Candid. Platform
for growth.

Taylor made commercialmuziek in 30 sec gecomponeerd

Taylor made commercialmuziek in 30 sec gecomponeerd
Door Theo Nieveen

Jukedeck.com gaat de muziekwereld binnen creatie op zijn kop zetten.  Met Artificial intelligence music composition technology wordt het mogelijk binnen luttele seconden een unieke tailormade compositie te krijgen.

 
Tijd om de fantasie even de vrije loop te laten. Stel je voor: we zien een man met een capuchon over z’n oren, hij haalt gehaast z’n fiets van het slot, windt snel het kettingslot rond de zadelpen en fietst dan hard weg. Goed, hou dat beeld even vast en bedenk er een carnavalsmuziekje bij. Het beeld krijgt nu ineens lading, betekenis. De illusie wordt zo gewekt dat de man bijna te laat is voor een feestje, of dat het feestje nog wat nagalmt in z’n hoofd en een volgende afspraak was vergeten.

 
Spannend
Zet voor jezelf nu eens een spannend muziekje bij het beeld van die man en je krijgt al snel het gevoel dat hij waarschijnlijk iets gedaan heeft, of gaat doen, wat niet door de beugel kan. Zelfde beeld, twee muziekjes, twee verschillende gevoelsinterpretaties. Zo werkt muziek bij beeld, het roept een gevoel op en creëert een extra dimensie. Muziekkeuze is dus nogal bepalend voor hetgeen je wilt overbrengen met een film of commercial. Iedere minuut wordt er circa 300 uur video geüpload  op YouTube. Al zal 10% zijn voorzien van muziek, dan nog is het een enorme hoeveelheid.

 
Zoeken
Even snel een muziekje bij beeld zoeken vergt echter veel tijd. Wat je in je hoofd hebt werkt bovendien lang niet altijd. Muziek gaat te snel, te traag, is te lang, te kort, niet vrolijk genoeg, of juist té vrolijk. En als je iets hebt gevonden wat perfect past, werkt de rechthebbende niet mee of zijn de rechten onbetaalbaar. Het perfecte stockmuziekje blijkt al door meerdere adverteerders te worden gebruikt en valt ook af. Goed alternatief is om muziek speciaal te laten componeren door een componist, maar ook daar hangt een prijskaartje aan.

 
Disruptive in muziek
En toen kwamen Ed Rex en Patrick Stobbs, een paar slimme jongens die bedachten dat het anders moest kunnen en na vijf jaar ploeteren en experimenteren is het zover: jukedeck.com.  Artificial intelligence music composition technology. Unieke muziektracks, gecomponeerd met behulp van algoritmes. Helemaal custommade, altijd exact de juiste lengte en geen royalties. Doe ermee wat je wilt. De enige kosten zijn een eenmalige fee (prijzen variëren van 7 – 15 dollar, voor $150,- heb je het exclusieve recht). Het systeem, onder de naam “MAKE”, werkt en wordt uitgebreid. De mogelijkheden zijn weliswaar nog beperkt, maar daarom niet minder opzienbarend.

 
Hoe werkt het? 
Gebruikers geven een aantal variabelen in, zoals –mood- (energetic, melancholic), -style/sounds- (modern, classical, piano, synthesizers), -tempo- (beats per minute) en lengte. Je drukt op Enter en the miracle happens. Binnen luttele seconden komt er een unieke tailormade compositie terug die hopelijk voldoet aan jouw wensen. Zo niet, druk je nogmaals op Enter en het proces herhaalt zich. Zoals aangegeven, de mogelijkheden zijn nog relatief beperkt, maar dit gaat de muziekwereld weer op z’n kop zetten.

 
Presentatie zien?

https://www.youtube.com/watch?v=3eVU_-o5k-E

 
 

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.candidplatform.com/

Be Candid,
it’s contagious.

Candidness is the quality of speaking with
honesty and authenticity. Our Candid editorial
team shares stories that matter on media, data,
marketing, creativeness and technology.

Platform news       All platform news