Candid. Platform
for growth.

Top 20 beste media- en marketingmomenten van 2018

Zuckerberg

We wilden iets anders doen dan het reguliere nieuwsoverzicht en daarom hebben we de afgelopen maand wat verhalen geplaatst onder de noemer #mediaenmarketingmoment. Het gaat om momenten die impact hebben, momenten die ook in 2019 zullen doorwerken voor jullie. Hieronder hebben we ze (die van ons en nog een paar extra) op een rijtje gezet zodat jullie kunnen kiezen. Mail ons de momenten van jullie voorkeur (een van de 20 of een eigen variant) met een leuke motivatie naar This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. en we regelen een leuke prijs.


1 Zuckerberg moet zich verantwoorden
Op 10 april van dit jaar was facebook-baas Mark Zuckerberg te gast in de Senaat om zich te verantwoorden voor alle schandalen. Senator Dick Durbin vroeg hem of hij misschien zin had om te delen in welk hotel hij sliep en met wie hij onlangs had zitten chatten. Het verhoor begon met een toespraak van Zuckerberg zelf die erkende dat het platform te weinig heeft gedaan om gebruikers te beschermen qua nepnieuws, beïnvloeding door buitenlandse partijen tijdens de verkiezingen, haatzaaien en de verkoop van data.


Boekhoorn koopt HEMA
Op 18 oktober werd bekend dat Marcel Boekhoorn HEMA kocht. Hiermee kwam het bedrijf weer in Nederlandse ondernemershanden nadat Lion Capital jarenlang focuste op de resultaten voor de aandeelhouders. Kenners schatten in dat de focus de komende jaren op ondernemerschap komt te liggen en iets minder op marketing. Hoewel, die twee gaan meestal prima samen.


GDPR is here to stay
Het duurde lang voordat iedereen besefte wat '25 mei' precies betekende en wat je als bedrijf moert doen om er klaar voor te zijn, maar uiteindelijk was het toch wel even paniek. Natuurlijk veranderde er wel iets toen de nieuwe privacywetgeving eenmaal een feit was, maar al snel gingen uitgevers over tot de orde van de dag. Toch verwachten wij nog wel wat vuurwerk als de handhaving iets strenger wordt.


Galjaard weg bij RTL
Op 31 maart stapte Erland Galjaard op als programmadirecteur bij RTL. De omroepbaas maakte tijdens zijn periode bij het bedrijf een hele grote familiezender van RTL. Hij heeft altijd de mannen van Voetbal Inside beschermd en dan kan je bij ons niet zoveel fout doen. Hij lanceerde ook Humberto's Late Night wat aanvankelijk een succes was en later een probleem. Het ding was misschien dat hij een bepaalde lijn koos (hulp TV, focus op grote namen) en - toen die kijktrends veranderde - het schip niet kon bijsturen. Ander RTL-nieuws was de lancering van de fancentric strategie waarbij de focus volledig op de …fans van de zender kwam te liggen. Of zoiets.


Nike steekt nek uit
Nike stak begin september wel degelijk zijn nek uit door de campagne met Colin Kaepernick, de man die knielde en zijn vuist omhoog stak tijdens het spelen van het volkslied. De campagne met de zwart-witte foto werd begeleid door de pay-off: 'Geloof in iets, zelfs als je er alles voor moet opofferen'. De actie gaf het merk veel credits en de verkoop steeg. Je kunt misschien een beetje moe worden van de focus op politieke correctheid (diversiteit, gender et cetera), maar als het past bij je merk kun je beter een keuze maken dan helemaal niks doen.


STER lanceert één tarief voor iedereen
Dit was het jaar waarin de STER de kwantumkorting voor grote adverteerders en de kickbacks voor mediabureaus afschafte. Daardoor trokken grote adverteerders naar RTL en SBS en op de NPO kwamen opeens reclames voorbij die je in het verleden vooral bij de regionale omroep zag. Prima voor het MKB mogelijk en nobel van de STER, maar de totale inkomsten namen flink af. Bovendien waren mediabureaus zeer boos toen bleek dat er vanuit de politiek onderzoek komt naar de kickbacks.


WPP ontmanteld
Dit jaar was het jaar van de grote ontmanteling van het grootste reclamebureau ter wereld, WPP. Eigenaar Martin Sorrell stapte half april noodgedwongen op. Onlangs werd bekend dat er een grote reorganisatie volgt met 3500 ontslagenen. Het lijkt het einde van de grote reclamereuzen as we know it en de start van een tijdperk met kleine groepen specialisten die door merken en bedrijven worden ingevlogen.


8 The Correspondent haalt 2,5 miljoen dollar op
Natuurlijk kan je het soms een beetje elitair Amsterdams kliekje vinden met op hun voorhoofd 'wij weten precies hoe de wereld in elkaar zit'. Maar dit hebben ze toch knap voor elkaar gekregen. Bazen Ernst-Jan Pfauth en Rob Wijnberg gingen naar de VS om het te maken met hun nieuwsmerk en haalden via een uitgebreide mediacampagne 2,5 miljoen dollar op voor een start in de VS. Wij zeggen tegen die gasten: vooral doorgaan. Tegelijk zeggen we tegen (vrolijk) rechts: waar blijft jullie campagne met WNL en De Telegraaf erachter? Oh wacht.


9 GeenStijl zelfstandig, maar Dumpert blijft bij TMG
Goed nieuws voor de liefhebbers van GeenStijl; de mediaclub is in handen gekomen van de hoofdredactie (lees Bart Nijman en Marck Burema). De jaren ervoor was het weblog onderdeel van TMG en dat was niet ideaal natuurlijk. Na de overname van TMG door Mediahuis kwam de blog in de verkoop te staan. Begin december had GeenStijl 5000 betalende leden a 33 euro per jaar.


10 Talpa, 7,5 miljoen mensen
Nog iets gebeurd bij Talpa verder, John? (hij leest ons, weten we uit betrouwbare bron). Ja hoor, het bedrijf van De Mol stond centraal in een goed verhaal op Follow the Money waarin de auteur vertelde hoe De Mol 7,5 miljoen profielen van Nederlanders verzamelt. Verder kocht de mediatycoon eind maart persbureau ANP om totale dominantie te bewerkstelligen in de mediasector. Eind dit jaar werd verder bekend dat De Mol een nieuwsapp gaat lanceren.


11 Addressable TV
Klinkt een beetje saai misschien, maar het werd wel tijd. In september werd bekend dat KPN en Talpa samen een grote test gaan doen met Addressable TV. Het komt erop neer dat de reclameblokken worden aangepast aan de kijkers. Vanaf 1 oktober kregen 1500 medewerkers van KPN een reclame op maat geserveerd. We zijn benieuwd naar de resultaten.


12 Wayne Parker Kent gekocht door Mediahuis
Mediahuis, eigenaar van De Telegraaf, heeft Wayne Parker Kent gekocht. Dit bedrijf van Slaven Mandic (check hem, hij snapt het) exploiteert allerlei niche websites en koppelt het publiek via profielen aan adverteerders. Mandic blijft CEO van WPK, maar ook directeur advertising van TMG. De uitdaging zal zijn dat hij de (Derk Sauer-) trend gaat omarmen om niches te exploiteren in opdracht van 'adverteerders'. Hij zal - in Joe Pulizzi stijl - ongetwijfeld de opdracht krijgen om publiek en adverteerders aan elkaar te koppelen via content. Wij zouden wel een goede start weten: schrijf de tien grootste niches op en maak daar originele content over.

13 Persgroep koopt Independer
De Persgroep, onder anderen eigenaar van AD, kocht het adviesplatform Independer van Achmea. Het bedrijf is marktleider op het gebied van vergelijkingssites voor financiële diensten. De aankoop past in de trend dat media steeds meer service gaan bieden aan lezers. Bovendien is Independer natuurlijk een grote verzamelaar van data en daar zijn uitgevers ook nooit vies van. We zullen het zien


14 AD Ochtendshow
Nee, het is geen briljante ochtendshow die de tv-wereld deed beven, maar het AD is stevig aan het experimenteren met video en dat is knap. Of het daar in Rotterdam echt over datende truckers moet gaan is nog wel even de vraag, maar dat je de grens tussen nieuws en entertainment een beetje oprekt is logisch. Wat je wel mist is de waarom-vraag: waarmee zou het AD zich kunnen onderscheiden ten opzichte van bestaande media? Wat is de kern van het bestaan van AD behalve om zoveel mogelijk views te verzamelen? Die onlangs gelanceerde mediapodcast vinden we dan weer heel leuk en datzelfde geldt voor de sportvariant met Sjoerd Mossou. Dat is beter dan tv'tje spelen.


15 
BrandDeli gekocht door RTL
RTL kocht BrandDeli, het bedrijf dat de 'advertenties' van mediamerken als Discovery, Fox en Twitter verkoopt (dat weten we dankzij medianieuwsjager Maarten Hafkamp). Daarmee wordt het machtsblok tegen Facebook en Google steeds sterker; Talpa, NPO en RTL 'verdelen' de advertentieruimte op de Nederlandse tv onder de adverteerders. Een week eerder werd bekend dat CEO Allard Ruyl aan de slag gaat bij Talpa en dat is een goede zet van De Mol. RTL heeft een strategische alliantie met De Persgroep.


16 Oprichters Instagram stappen op
Instagram-oprichters Kevin Systroom en Mike Krieger dienden in september hun ontslag in bij eigenaar Facebook. Ze willen vrijaf om hun nieuwsgierigheid en creativiteit weer te ontdekken, maar het vertrek zou het gevolg zijn van ruzietjes met Mark Zuckerberg over de strategie. We zeggen het nog maar eens, ook tegen Slaven Mandic en Giel de Winter; laat ondernemers lekker ondernemen en niet op een winkel passen.


17 Aankoop StukTV door De Mol
De oude mediawereld snuffelt aan de nieuwe jongens en meiden op het schoolplein en neemt een zak geld mee die ze goed kunnen gebruiken. John de Mol kocht StukTV van Giel de Winter en zijn vrienden. Met de komst van De Winter zou De Mol goud in handen hebben om via splinternieuwe online formats de YouTube-wereld te veroveren. Het is, zie 15 en 16, alleen de vraag of vrijgevochten mensen als De Winter passen bij een groot bedrijf als Talpa.


18 Jumbo koopt Smulweb
Het lijkt misschien geen groot nieuws, maar dit soort aankopen zullen we ongetwijfeld vaker zien in 2019; grote bedrijven met geld die partijen kopen die toegang kunnen bieden tot een groot publiek via content. Smulweb heeft een groep fans die regelmatig op de site komt en voor Jumbo is toegang tot die mensen interessant. Hierdoor hoeft Jumbo iets als Allerhande niet zelf op te zetten. Interessant is om te bekijken of alle recepten nu alleen bij de Jumbo te verzamelen zijn want je moet ergens een haakje maken tussen content, publiek en commercie. 


19 Blokker
Ondanks de verbouwingen in de winkels gaat het niet goed met Blokker. De familie Blokker gaat het meerderheidsbelang in het bedrijf verkopen, zo bleek in november. Het bedrijf heeft 430 winkels inNederland en maakt sinds 2014 verlies. 2018 was trouwens ook het jaar dat de Kijkshop dicht ging, tijden veranderen.


20 De Chinese HEMA
Collega Ralph is een groot fan van de Chinese HEMA en datzelfde geldt voor marketing- en retailkenner René Repko die een bezoekje bracht aan het bedrijf. Vooral de integratie tussen online en offline schijnt normgevend te zijn voor de Europese retailwereld. Iets kopen, lekker eten daarna en als je thuiskomt staan je spullen voor de deur, we vinden het wel iets hebben.

Extra fields

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.candidplatform.com/

Be Candid,
it’s contagious.

Candidness is the quality of speaking with
honesty and authenticity. Our Candid editorial
team shares stories that matter on media, data,
marketing, creativeness and technology.

Platform news       All platform news