Candid. Platform
for growth.

Professor Peelen: winstgevende academy wordt nu moeilijk

Corona-college corona college

In de serie 'Corona College' laat frank.news belangrijke mensen uit de marketingbranche aan het woord. Vandaag contentmarketing-professor Ed Peelen over digitale colleges. ,,Digitaal en hybride onderwijs zijn niet alleen iets van de coronatijd, maar worden iets wat blijvend een plek gaat vergaren."

Vanwege de onvoorspelbare, beangstigende tijd in marketing denkt frank.news dat er behoefte is aan duiding van experts en op feiten en ervaring gebaseerde meningen, die de industrie uit de put helpen in plaats van er verder induwen. Daarom deze nieuwe serie. Ging het in de vorige afleveringen vooral over de bureaus en marketeers zelf, vandaag gaat het over het marketing-onderwijs op onze universiteiten. Ook dat is hard geraakt en daar wordt letterlijk Corona college gegeven.

Opheffen lockdown
Marketeer en bedrijfseconoom Ed Peelen is bijzonder hoogleraar contentmarketing aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) en partner en medeoprichter van ICSB Marketing en Strategie. Hij heeft verschillende boeken en vele artikelen in Nederlandse en internationale tijdschriften geschreven. In april kwam Peelen in het nieuws met een onderzoek van de UvA, dat hij samen met marktonderzoeker Richard van Pelt en datascientist Ramon Mol deed. Daaruit bleek dat voor alle Nederlanders onder de vijftig de lockdown opgeheven kon worden. ,,We hebben het over ruim 10 miljoen Nederlanders onder de 50 jaar. Onder deze groep is het sterftecijfer 0,014 procent, wat betekent dat als deze groep in een keer besmet wordt er maximaal 1.400 mensen zouden overlijden. Als we binnen deze groep de mensen met onderliggende aandoeningen beschermen, zal het percentage nog verder zakken," zei Peelen bij EenVandaag.

Aan de UvA doet hij onderzoek naar de volwassenheid van contentmarketing in Nederland, maar colleges vinden net als op andere universiteiten en hogescholen vooral online plaats.

Hoe ervaar jij op de UvA de gevolgen van alle coronamaatregelen?
,,Sinds de uitbraak zijn de offline colleges stopgezet. Ik weet nog dat ik op de laatste avond voor de lockdown een MBA groep had, toen er een sms-bericht binnenkwam met de opdracht onmiddellijk het werk neer te leggen en het pand te verlaten…Toch maar dat laatste college afgesloten. Vanaf dat moment zijn de executive programma's van mijn faculteit voor het bedrijfsleven gestopt. We hebben besloten op zijn vroegst na de zomer de draad weer op te pakken. De diplomaprogramma's hebben we online voortgezet. De week daarvoor hadden we al alles klaargezet en getest."

Waar heb je last van?
,,Op zich ben ik verantwoordelijk voor de UvA Academy van de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen (FMG) met zijn programma's voor leven lang leren. Het is een activiteit die toch een winstbijdrage en groei moet tonen in deze fase van opschaling van de afdeling. Dit wordt nu wel moeilijk."

Wat gaat er wel goed? Zijn er hoopvolle oplossingen?
,,Het digitale onderwijs gaat goed. Je leert hoe je online goede nieuwe didactische formules kunt ontwikkelen. Je kunt zeker stellen dat je het nodige mist, online, zeker als je een groep ervaren professionals en managers hebt, die willen reflecteren en verkennen, ervaringen willen uitwisselen. Maar je ontdekt dat je er ook nieuwe elementen aan kunt toevoegen. Je kunt een interessante leer-journey ontwikkelen. Het hoeft zich niet allemaal in dat ene ontmoetingsmoment af te spelen. Je kunt vooraf kennisfilms uitzetten, vragenlijsten en opdrachten, zodat je tijdens de online ontmoeting meteen de diepte in kunt gaan, in interactie, in break-out rooms. Mogelijkheden zijn om er daarna weer dieper op in te gaan, aan de slag te gaan in eigen en elkaars praktijk met bepaalde tools, handvatten en inzichten."

Wat moet het onderwijs doen om te overleven? Wat zijn slimme stappen en wat niet?
,,Je ontdekt dat we door het thuiswerken, ook meer gewend raken aan online leren, werken, communiceren. Het wordt mogelijk een routine die we niet meer compleet afleren. We blijven het, in balans, waarderen. Digitaal en hybride onderwijs zijn daarmee niet alleen iets van de corona-tijd, maar worden iets wat blijvend een plek gaat vergaren.

De UvA Academy heeft in dat kader ook besloten om een digitale en hybride portfolio op te bouwen. En waar wenselijk, ook de uitgestelde en gestopte programma's toch ook al voor de zomer weer op te starten. Online, met uitzicht op fysieke bijeenkomsten in de toekomst. Voor ons, denken we nu, een slimme stap."

Krijgt de UvA klappen, net als de marcom branche? Hoe ziet de toekomst eruit?
,,Een harde sanering is bij ons niet aan de orde. Niet als UvA als geheel en niet als UvA Academy van de FMG. Als ik spreek voor de UvA Academy dan hebben we een groot deel van de deelnemers kunnen vasthouden. We verplaatsen de activiteiten tot na de zomer en deels al online. In het najaar willen we een aantal nieuwe programma's starten, die we in deze tijd ontwikkeld hebben. Daar hebben er nu meer tijd voor. En op die manier proberen zelfs op dezelfde omzet als verleden jaar uit te komen."

Wat zou jij aan collega's willen adviseren?
,,Een les die ik nog wel heb meegenomen uit de vorige crisis is: verspil geen energie aan activiteiten die onvoldoende opleveren. Je kunt creatief allerlei dingen opzetten om wat omzetverlies goed te maken, maar het blijft aldoor second best. Hard werken voor weinig resultaat. Je komt moe uit de crisis en bent niet fit en slank om weer op te starten, in te halen, en waar wenselijk een reset door te voeren. De eerste weken hebben we dus ergens ook wel een beetje uitgerust van het harde werken dat we daarvoor hebben gedaan. En pas toen we zicht hadden op wat we wilden zijn we weer gas gaan geven. Met natuurlijk alle onzekerheden van dien waarmee je rekening moet blijven houden."

Toch nog even een vraag over de marketing sector. Als we aannemen dat er een recessie komt en marketing zoals altijd daar hard door wordt getroffen, wat kunnen we doen om de schade te beperken?
,,Als ik deze vraag in het algemeen beantwoord. Het marketingbudget is het meest fluctuerende van alle. Als marketing zich van zijn ondernemende kant laat zien, is dit hopelijk niet nodig."

Extra fields

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.candidplatform.com/

Be Candid,
it’s contagious.

Candidness is the quality of speaking with
honesty and authenticity. Our Candid editorial
team shares stories that matter on media, data,
marketing, creativeness and technology.

Platform news       All platform news