Candid. Platform
for growth.

Mediabudgetten mode blijven stabiel in roerige tijden - brancherapport mode

Mediabudgetten mode blijven stabiel in roerige tijden - brancherapport mode

Hoewel omzetten daalden, het aantal modewinkels afnam, en marges verder onder druk kwamen te staan, bleef het mediabudget van de modebranche de afgelopen jaren stabiel. De piek in reclame ligt traditioneel na de zomer als de nieuwe collecties in de winkels liggen. Op social media zijn ‘sale’ en ‘korting’ belangrijke topics.

Op een uitschieter van 1,6 procent in 2012 na, blijft het aandeel van de modebranche in de mediabestedingen al jarenlang stabiel op 1,4 procent liggen. Het meeste reclamegeld gaat op aan kleding, op ruime afstand gevolgd door modeaccessoires en schoenen en lederwaren. Ten opzichte van andere branches adverteert de modewereld vooral in publiekstijdschriften. Bijna 40 procent van het totale mediabudget komt daar terecht. Eenderde gaat naar televisie en relatief  gezien soort ook out of home reclame op billboards en bushokjes hoog met 13,3 procent.

Nieuwe collectie
In augustus en september stijgen de mediabestedingen naar een piek van ruim 14 miljoen euro, als de nieuwe wintercollectie in de winkels komt te liggen. Die laatste maanden van het jaar wordt het meest geadverteerd. Februari kent een kleine piek als de zomercollectie zijn intrede doet. In het eerste kwartaal zijn de advertentie-uitgaven echter laag omdat het vaak uitverkoop is en de consument zijn geld al uitgegeven heeft tijdens de feestdagen.

De top 10 van grootste adverteerders en producten wordt in 2014 aangevoerd door Sanoma Media dat aan reclame voor zijn online mode shopping platform Fashionchick.nl 4,1 procent van het totale mediabudget in de branche uitgaf. Op de tweede plaats staat Rob Lovink Schoenenagenturen met advertenties voor Tamaris damesschoenen, op drie Rolex Benelux met zijn beroemde horloges, op vier Just Brands met zijn stoere PME-Legend herenkleding en op vijf Steinberg Ringfabriek, bekend van de 123Gold reclame voor sieraden.

Korting
Op social media wordt vooral op forums, nieuwssites, Facebook, blogs en Twitter over dames- en herenkleding gesproken. In 2014 waren er twee opmerkelijke pieken te zien in het aantal mentions. In februari leidde een tip over kledingwinkel Shoeby die 75 procent korting gaf op dames- en herenkleding tot veel social mediaverkeer. In april leidden berichten op Marktplaza.nl over de verkoop van verschillende kledingstukken tot een kleine hype.

Kortingen en uitverkopen spelen sowieso een belangrijke rol op Twitter en modeblogs. De top 5 van Hashtags op Twitter bestond in 2014 uit #sale, #herenmode, #tempelmanexclusive, #korting en #kleding. De lijst bij de blogs wordt aangevoerd door Kortingcodes.net en Actie-codes.nl.

Dames
Dat vrouwen qua mode online actiever zijn dan mannen blijkt uit de ingetikte zoekopdrachten op Google. Naar dameskleding en damesmode wordt twee keer zoveel gezocht dan naar herenkleding en herenmode. Dameskleding is sowieso het meest besproken onderwerp op internet.

Concurrentie
Geen andere sector lijkt zo aan verandering onderhevig als de modebranche. De snelle opkomst van online kledingverkoop zorgt ervoor dat steeds meer winkels op straat hun deuren moeten sluiten. Door de moordende concurrentie en de opkomst van grote internationale concerns staan de prijzen en de marges voor de winkelier onder druk. Daarnaast groeit de concurrentie van tweedehands kledingverkoop.

Toch gloort er hoop: doordat de consument meer kleding koopt wordt in 2015 een kleine omzetstijging van 1 procent verwacht. De schoenenbranche zag in 2014 al een lichte stijging die zich ook dit jaar zal voortzetten. Daarmee profiteert de modewereld sneller dan andere branches van het economisch herstel.

Online
Ook in 2015 zullen grote spelers als Zalando en Wehkamp proberen hun stempel op de markt te drukken. Ze zullen met forse mediabestedingen en online marketing klanten trachten binnen te halen. Online verkoop zal nog meer marktaandeel krijgen. Over tien jaar zullen naar verwachting 3 op de 10 schoenen via internet gekocht worden.

Dat kan tot verdere sanering van het winkelbestand en meer leegstand van winkelstraten leiden, tenzij fysieke winkels hun klanten weer weten te inspireren. Omdat concurreren met bodemprijzen niet vol te houden is, zal de branche sowieso moeten focussen op andere onderscheidende factoren als excellente service of het aanbieden van bijzondere of exclusieve producten.

Be Candid,
it’s contagious.

Candidness is the quality of speaking with
honesty and authenticity. Our Candid editorial
team shares stories that matter on media, data,
marketing, creativeness and technology.

Our Candid editorial team
creates stories that matter.

Platform news       All platform news