Candid. Platform
for growth.

Waarom Procter & Gamble nog meer gaat bezuinigen op bureaus

waaromproctergamblenogmeerg

De grootste adverteerder ter wereld Procter & Gamble (P&G) heeft sinds 2014 al op bijna 40 procent van zijn reclame- en productiebureaus bezuinigd, maar er komt nog een slag aan.

Dat heeft chief executive officer David Taylor gezegd bij de bekendmaking van de cijfers van het vierde kwartaal van het gebroken boekjaar. Volgens Taylor kan er nog best meer bespaard worden op dat gebied in de komende jaren.

P&G werkte tot vier jaar geleden met maar liefst 6.000 bureaus in de wereld. Daar is inmiddels voor 40 procent in gesneden en dat leverde een besparing van 1 miljard dollar op.

De bureauwereld staat al enige tijd onder druk, met name omdat grote adverteerders als P&G op een andere manier willen gaan werken met de reclamemakers.


Geld besparen en beter werk
Marketingchef Marc Pritchard haalde begin dit jaar uit naar bureaus en de communicatieholdings die er boven hangen. Hij wil een einde aan de silo's tussen creatieven, klanten en consumenten en vooral betalen voor resultaat. Uurtje-factuurtje staat al jaren onder druk, maar nu nog meer. ,,Weg met alles wat geen creatieve output oplevert,'' riep Pritchard in januari op een congres.

Pritchard wil het liefst samenwerken met het beste talent van verschillende bureaus waarmee P&G samenwerkt. Die moeten dan bij elkaar gezet worden. Die operatie wordt 'People First' genoemd. In New York gebeurt dit al. Er werken daar mensen samen van de holdings Publicis, Omnicom en WPP voor merken als Ariel, Tide en Gain. Iets wat een paar jaar geleden nog onmogelijk zou zijn geweest. 

Taylor wil dit gaan doen met meer merken van de FMCG-gigant. Volgens hem heeft de stap die P&G in New York heeft gezet geleid tot geldbesparingen en beter en sneller werk. 

P&G boekte een totale omzet van 16.5 miljard dollar over het vierde kwartaal, dat eindigde op 30 juni. Het is 3 procent meer dan een jaar eerder.

Extra fields

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.candidplatform.com/

Be Candid,
it’s contagious.

Candidness is the quality of speaking with
honesty and authenticity. Our Candid editorial
team shares stories that matter on media, data,
marketing, creativeness and technology.

Platform news       All platform news