Candid. Platform
for growth.

Onderzoek PepsiCo: meer empathie voor werknemers nodig

pepsi

PepsiCo, natuurlijk vooral bekend van Pepsi, wil dat bedrijven zich meer inleven in hun werknemers. Empathie moet ook centraal staan bij het werk van marketeers. Dat zijn enkele conclusies van onderzoek van PepsiCo en bureau Ipsos.

Uit het onderzoek in de VS blijkt dat tijdens de coronacrisis empathie onder consumenten sterk toeneemt en dat merken daarin mee moeten gaan. Maar bedrijven moeten zich niet alleen op consumenten richten, ze moeten ook steun geven aan hun werknemers en hun gemeenschappen.

CMO PepsiCo: steun werknemers en consumenten
„Ik ben ervan overtuigd dat brands empathie moeten uitstralen, helemaal in het licht van deze pandemie," zegt CMO Greg Lyons van PepsiCo in de VS. „Het belangrijkste dat we als marketingorganisaties kunnen doen is actie ondernemen en onze mensen steunen, onze werknemers, de gemeenschap en consumenten." Uit de studie, waarover Marketing Dive bericht, blijkt dat vier op de vijf respondenten vinden dat empathie, je inleven in anderen, belangrijker is geworden door de coronacrisis. Meer dan de helft van de vijfduizend ondervraagden waardeert het dat bedrijven hun marketing inzetten om te reageren op de pandemie.

Consumenten noemen diverse manieren waarop bedrijven empathie kunnen tonen: mensen met respect behandelen (52 procent), consumenten 'menselijk' (human beings) behandelen (50 procent), naar mensen luisteren (43 procent), geven om mensen (41 procent) en erkennen wanneer een brand in de fout gaat (37 procent). Maar de belangrijkste vorm van brand empathie, zo blijkt uit het onderzoek, is aandacht voor de werknemers van het bedrijf en hun gemeenschap.

Consumenten beoordelen bedrijven op wat ze nu doen
Maar liefst 86 procent van de respondenten noemt het 'kritisch' voor brands om nu empathie te tonen als ze het vertrouwen willen laten groeien. Twee op de drie consumenten zegt dat hoe bedrijven nu reageren bepalend zal zijn of ze er in de toekomst nog mee in zee willen. De coronacrisis heeft ook gevolgen voor het genre marketing dat bij consumenten aanslaat. Momenteel reageren mensen niet positief op overdreven emotionele marketing, maar kiezen voor brands die steun en hoop geven. Van de ondervraagden vindt 86 procent het belangrijk dat merken geestelijke steun bieden, 73 procent wil dat brands afleiding bieden met entertainment. Uit andere studies blijkt overigens dat consumenten ook genoeg kunnen krijgen van campagnes rond COVID-19, het moet niet te veel worden.

De ondervraagden benadrukken dat bedrijven meer aandacht moeten geven aan werknemers en hun gemeenschap. 91 procent vindt dat grote bedrijven lokale ondernemingen moeten steunen en 90 procent vindt dat merken steun moeten geven aan mensen in nood.

Amazon weigert veiligheidsmaatregelen
Steun voor werknemers blijkt niet vanzelfsprekend voor bedrijven. Onlangs kwam Amazon in het nieuws, omdat het te weinig veiligheidsmaatregelen tegen COVID-19 zou hebben genomen. Enkele werknemers die daarover klaagden, werden vervolgens ontslagen. Daarop nam ook vice president Tim Bray van Amazon Web Services (AWS) ontslag, wat breed in de publiciteit werd uitgemeten. „Ik vertrek omdat Amazon twee medewerkers heeft ontslagen die vroegen om veiligheidsmaatregelen tegen het coronavirus," laat Bray weten. Niet handig geopereerd door Amazon en moeilijk te begrijpen dat het bedrijfsveiligheid soms niet serieus neemt.

De les voor brands van het onderzoek van PepsiCo/Ipsos is dat niet alleen consumenten, maar juist ook werknemers aandacht verdienen. Dat is niet alleen goed voor hen en voor het bedrijf als geheel, maar ook nodig om op termijn het vertrouwen van consumenten te behouden.

Be Candid,
it’s contagious.

Candidness is the quality of speaking with
honesty and authenticity. Our Candid editorial
team shares stories that matter on media, data,
marketing, creativeness and technology.

Our Candid editorial team
creates stories that matter.

Platform news       All platform news