Candid. Platform
for growth.

De lessen voor RTL van Fikkie TV

De lessen voor RTL van Fikkie TV

Tijdens Het Contentmarketing & Storytelling Event bleek maar weer eens dat je goede én originele contentcases hebt, maar die twee hebben niet per definitie iets met elkaar te maken. Bovendien kwam er een dusdanig goede RTL-case voorbij dat je denkt: zou dat iets zijn voor heel RTL?

Tijdens de introductie van dit leuke, ongedwongen event met altijd veel sterke cases vertelde presentator Cor Hospes over zijn ervaringen op Content Marketing World, het grootste contentmarketingcongres ter wereld waar hij mocht spreken een paar weken geleden. Hij vertelde over de absolute noodzaak van originele content waarbij marketeers los moeten komen van het aantal likes. ,,Als je lijken wilt verzamelen, moet je naar het crematorium.’’

Hospes refereerde aan wielrenner Peter Sagan die voor de derde keer achter elkaar wereldkampioen wielrennen werd omdat hij puur vaarde op zijn intuïtie. Nee, quasi-professioneel het parcours verkennen was niet nodig. Dat had hij nog nooit ergens gedaan dus waarom zou hij daar nu wel aan beginnen? Hij vertrouwde op zijn gevoel en dat zouden meer mensen moeten doen, aldus Hospes.

Niet varen op marketinggoeroesWe moeten ook maar eens af om blind te vertrouwen op allerlei contentgoeroes want die hebben ook geen idee. ,,De beste tijd voor een tweet is 11.11 uur, maar als je dat allemaal opvolgt dan vervalt die analyse direct.’’ Luisteren naar je klanten, varen op je gevoel, de tijd nemen om een publiek op te bouwen en dan komt het allemaal goed. Dat vertrouwen op je gevoel deed George Lucas, maker van de Star Wars films ook. De producent zei: prima als jij een film wilt maken, maar in plaats van je hoge salaris krijg je een deel van de merchandiserechten. Dat vond Lucas wel een interessante gedachte. Hij vertrouwde op zijn intuïtie, bouwde een publiek op en….deed alles uit liefde.

Natte neuzenshowGoede tips van Hospes, vertrouw op je goede gevoel, maar ook met iets minder creativiteit kun je een heel eind komen als je maar een beetje logisch nadenkt. Dat bewees Maarten van Maaren van RTL die vertelde over de manier waarop RTL merken koppelt aan influencers. RTL kreeg de open vraag van moederbedrijf Mars of er iets te bedenken zou zijn voor Pedigree, inderdaad de hondenvoeders. Met een clubje mensen en bureaus werd vervolgens Martin Gaus van stal gehaald en Fikkie TV bedacht. Gaus was immers dé influencer uit de jaren 80 en 90. De hondenliefhebber zag zo’n revival op internet wel zitten, er werd een jong iemand aan gekoppeld in de persoon van influencer Dionne (artiestennaam OnneDi, 600.000 volgers op youTube) en de hondenshow met Gaus was een feit.

In de programma’s is ruim baan voor het uitleggen van de producten van Pedigree, iedereen tevreden. Bovendien beschikt RTL over veel distributiemogelijkheden dus ook via Koffietijd en de show van - toen nog - Albert Verlinde werd Fikkie TV een boost gegeven. Ook werden de shows uitgezonden op RTL5. Bovendien was er voor Pedigree de mogelijkheid om allerlei content via de eigen kanalen te gebruiken. Via Fikkie TV werden Pedigree dus geholpen om wat meer bereik te genereren (en het liefst wat meer hondenbrokken te verkopen). Interessant was dan ook de recente actie om een hondje te kiezen voor GTST en er zijn al 3000 aanmeldingen op de oproep van Dionne.

Wat kan RTL ermee?
Nog iets interessanter dan de learnings van de spreker is de vraag of zo’n Fikkie TV Case niet de contouren laat zien van de nieuwe werkwijze van RTL. In iets aangepaste vorm zou de directie daar best iets aan kunnen hebben.
1. Focus op een groep mensen met dezelfde interesse en bedenkt daar iets voor. Doelgroepen zijn uit, maar interessegroepen zijn in. Dus in plaats van iets te bedenken voor de familie zou RTL elke redactievergadering kunnen beginnen met: voor welke liefhebbers gaan we vandaag iets bedenken? Data helpt om die groepen te traceren.
2. Ga daarna bedrijven zoeken die kunnen participeren in het bereiken van deze visliefhebbers, sportfanaten, jazzfans of klassieke muziek ‘diggers’.
3. In samenspraak met de bedrijven bedenkt je het contentconcept. Daar hang je verder nog geen medium of kanaal aan.
4. Pas daarna ga je zenders of kanalen koppelen aan je plannen. Als die interessegroep alleen te traceren is op YouTube dan moet je daar zijn en als ze bij Koffietijd rondhangen dan is dat de plek om te zijn.
5. Neem vervolgens rustig de tijd om je publiek op te bouwen.

Je begint met nul fans van dit concept, een week later heb je er 100 en zo ga je het verder uitrollen. Voor het bedenken van die concepten haal je wat goede creatieven naar binnen en je focust qua verdienmodel op het maken van de content en op de toegang tot de kanalen. Zeker weten dat je op die manier op hele andere programma’s uitkomt dan bij RTL Late Night met allemaal BN’rs of BN’rs aan een tafeltje bij Boulevard die vertellen over BN’rs. En zo keren we nog even terug bij Hospes die zei dat je vooral origineel moet zijn in het bedenken van je content. Niet altijd. Nee, Fikkie TV is niet revolutionair, maar het kan wel voor een revolutie zorgen…

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.candidplatform.com/

Be Candid,
it’s contagious.

Candidness is the quality of speaking with
honesty and authenticity. Our Candid editorial
team shares stories that matter on media, data,
marketing, creativeness and technology.

Platform news       All platform news