Candid. Platform
for growth.

Het clubgevoel van mobiliteitsmerk Lynk & Co

lynk

Lynk & Co wil met zijn membershipmodel de auto-industrie kantelen. Het is een mobiliteitsmerk dat ook een 'groene' auto op de markt brengt. De eerste fysieke auto moet ook nog gaan rijden. Dit jaar wil het merk Europa gaan veroveren, zegt Telma Negreiros, Vice President PR & Communication. 

Een automerk zonder dat er ook nog maar een model over het asfalt glijdt. Lynk & Co is een nieuw Chinees-Zweeds automerk met een andere visie: het draait allemaal om mobiliteit. Je kunt straks wel een echte Lynk & Co auto kopen, maar het gaat veel meer om de community en een abonnement dat je kunt afsluiten. Lynk & Co biedt een lifestyle. In Nederland werd het merk vorig jaar al geïntroduceerd en is er zelfs een club geopend boven het kantoor aan het Rokin in Amsterdam.

In de vorig jaar gelanceerde commercial komt ook helemaal geen auto voor. ,,The world doesn't need another car brand, it needs a different one. Dat is precies wat we doen", legt Telma Negreiros uit. Ze werkt vanuit Berlijn en is daar verantwoordelijk voor de in- en externe communicatie.

Hoe ontstond Lynk & Co? CEO Alain Visser is al decennia actief in de auto-industrie, een industrie die erg conservatief is. ,,Hij heeft twee zoons en die vroegen hem: 'Als je nu terugkijkt, wat heb je dan bijgedragen?' Dat ging aan hem knagen. De autobranche is de afgelopen pakweg halve eeuw nauwelijks vernieuwd. Terwijl als je kijkt naar hospitality of de muziek- en filmindustrie, dan zijn daar grote veranderingen geweest. De auto-industrie is ontzettend oubollig en wordt gedomineerd door mannen. Er wordt wel links en rechts wat gedaan aan sustainability en natuurlijk is er de Tesla, maar Lynk & Co is revolutionair. Het membership is ons product. We spelen in op het feit dat de auto die je bezit voor 96 procent van de tijd stilstaat. Sommige huishoudens hebben zelfs twee auto's. Lynk & Co wil dat je de auto zo goed mogelijk gebruikt en dus gaat het om mobiliteit en niet om het bezit. Dat was de gedachte van Visser erachter."

Telma Negreiros

Kopen en abonnement
Lynk & Co biedt twee mogelijkheden: je kunt de auto – de '01' – voor 39.000 euro kopen, of je kunt voor 500 euro een abonnement nemen. Dan krijg je de auto voor de deur, die je dan kunt delen met anderen. Stel dat je een abonnement hebt en alleen een maand de auto veel nodig hebt en later in het jaar niet, dan kun je het abonnement per maand opzeggen. Negreiros: ,,Het gaat echt om de gedachte van samen en sharing. Die sharing moet veel verder gaan dan wat het grote publiek tot nu toe gewend is. Als je de auto voor je deur parkeert, kun je op een knop drukken. Daarmee geef je aan dat je hij gedeeld kan worden. Consumenten lijken daar op in te springen."

,,De community is belangrijk, maar het gaat er helemaal niet om hoe cool we zijn", benadrukt Negreiros. ,,Lynk & Co is heel erg een urban merk en dat laten we ook zien in onze marketing en commercial. Wij beweren ook niet dat we de wijsheid in pacht hebben. Als nieuw bedrijf gaan we zeker fouten maken, maar we durven dingen te doen die niet eerder zijn gedaan in de auto-industrie."

Dat geldt ook voor de marketingstrategie. ,,We zijn een marketing- en PR-gedreven merk. We wilden heel dicht bij de consument zijn en naar ze toekomen. Die strategie is door corona tot nu toe lastig geweest. Anderzijds komen daardoor weer andere creatieve ideeën tot stand. We weten de uitdaging van de pandemie om te zetten naar iets positiefs. Allemaal super-experimenteel, waarbij we altijd naar de consument luisteren. De manier waarop we onze auto straks aan de wereld presenteren, is ook nooit eerder gedaan", belooft ze. Maar ze kan daar nu nog niets over zeggen. ,,Het raamwerk van onze strategie staat, maar de invulling doen we onderweg." Ook dat past bij een mobiliteitsbedrijf. ,,Ik ken niet veel merken die dat durven te doen. Dat maakt het ook spannend."

Gender split 
Duurzaamheid en diversiteit zijn in ieder geval twee zaken die bij Lynk & Co ook echt belangrijk zijn. Zo wil het merk in alles duurzaamheid doorvoeren. Dus ook in de auto zelf. Een voorbeeld: er is geen leren bekleding, maar er wordt gebruikgemaakt van gerecyclede visnetten.

Daarnaast is er een gender split in het bedrijf: 50 procent vrouw, 50 procent man, ook in het management. ,,Vorig jaar hebben we honderd nieuwe collega's aangenomen in die verdeling. Verder werken er 26 verschillende nationaliteiten bij ons. Het gaat ons er niet om dat er in een functie per se een vrouw de voorkeur krijgt. Maar het is in deze industrie echt nodig om meer een afspiegeling van de maatschappij te krijgen. We hebben in feite onze community naar binnen gehaald. Een groep jonge collega's gaat straks zelf 'optreden' als Lynk & Co influencer. Zij gaan eerlijk vertellen wat ze van het merk vinden. Middelen die we onder meer willen inzetten daarvoor zijn bladen, online en podcast."

Clubs in Europa
Bij een community en membership hoort ook een club: een fysieke plek waar leden terecht kunnen. Lynk & Co wil in Europa dit jaar verschillende clubs openen. Berlijn wordt de eerstvolgende, Milaan, Parijs, Barcelona en Antwerpen staan op het lijstje. Er zijn er al twee echt geopend (hoewel door corona nu alles gesloten is): in het Zweedse Göteborg en aan het Amsterdamse Rokin. ,,In Amsterdam zit het kantoor boven de club. Er staat daar één auto die je kunt bekijken. In de club is ook sustainable gear te verkrijgen, waarvoor we straks ook een online shop willen openen. Van toiletpapier tot hoodies. Daarnaast geven we verschillende duurzaam werkende artists een podium. Verder kun je drankjes bestellen aan een bar, er is een bioscoop en er komen events. Het is een community space die echt bij het merk past. Die auto die er staat, daar draait het niet om. Die is er om mensen samen te brengen."


Be Candid,
it’s contagious.

Candidness is the quality of speaking with
honesty and authenticity. Our Candid editorial
team shares stories that matter on media, data,
marketing, creativeness and technology.

Our Candid editorial team
creates stories that matter.

Platform news       All platform news