Candid. Platform
for growth.

AH wint mediastrijd van Jumbo - Brancherapport retail

AH wint mediastrijd van Jumbo - Brancherapport retail

In de retailmarkt was Albert Heijn de grootste adverteerder van 2014. Daarmee liet de supermarkt concurrent Jumbo nipt achter zich. Ook op internet en social media, waar supermarkten het gesprek van de dag waren, won AH de mediastrijd.

Het marktaandeel van retail binnen de totale mediabestedingen steeg de laatste jaren geleidelijk van 14,5 procent in 2010 naar 16,3 procent in 2014. Binnen de branche nemen de filiaalbedrijven daarvan het grootste deel voor hun rekening: ruim 70 procent. Ook webshops roeren zich stevig op de advertentiemarkt met een aandeel van ruim 16 procent

Bij hun keuze voor het type medium zitten de bedrijven aardig op het landelijk gemiddelde. Meer dan de helft van het budget gaat op aan televisiereclame, een vijfde aan advertenties in dagbladen en een achtste aan spotjes op de radio.

Mei en oktober zijn de piekmaanden. Dan stijgen de mediabestedingen naar ruim 127 miljoen euro. In de zomer is het rustig aan het reclamefront en geven de bedrijven circa 70 miljoen uit.

Supermarkten
Prijzenoorlogen en acties van supermarkten domineerden opnieuw de mediabudgetten in retail. In de top 10 van grootste adverteerders in 2014 staan vijf supermarkten bij de eerste zes. Albert Heijn en Jumbo voeren de ranglijst aan met elk 6,1 procent, waarbij ‘Appie’ zijn concurrent net overtroeft. Achter de komma scheelt het slechts 0,01 procent.

Na een derde plaats voor het Kruidvat worden de posities 4 tot en met 6 weer ingenomen door supermarkten Lidl, C1000 en PLUS. Opmerkelijk is de positie van cultuurwebwinkel NRC Lux op zeven. De overige top 10 adverteerders zijn Ikea, MediaMarkt en Carglass. Samen gaf dit tiental maar liefst 38 procent van de mediabestedingen in de branche uit.

Zwarte Piet
Ook op sociale media wordt veel gesproken over supermarkten, met name op nieuwssites, forums en Twitter. Die laatste voert samen met Facebook de top 5 van websites aan waar het meest over dit onderwerp wordt gesproken. Niet altijd in positieve zin trouwens. Een grote piek in januari werd veroorzaakt door het programma Zembla. Dat ging over een incident met asbest in een oven van Bakkersland, de keten die brood levert aan verschillende supermarkten. Toen Jumbo in september stopte met de plofkip leidde dat opnieuw tot een piek in de discussies. Albert Heijn scoorde in oktober hoog, toen de grootgrutter Zwarte Piet in de ban deed in zijn commercials.

Meest besproken
Bij de hashtags op Twitter bleef Jumbo (2) Albert Heijn (3) net voor. Bij de meest genoemde tweeters stond AH weer op 1 en Jumbo op 5. Dat had de supermarkt vooral aan de Zwarte Pietendiscussie te danken. Nu.nl en Wakker Dier scoorden hoog met de plofkip en de Volkskrant met tweets over de Jumbo die eetbare insecten ging verkopen. Bij de zoekopdrachten op Google wordt de zoekterm AH beduidend vaker ingetikt dan Jumbo, met pieken in mei en januari. Beide ketens zijn overigens continu de meest besproken onderwerpen op internet.

Groei
Na enkele moeilijke jaren groeide de omzet in de detailhandel in 2014 weer licht. Niet alleen in de foodsector. De consument gaf ook meer geld uit aan elektronica, doe-het-zelfproducten en schoenen. Ook in de retail neemt het aantal winkels op straat af, niet in de laatste plaats door de concurrentie van het internet.

De verwachting is dat de detailhandel zijn omzet met 1,3 procent ziet groeien. De bedrijven zullen steeds meer gebruik maken van nieuwe technologieën, zoals het slimme gebruik van ‘Big Data’, ‘Internet of Things’, sensortechnologie en 3D-printing. Maatwerk voor klanten, lokale profilering en het inzetten van alle verkoopkanalen, zowel online als in de traditionele winkels, zullen in de toekomst steeds bepalender worden.

Be Candid,
it’s contagious.

Candidness is the quality of speaking with
honesty and authenticity. Our Candid editorial
team shares stories that matter on media, data,
marketing, creativeness and technology.

Our Candid editorial team
creates stories that matter.

Platform news       All platform news