veronica en SBS9. De best scorende zenders zijn in feite RTL4, SBS6, RTL7 en Veronica. Dat er nu te veel lineaire tv-zenders zijn, is evident. Dat is handig voor de GRP's, die nog altijd een substantieel bedrag opleveren, maar er is veel rommel op te zien en ze zijn ook nog eens te generiek. Amerikaanse B-series, een hele avond crime, of films die worden onderbroken door reclame en herhalingen. Het beste is om de sterke content van Talpa TV en RTL bij elkaar te brengen op minder lineaire zenders, maar wel zo strak dat je de hele avond zou willen blijven kijken. Dat het voor een wat ouder publiek is, moet je op de koop toe nemen.


3. Data delen
Twee weken geleden kwam naar buiten dat de Persgroep, Sanoma en TMG de data - of beter: profielen - gaan delen van hun gebruikers onder de vlag van NL Profiel. Uiteraard GDPR proof. Talpa Network werkt met de radiotak aan een datastrategie waarbij ze hun analoge luisteraars beter willen leren kennen. Dat gaan ze ook op tv-gebied doen. Want wie is nou die SBS6-kijker eigenlijk? Dat is ook precies wat RTL met de 'fan centric'-strategie wil. Wat de nieuwsmedia van de Persgroep, Sanoma en TMG van plan zijn, kunnen tv-bedrijven ook uitstekend doen. Al zouden ze dan wel een beter kijkonderzoek moeten beginnen, samen met KPN en Ziggo, die de kijkersprofielen al lang in het bezit hebben.


4. Targeting
En dan kom je automatisch uit bij gepersonaliseerde reclame. De schreeuwerige spotjes in de reclameblokken worden voor de kijker steeds minder interessant, adverteerders zoeken naar manieren om hun doelgroepen beter te vinden en zoeken hun heil in online video. Daarmee daalt de tv-markt de afgelopen jaren en die daling is niet te stoppen. Reclame op maat, targeting en addressable tv zou de redding kunnen zijn. De Mol zei bij Tan dat televisie binnenkort weer aantrekkelijker wordt voor adverteerders door dergelijke nieuwe businessmodellen. RTL heeft als eigenaar van SpotX een partij die dat allemaal heel goed kan faciliteren.


5. Lobbyen in Den Haag
Nederland is een raar land als het gaat om media en de Mediawet. Dat gaat nog om silo's. Radio, tv, krant en 'het internet'. En dan mag je niet te veel van het één hebben. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) kijkt mee en tikt je zo nodig op de vingers, als ze daar wakker zijn. Maar Nederland - De Mol zei het al - is te klein voor twee grote commerciële tv-bedrijven. Bovendien zijn ze al lang ingehaald door Netflix en daar knijpt Den Haag een oogje toe. Aan Talpa en RTL om samen op te trekken naar het Binnenhof (als ze dit niet al doen) en hun punt te maken. Want lokale media moeten beter beschermd worden tegen het internationale geweld. Samenwerken met de Hollandse concullega's is het enige wapen. Den Haag zou ze daarvoor de ruimte moeten geven.

Extra fields

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.candidplatform.com/

Be Candid,
it’s contagious.

Candidness is the quality of speaking with
honesty and authenticity. Our Candid editorial
team shares stories that matter on media, data,
marketing, creativeness and technology.

Platform news       All platform news