Candid. Platform
for growth.

'Journalistiek, maar dan vanuit een merk'

Dorit

Samen met de aardige mensen van Studio Dokter de Graaf hebben we weer een videoserie gemaakt over contentmarketing. De makers gingen langs bij een aantal contentexperts met wat wezenlijke vragen over het vak. In elke aflevering bespreken we een thema.

In dit eerste deel gaat het erover: wat is contentmarketing eigenlijk en wie moeten al die content gaan maken? De makers spreken Cor Hospes (Merkjournalisten), Dorit Roest (The Influencers Movement, foto boven), Deniz Alkaç (Bruut Amsterdam), Jos van den Bergh (Renault) en Matthijs Tielman (Wayne Parker Kent).

Ze beginnen met een definitie van contentmarketing, altijd lastig. Alkaç houdt het bij 'op een relevante wijze aanwezig zijn bij een consument' en Van den Bergh gooit het op: 'journalistiek, maar dan vanuit een merk'. Daarmee komen we op een interessant werkterrein want we verkennen de spanning tussen journalistiek en marketing die je altijd tegenkomt als het gaat om het maken van content. Je maakt de verhalen immers met een marketingdoelstelling en er is een stroming 'contentdenkers' die zegt: hou stevig vast aan de marketingdoelstelling tijdens het maken en er is een groep die zegt: laat de makers maken en de marketingmensen de vraag optimaliseren (om met goede oude Kotler te spreken). Maar ja, jullie weten toch: het gaat uiteindelijk natuurlijk maar om een belang: wat wil het publiek precies?


Journalist word je niet zomaar

Hospes zegt er wel iets leuks over. ,,Journalist wordt je niet zomaar dus wees verstandig en huur journalisten in.'' Alkaç is ook een beetje van die school. ,,Filmproductie is een vak, laat dat over aan de mensen die dat kunnen.'' Toch is de visie van Tielman ook interessant, hij benadrukt dat het echt niet alleen om de leuke content gaat, maar dat je het marketinggedeelte zeker niet moet onderschatten. ,,Je moet mensen met een journalistieke mentaliteit hebben''.

Over marketing versus inhoud gesproken; het gaat ook nog even over influencers en hun geloofwaardigheid. Roest: ,,Het is nog een beetje een cowboylandschap. Influencers gaan toch even iets proberen samen met bedrijven en daarmee gaat het sentiment naar beneden.'' Hospes: ,,Mijn dochters van 10 en 13 jaar zeggen: papa het is allemaal onzin want die influencers laten zich opkopen.'' Tielman: ,,Als je aan contentmarketing doet, wil je je eigen publiek opbouwen en zal er altijd een link moeten zijn met je eigen content.'' Wij zouden zeggen (maar ons is niets gevraagd deze keer: voeg het beste uit de werelden van marketing en journalistiek samen. 

Extra fields

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://candidplatform.com/

Be Candid,
it’s contagious.

Candidness is the quality of speaking with
honesty and authenticity. Our Candid editorial
team shares stories that matter on media, data,
marketing, creativeness and technology.

Our Candid editorial team
creates stories that matter.

Platform news       All platform news