Candid. Platform
for growth.

De marketingstrategie van modemerk JOSH V

JoshV_Essentials_byMarynHaertel-_20210121-172325_1

Het modelabel van Josh Veldhuizen, JOSH V, bestaat tien jaar. De fashionindustrie is een lastige branche met moordende concurrentie. Maar JOSH V groeit door, mede door de marketingstrategie die uitgaat van de kracht van social media en data.  

Het begon ooit met 'Modemeisjes met een missie', een tv-format dat Josh Veldhuizen (33) zelf ontwikkelde en in 2010 op RTL5 was te zien. Ze had een gedetailleerd bedrijfsplan geschreven voor het beginnen van haar eigen modemerk. ,,Mijn hbo-opleiding, die ik op mijn 19e had afgerond, kwam daarbij wel van pas, moet ik toegeven,'' vertelt Josh. ,,Daarnaast had ik een passie voor mode en marketing. In 2011, een wereld waarin Instagram nog niet bestond, zocht ik naar een perfecte manier om mijn modelabel naamsbekendheid te geven. Terwijl ik samples liet maken van mijn eerste collectie in Azië en India, schreef ik een reality-programma met mijzelf in de hoofdrol. Het enige doel was om zoveel mogelijk reclame te maken voor mijn modelabel. En omdat je dat via tv niet zomaar mag doen, gaf ik het label mijn eigen naam. Die mocht ik zo vaak noemen als ik wilde."

RTL kocht het format en na een draaiperiode van een paar maanden werd het primetime uitgezonden. Dit gaf het label een vliegende start, want de eerste collectie was ondertussen aan zestig winkels verkocht, en de dag na de eerste uitzending hing deze al in de winkels. ,,Toen de samples binnenkwamen, ben ik zelf alle winkels gaan bezoeken. Ik had tien jaar geleden geen team en deed alles zelf. Maar dankzij deze slimme marketingzet, groeide mijn bedrijf snel en kon ik een team om mij heen gaan bouwen."

Grote concurrentie
De modebranche is een lastige tak, met grote concurrentie, maar volgens Josh draait alles om je product. ,,Ik vond zelf dat ik een niche-product maakte, iets wat er nog niet was en waar ikzelf veel behoefte aan had. Een exclusief modelabel met mooie, unieke ontwerpen met een luxe uitstraling en verfijnde afwerking – mooie kwaliteit voor een betaalbare prijs. Dit is nog steeds ons unique selling point, naast de beste service. Ik focus me met mijn team ook echt op onze eigen kracht en vaar een eigen koers."

JOSH V gelooft al tien jaar in de kracht van social media. Volgens Josh zijn ze enorme voorlopers in e-commerce. ,,Het draait om veel meer dan alleen een product, het is een lifestyle en alles moet kloppen. Van de customer journey tot aan de knoopjes op een artikel."


,,Het draait om veel meer dan alleen een product, het is een lifestyle en alles moet kloppen"


In de beginjaren van JOSH V heeft het merk vooral gefocust op het (organisch) vergroten van de naamsbekendheid via Twitter, Facebook en
Instagram. ,,Door het tv-programma 'Modemeisjes met een missie' had ik daar al een enorme achterban opgebouwd. Tijdens de uitzendingen zorgde ik ervoor dat er tweets in beeld kwamen. Onze campagnes bestonden vooral uit samenwerkingen met partner brands om zo ons gezamenlijke bereik te vergroten. Daarnaast had ik een wekelijkse fotoblog op de fashion nieuwssite 'I Love Fashion News'. En ik stond regelmatig met interviews in print en online media. JOSH V is een social brand en daarom ben ik al vroeg begonnen met influencermarketing en het opbouwen van authentieke relaties. Daarnaast startte ik vijf jaar geleden met het maken van een wekelijkse vlog op YouTube om zo een kijkje achter de schermen te geven bij een Nederlands modelabel." 

Data driven
Vanaf 2015 ging JOSH V naast Twitter, Facebook, Instagram en YouTube ook een uitgebreidere digital marketingstrategie uitrollen. ,,We hebben dit volledig data driven gedaan met behulp van tools als VWO, Google Analytics en Hotjar. Op basis van deze data zijn we onze advertentiestrategie gaan uitbouwen voor social, video, display, shoppping en search."

Sinds vorig jaar werken Josh en haar team ook samen met een pr-bureau dat de uitleen van de collecties verzorgt aan (vak)bladen, stylisten en influencers.

Als je als bedrijf voorop wilt blijven lopen qua marketing moet je veel blijven testen, weet ze. ,,Uiteraard zaten hier ook een hoop minder succesvolle tests tussen. Maar juist ook deze hebben ons ontzettend veel insights gegeven. Daaruit zijn in veel gevallen juist de meest succesvolle campagnes gekomen. We werken nu ook volledig data-driven, het hele bedrijf werkt op basis van cijfers en analyses daarvan, omdat we natuurlijk heel veel data hebben verzameld afgelopen jaren. Zo kunnen we ook vrij goed de toekomst voorspellen, data is enorm waardevol."

.

Credit: Maryn Haertel

Nieuwe advertentiekanalen
De marketingstrategie van JOSH V richt zich op digitaal, maar offline speelt ook nog steeds een belangrijke rol. ,,Zo organiseerden we vóór covid-19 regelmatig events, masterclasses en andere mogelijkheden om fysiek met onze doelgroep te connecten. Door middel van pr en grote influencermarketingcampagnes vergroten wij onze brand awareness aanzienlijk en spreken we verschillende doelgroepen aan." Online probeert het fashionmerk altijd voorop te lopen in techniek. Er is een full-funnel advertentiestrategie om zo nieuwe doelgroepen te inspireren en bestaande doelgroepen op de hoogte te houden van de nieuwste collecties. ,,We maken hier gebruik van AI om onze advertenties zo efficiënt en relevant mogelijk in te zetten. We zijn ook altijd aan het testen met nieuwe advertentiekanalen zoals Pinterest en TikTok en gaan regelmatig mee met bèta advertentiemodellen van Google en Facebook/Instagram. Onlangs hebben we ook een succesvolle test afgerond met een programmatic out of home-campagne."

Dan is er ook e-mail als belangrijk medium, met grotendeels geautomatiseerde mails op maat. Dus zo relevant mogelijk voor degenen die zich hebben ingeschreven. ,,Dit kunnen we doen door slimme dataverzameling en ook hier wordt gebruik gemaakt van AI om doelgroepen te definiëren en content te segmenteren." De bestaande klanten zijn voor JOSH V enorm belangrijke ambassadors. Dit jaar zet Josh in op klantloyaliteit met de uitrol van een loyaliteitsprogramma. ,,In dit programma waarin we samenwerken met partners als Rituals, Cosmo Hairstyling en vele anderen, worden klanten beloond voor hun aankopen in de vorm van cadeautjes en extra privileges."

Body positivity
JOSH V staat voor 'making women look & feel spectacular'. Het is het streven om elke vrouw dit gevoel te geven, legt ze uit. ,,Daarom staat body positivity en diversiteit hoog bij ons in het vaandel. Zo waren we een paar jaar geleden als één van de eerste modelabels die een modeshow gaf waarin vrouwen liepen in alle kleuren, vormen en maten. We kiezen ook de modellen en influencers daarop uit: ze moeten een afspiegeling zijn van de maatschappij." De doelgroep van JOSH V is vrij breed in leeftijd, maar specifiek in karakter. ,,Van jonge vrouwen tot mijn eigen moeder van 65. Elke vrouw die het belangrijk vindt om stijlvol voor de dag te komen en die waarde hecht aan tijdloze en tegelijkertijd modieuze kleding van hoogwaardige kwaliteit, met oog voor details en behoefte aan comfort."

Internationaal gaan
JOSH V groeit ook internationaal, zoals in België, zegt Josh. Maar het is nog te vroeg om serieuze uitspraken te doen over die groei. ,,Mijn focus lag nog niet op de internationale markt, maar we kregen enorm veel vraag. We hebben een voorzichtige start gemaakt in verschillende landen, als een soort test. We verzamelen heel veel data, analyseren dit en passen de strategie hierop aan. Pas dit jaar en komende jaren gaan wij internationaal voor een exponentiële groei. Elk land heeft andere eisen en standaarden, zoals maatvoering. Hier moet je wel klaar voor zijn als merk. Je kan het in veel landen namelijk maar één keer goed doen."


,,Het zou enorm helpen als er strengere duurzaamheidsregels en wetten worden opgesteld waaraan elk modehuis zich moet houden"


Retourneervergoeding
Een belangrijk punt in de modewereld is duurzaamheid. Het modelabel heeft daarom speciaal een MVO-adviseur aangetrokken die helpt om daarin de juiste stappen te maken. ,,Dit is een uitdaging, want de mode-industrie is een enorm vervuilende branche, maar wij gaan dit graag aan. Het zou enorm helpen als hier strengere regels en wetten voor worden opgesteld waaraan elk modehuis zich moet houden."

Een voorbeeld daarvan is gratis verzending en retourneren. ,,Vrijwel elke webwinkel hanteert dat. Hierdoor wordt de drempel om online te bestellen en het pakket weer terug te sturen zo laag, dat er bijna niet meer over nagedacht wordt. Veel consumenten hebben niet in de gaten dat het milieu zo op allerlei vlakken enorm belast wordt. Ik heb er voor mijn merk heel bewust voor gekozen om wél een retourvergoeding te rekenen, ook al is dit een symbolisch bedrag dat de kosten voor ons absoluut niet dekt. Maar we willen bewustwording creëren. Van deze retourvergoeding doneren wij 10 procent aan een goed doel – dit jaar aan Sympany ter ondersteuning van een circulaire textielketen – en de rest van het symbolische bedrag investeren wij direct in verduurzaming. We investeren overigens elk jaar tonnen in verduurzaming, los van het reduceren van retouren." 

Support your locals
Josh Veldhuizen heeft haar bedrijf tot nu toe ook goed door de coronacrisis weten te loodsen en ze kon snel inspelen op de situatie. ,,We hebben bijvoorbeeld coulance-regelingen getroffen voor de JOSH V Partner Stores en grote campagnes ingezet om hen te steunen, zoals 'Support Your Locals'. We wilden consumenten motiveren om bij hun lokale winkeliers te blijven winkelen en niet via JOSHV.com te shoppen. Dat heeft ons niet alleen online een enorme groei opgeleverd, zelfs op wholesale hebben we een mooie groei gemaakt. Wij geloven in langetermijn samenwerkingen, het aanbieden van goede service en het investeren in die samenwerking – dat maakt nu het verschil. Daarnaast hebben we goede content gemaakt en veel energie gestoken in marketing, om de algehele doorverkoop te stimuleren. En dat heeft gewerkt. Voor ons was het dus een enorm enerverend, maar succesvol jaar. Alles staat nu nog meer op scherp en we zijn nog veel efficiënter gaan werken, dus het heeft ons zeker veel gebracht."


Begin klein
Het advies dat Josh beginnende ondernemers in fashion mee wil geven is een lange adem hebben. Want tegenslagen zullen er vrijwel altijd zijn, dat is het risico van ondernemen. En de modebranche is ook nog eens een heel grillige markt en daar moet je wel tegen kunnen. ,,Toen ik tien jaar geleden startte, wist ik heel goed dat het een van de moeilijkste markten is om succesvol in te worden. Er zijn zoveel aspecten die invloed hebben op het succes van een collectie. Op veel elementen heb je geen invloed; zoals het weer en trends die komen en gaan. Er zitten enorm harde deadlines in deze branche. Weet dus héél goed waar je aan begint, maak een goed businessplan en begin klein. Alles begint met een origineel idee, een uniek product, van goede kwaliteit, de rest bouw je daar omheen."

In deze tijd is het enorm belangrijk dat je jezelf kan onderscheiden van de moordende concurrentie. Als je nu start in de mode, moet duurzaamheid echt onderdeel zijn van je strategie, geeft ze nog mee. ,,Het advies waar ik het meest aan heb gehad, is om ervoor te zorgen dat ik mijn werk echt met passie en plezier doe, want ondernemen is 24/7. Als je geen zin hebt om er heel veel tijd en energie in te steken, dan ben je gauw uitgespeeld. Ik houd van hard werken en mode is mijn passie. Ik hoef niet de grootste te zijn, maar wel de beste. En daar streef ik dagelijks naar." Met een decennium in mode, hoe kijkt Josh terug op die tijd? ,,Met heel veel plezier, nuchterheid en ook wel met bewondering voor dat toen nog meisje van 22 jaar, dat aan dit avontuur begon. Heerlijk die naïviteit waarmee ik destijds startte. Ik droomde ervan een miljoenenimperium te runnen in de mode. Soms is dat een zegen, want als ik van tevoren had geweten hoeveel tegenslagen ik nog zou krijgen en hoe enorm hard werken het is, was ik er wellicht niet aan begonnen."

Be Candid,
it’s contagious.

Candidness is the quality of speaking with
honesty and authenticity. Our Candid editorial
team shares stories that matter on media, data,
marketing, creativeness and technology.

Our Candid editorial team
creates stories that matter.

Platform news       All platform news