Candid. Platform
for growth.

YouTubers met een burn-out: Gen Z geneuzel of echt iets aan de hand?

bibi_op_youtube_burnout

In Nederland maakte Bibi Breijman in een vlog bekend dat ze niet verder kon (ze kwam na een aantal maanden weer terug). Ook in de VS, Groot-Brittannië en Spanje kampen YouTube-sterren met een burn-out. De oorzaak ligt voor een deel bij het steeds veranderende algoritme van YouTube, maar zeker niet alleen. De London School of Economics en socialmediabureaus doen er onderzoek naar.

De nu 23-jarige Lucy Moon maakte beauty- en lifestyle vlogs. Het aantal abonnees wat ze had, liep in de honderdduizenden en nam alleen maar toe. Toch zocht ze een therapeut op; ze was niet gelukkig en het werk werd steeds zwaarder. De druk om perfect voor de camera te verschijnen, vond ze beklemmend. Haar therapeut schrok ervan. In The Guardian vertelt Moon dat haar therapeut niet kon geloven dat zij dit normaal vond. „Ze viel erover dat ik dit, als eerste werkervaring zonder enige begeleiding deed. Maar ik ken veel YouTubers die het zo doen."

Ook Amerikaanse media komen met dramatische voorbeelden, zoals de 19-jarige YouTuber Elle Mills. „Ik wil mijn geestelijke gezondheid vanaf nu voor laten gaan", zegt ze tegen NPR. Ze maakt er een chaotische video over Burnt out at 19, inmiddels 1,3 miljoen keer bekeken.


Nieuw algoritme: ineens je inkomsten kwijt
In de begintijd was vloggen gewoon achter de camera plaatsnemen en een verhaaltje vertellen, maar dat is veranderd. Vloggers of YouTubers van tegenwoordig zijn ondernemers die moeten zien te groeien in een uiterst competitieve markt, deals sluiten met bedrijven en steeds vaker medewerkers aansturen. 

YouTube brengt jonge vloggers succes en inkomsten, maar ze krijgen steeds meer taken en weinig hulp. Het wel of geen succes hebben hangt er ook vanaf hoe YouTube werkt met algoritmen, die steeds veranderen. Het platform is daar niet open over en dat bezorgt YouTubers veel stress. Ze moeten voortdurend gokken wat er nu weer is gewijzigd en hoe zij moeten reageren zodat hun content nog steeds goed wordt bekeken. „Veel makers hebben een baan opgezegd omdat ze op YouTube succes kregen. Dan verandert het algoritme ineens en kunnen ze niet meer rondkomen", zegt YouTuber Emma Blackery.


Werkdruk neemt toe door langere video's
Zoe Glatt werkt aan de London School of Economics en onderzoekt hoe YouTubers te werk gaan en waar ze tegenaan lopen. Een van haar bevindingen is dat de algoritmen van YouTube voorrang geven aan kanalen met veel en regelmatige uploads. Creators moeten zich op kwantiteit richten en minder op kwaliteit als ze succes willen hebben. De onduidelijkheid over wat voor content YouTube precies promoot, vergroot de stress bij creators, is haar conclusie. 

Ook de lengte van de video's speelt mee. Vroeger was een wekelijkse video van drie minuten prima. Nu moet je meerdere video's per week leveren met een lengte van 10 tot 12 minuten om goed opgepikt te worden door het algoritme, blijkt uit onderzoek van socialmediabureau Little Monster Media Company. Lange video's betekenen simpelweg een zwaardere werkdruk.


Intimiteiten op internet plaatsen
Veel YouTubers scoren door in hun video's tot in detail over hun persoonlijke leven te vertellen. Dat levert succes op, maar is ook een stressfactor. The Guardian spreekt van ongemakkelijke intimiteit. Bij een realityserie op televisie krijg je meestal nog enige psychologische begeleiding, als maker heb je dat niet. Je ziel openklappen voor de camera is bijna gewoon geworden. Maar over de effecten daarvan op lange termijn, schrijft de krant, weten we niets.

Het helpt ook niet dat jonge YouTubers zichzelf meteen de schuld geven als het even niet loopt. „Als een video veel views krijgt, ben je blij. Maar als het de keer daarop even minder is, denk je: wat heb ik verkeerd gedaan?," zegt Emma Blackery, comedian op YouTube. „Je kijkt meteen naar jezelf, terwijl het aan zoveel andere dingen kan liggen. Misschien zijn er even minder kijkers online of is er iets met het algoritme. Maar we geven allemaal onszelf de schuld."


PewDiePie (65 miljoen abonnees) voelt de druk
YouTuber PewDiePie (Felix KjellberguitZweden) met 65 miljoen abonnees beklaagt zich er eind juli over hoe funest het platform kan zijn voor zijn creators. PewDiePie is groot geworden met video's waarin hij games bekijkt. Tegenwoordig doet hij van alles, hij levert commentaar op video's, bespreekt zelfs boeken zoals Moby Dick. YouTubers, vindt hij, staan onder druk om steeds opnieuw een video te maken die nog beter is dan de vorige. „Je realiseert je dat je er niet tussenuit kan, omdat je dan kijkers kwijtraakt. En als je aantallen naar beneden gaan, denken mensen dat je niet meer goed bent. Je zit vast omdat je voortdurend content moet produceren," zegt hij in zijn video Don't start YouTube before watching this.

Voor Alisha Marie werd de druk te veel, schrijft zakenblad Forbes. Na tien jaar lang succes op YouTube, kampte ze met burn-out verschijnselen en besloot tijdelijk te stoppen met haar grootste kanaal (zeven miljoen abonnees). Ze werd succesvol doordat ze snel inspeelde op trends en omdat haar video's van constant kwaliteit waren. Haar werkweek zag er zo uit: op maandag begon ze met de voorbereidingen en te schrijven; op donderdag nam ze het meeste op, vrijdag en zaterdag waren om te editen en op zondag kwam de video online. Maar dat was nog maar een deel van haar werk: ze moest zich op social media presenteren, samenwerken met brands en vaak overleggen. Er bestaan geen vrije dagen voor een succesvol YouTuber, concludeert Forbes.


Peter R. de Vries vindt het maar onzin
In Nederland vertelde Bibi Breijman in haar vlog Het gaat even niet meer eind vorig jaar dat ze niet verder kon (ze is inmiddels weer online). Die video werd opgepikt door andere media en leidde tot discussie bij RTL Boulevard. In een verslag spreekt Mediacourant over 'aanstelvloggers'. 

Bij RTL is het panel verdeeld, een deel vindt dat je er niet lacherig over moet doen, anderen vinden het maar onzin. Het meest uitgesproken is Peter R. De Vries: „Hier moeten we niet al te dramatisch over doen. (…) Die gasten zijn voor in de twintig en hebben nu al een burn-out, kom op zeg. Dan ben je kennelijk niet geschikt voor het vak."

Met alle nieuwe gevallen klinkt dat een beetje makkelijk. En veel YouTubers met burn-out verschijnselen behoorden jarenlang juist tot de besten in hun vak.

De discussie over YouTubers met een burn-out is bij YouTube zelf niet onopgemerkt gebleven. Het platform komt binnenkort met een cursus over het welzijn van creators. Het is overigens niet te verwachten dat YouTube meer openheid gaat geven over het algoritme.

Er zijn natuurlijk ook genoeg YouTubers met wie het goed gaat. Maar de berichten over burn-out zetten online videomakers wereldwijd aan het denken. „Het kan echt een negatieve impact hebben op je leven en hoe mensen tegen je aankijken", zegt de Britse Emma Blackery. „Ik wil zeggen dat ik optimistisch ben, maar zeker ben ik er niet van.'' 

Extra fields

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://candidplatform.com/

Be Candid,
it’s contagious.

Candidness is the quality of speaking with
honesty and authenticity. Our Candid editorial
team shares stories that matter on media, data,
marketing, creativeness and technology.

Our Candid editorial team
creates stories that matter.

Platform news       All platform news