Candid. Platform
for growth.

Budweiser en Honda scoren met corona-ads, maar Generatie Z is er klaar mee

fotostuktalphadvertenties

Consumenten hebben steeds vaker genoeg van advertenties die inspelen op de coronacrisis, maar staan wel open voor iets anders. Uit onderzoek blijkt dat merken als Budweiser en Honda sympathie hebben gewonnen met commercials rond corona, maar vooral jongeren vinden dat het nu wel klaar is. 'Het is tijd om een andere weg in te slaan'.

Uit onderzoek in zeven landen door marketing- en onderzoeksbureau Mitto blijkt dat 41 procent van de consumenten graag over andere zaken van brands hoort dan de coronacrisis. Ze vinden dat ze genoeg over corona hebben gehoord. Ruim driekwart van de ondervraagden waardeert het wel dat bedrijven hun betrokkenheid hebben getoond en 30 procent zegt dat ze daardoor minder bezorgd zijn.

De zevenduizend respondenten waarderen in de eerste plaats advertenties van essentiële diensten, waaronder banken, en minder van bezorgdiensten als Amazon. De meerderheid ziet verder liever commercials van kleine ondernemingen dan van grote bedrijven. Het onderzoek gebeurde in onder meer de VS, China, Spanje en Australië.

Commercials Super Bowl lijken jaren geleden
Het is dus tijd voor wat minder advertenties over corona, maar dat neemt niet weg dat sommige bedrijven daarveel waardering voor krijgen, zo blijkt uit een ander onderzoek van Ace Metrix, waarover Marketing Dive bericht.

„We waren gewend dat de Super Bowl commercials alle aandacht trokken, maar die tijd lijkt ver weg," zegt CEO Peter Daboll van Ace Metrix. „Het virus houdt consumenten 24 uur per dag bezig. Ze verwachten van merken dat ze communiceren wat ze doen tijdens de pandemie."

Donaties voor werkloze obers
De onderzoekers loven de One Team-campagne van Anheuser-Busch, dat onder meer Budweiser in zijn stal heeft. Het bedrijf doneert bedragen als 'fooi' aan obers van restaurants in de VS die momenteel zonder werk zitten en roept het publiek op hetzelfde te doen. De One Team-commercials zettende prestaties van gezondheidswerkers in de schijnwerpers: 


  Ook autofabrikant Honda scoort met een commercial die samenwerking benadrukt:

Over de campagnesvalt trouwens ook kritiek te lezen, want het ziet er mooi uit, maar was er geen originelere invalshoek te bedenken? En zullen we ons deze commercials nog herinneren als we eenmaal uit de coronacrisis zijn?

Generatie Z heeft genoeg van corona-marketing
Ook marketingbureau Magid deed onderzoek naar advertenties rond Corona, maar dan per leeftijdsgroep. Vooral generatie Z zou inmiddels schoon genoeg hebben van marketing die aan de pandemie is gerelateerd. Ze weten het nu wel, ze vinden zulke campagnes saai en willen meer fun en spanning in commercials zien.

Jongeren willen meer humor zien in deze dagen dat ze vaak op zichzelf zitten, zeggen de onderzoekers. Maar omdat de ontwikkelingen in de coronacrisis zo snel gaan, kan je ook weer niet te veel op zulke conclusies bouwen. Eerder bleek juist dat jongeren purpose gedreven advertenties wilden, waarin bedrijven laten zien hoe ze anderen helpen.

Nieuwsmedia en entertainment
Verder maakt het veel uit in welke context ads worden geplaatst. Commercials gerelateerdaan COVID-19 doen het beter bij nieuwsmedia dan rond entertainmentprogramma's als mensen het gevoel willen hebben even weg te zijn. 'Coronamoeheid' is iets om rekening mee te houden bij campagnes, vinden de onderzoekers. Marketeers kunnen zich nu meer richten op traditionele content, al moet je alert blijven over wat speelt rond volksgezondheid.

Be Candid,
it’s contagious.

Candidness is the quality of speaking with
honesty and authenticity. Our Candid editorial
team shares stories that matter on media, data,
marketing, creativeness and technology.

Our Candid editorial team
creates stories that matter.

Platform news       All platform news