Candid. Platform
for growth.

Meer advertenties voor bier dan cola - Brancherapport voedings- en genotmiddelen

Meer advertenties voor bier dan cola - Brancherapport voedings- en genotmiddelen

Bier wint het qua reclame-uitgaven van cola. In merken uitgedrukt: Heineken gaf in 2014 meer mediabudget uit dan Coca Cola. Niet alleen werd er veel geproost op de goede prestaties van Oranje op het WK, ook de foodsector zelf kon een toost uitbrengen op de verwachte omzetstijging van 2 procent.

De mediabestedingen van de voedings- en genotmiddelenbranche bleven de afgelopen drie jaar vrij stabiel en daalden tussen 2013 en in 2014 licht van 12,7 naar 12,4 procent. Dat is echter 2,5 procent lager dan in 2010. Het merendeel van de reclamegelden wordt besteed op televisie (85 procent). Vergeleken daarmee zijn de budgetten via publiekstijdschriften en out of home reclame (beide 6 procent) gering.

De advertentie-uitgaven bereiken net als de totale markt een piek in mei. Dan wordt er vlak voor het WK ruim 125 miljoen euro besteed. Dat kan onder meer te maken hebben met de schappenwisselingen in supermarkten. Daarna dalen de bestedingen tot een gemiddelde van tussen de 50 (januari) en 80 (oktober) miljoen per maand.

Versnippering
De productgroepen waar reclame voor gemaakt wordt zijn meer divers dan in welke andere branche ook. Het meeste budget wordt ingezet voor reclame voor non-alcoholische dranken, zuivel en zwak alcoholische dranken. De versnippering binnen de branche is ook terug te zien in de top 10 van grootste adverteerders, die samen ‘slechts’ 12 procent van het totale budget besteden. Heineken neemt in 2014 de eerste plek in, op afstand gevolgd door Coca Cola. Op plek drie staat geen bier of frisdrank, maar Unilever met zijn Unox-soepen. Daarna volgt Douwe Egberts met zijn Nespresso Capsules, zijn Aroma rood koffie en zijn Pickwickthee. Na de Bertolli pastasauzen van wederom Unilever en de Lay’s chips van PepsiCo volgt pas het andere biermerk: Jupiler van Inbev. De top 10 wordt afgesloten door Spa Bronwater.

Speciaal bier
Bier wordt op internet veel besproken, met name op forums, Facebook, nieuwssites, Twitter en blogs. De top 5 van sites waarop het meest over bier gesproken wordt laat zien dat ook speciale bieren in trek zijn. Na Facebook, Twitter en Forum.fok.nl zijn Hobbybrouwen.nl

en Vlaamshobbybrouwforum.be populair. Op Google wordt de zoekterm ‘bier’ het meest ingetikt, gevolgd door zoekopdrachten als aanbieding(en), goedkoop bier, Heineken en Amstel.

WK
Op internet waren in 2014 twee duidelijke pieken te zien. Tweeter Rosssen twitterde in januari: ,,Wel een beetje raar dat iemand van 15 gewoon een keukenmes kan kopen bij de Albert Heijn maar voor een biertje 3 jaar ouder moet zijn”. Dat werd herhaaldelijk geretweet.

De tweede piek was zichtbaar in juni tijdens het WK in Brazilië, toen Nederland met 5-1 van Spanje won. Dat ging volgens de berichten gepaard met bier gooien, bier drinken en bier koud zetten.

Zwarte Piet
Op Twitter werd de top 5 aan hashtags bepaald door #bier,  #weekend, #wk2014, #nedmex – de wedstrijd die Nederland nipt won - en #zwartepiet. Die laatste had te maken met het ‘Zwarte Piet-biertje’ uit België, waar ze niet zo moeilijk doen over de knecht van Sinterklaas.

Aan de top van de nieuwssites over bier stond in 2014 ook een Belgisch-Vlaamse site: Nieuwsblad.be. Daarna volgden Nederlandse media als Dichtbij.nl en Powned.tv. De meest besproken onderwerpen op internet gingen over drinken en lekker, zoals het drinken van een lekker koud biertje.

Prijzen
De winkels in de voedings- en genotsmiddelenindustrie zagen hun omzet in 2014 met 1 procent stijgen. Supermarkten blijven de stimulerende factor in de foodbranche. Voor de foodbedrijven wordt een omzetstijging van 2 procent verwacht.

Supermarkten kunnen de keus van de consument nog steeds beïnvloeden door prijsstelling. Want hoewel consumenten gezonde voeding steeds belangrijker vinden, kijkt vier op de tien nog steeds wat de prijs is, voordat het product in het boodschappenkarretje belandt.

De komende jaren zullen consumenten vaker biologische en diervriendelijke producten kopen. Aanbieders kunnen het verschil maken door beleving, gemak, service en kwaliteit te bieden. Door de toenemende aandacht voor verse- en streekproducten zijn vershallen in opkomst, zoals de enorme Markthal in Rotterdam.

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.candidplatform.com/

Be Candid,
it’s contagious.

Candidness is the quality of speaking with
honesty and authenticity. Our Candid editorial
team shares stories that matter on media, data,
marketing, creativeness and technology.

Platform news       All platform news