Candid. Platform
for growth.

De contentwetten van de 'Tour de Tietema'

Tour_de_Tietema

Opeens kwam hij voorbij in mijn twitter-tijdlijn: Bas Tietema die dit jaar langs alle voetbalclubs van Nederland fietste en tijdens de Tour doet hij challenges op YouTube. Mooi ventje. Puur op intuïtie snapt hij heel goed wat werkt qua content dus hierbij een kleine analyse van dit mediatalent.

Je kunt natuurlijk een heleboel ingewikkelde PR-plannen schrijven, maar het gaat uiteindelijk in het leven om iets dóén. Verzin een leuk plan, pak je camera en maak er iets leuks van voor de mensen. Dat kan op hele grote schaal, Maarten van der Weijden die 200 kilometer gaat zwemmen in Friesland, maar als je iets verder kijkt dan NPO en RTL kan je zomaar uitkomen bij de Tour de Tietema.

Okay, even uitleggen maar.


Veelbelovende speler

Bas Tietema (24) was een veelbelovende jeugdspeler van PEC Zwolle, maar door een blessure ging voetballen niet meer zo geweldig. Hij besloot te gaan fietsen en bleek talent te hebben. Hij kwam zelfs in het talententeam van BMC terecht en eindigde als derde op het NK Tijdrijden voor beloften. Zijn lichaam liet hem echter weer in de steek en hij moet zijn droom om prof te worden langzaam opgeven, zo lijkt het. Noodgedwongen focust hij wat meer op een maatschappelijke loopbaan en hij is werkzaam als ambassadeur voor het Fonds Gehandicaptensport. Die combinatie van sport en handicap is eigenlijk heel logisch want zijn zusje heeft het Syndroom van Down.


Leuke actie

Begin dit jaar zat hij met wat collega's op kantoor om een leuke actie te bedenken voor de Week van de Gehandicaptensport. Ze tekenden het logo van de stichting op de kaart van Nederland en zo ontstond er een ideetje; wat als hij nu eens een rondje fietst langs alle Eredivisieclubs van Nederland? Goed plan natuurlijk, voetbal zorgt altijd voor publiciteit en bovendien hebben die clubs allemaal veel media tot hun beschikking. Het idee was dat je een stukje kon meefietsen met Tietema waarvoor je dan moest doneren.

Zo gezegd, zo gedaan. Er werd een team geformeerd, een promotievideo opgenomen en er werden contacten gelegd in de media. Het hielp dat iemand als Eric Corton aanhaakte, zelf een fanatiek wielrenner, waardoor zijn volgers ook allemaal werden bereikt. De promotievideo werd door allerlei fietsmedia flink gedeeld. Zijn zus Iris werd zelfs geïnterviewd bij Radio 1. Elke dag werd er een filmpje gemaakt van de dag en er werd uiteindelijk 23.700 euro opgehaald.


Content, maar dan anders

Content maken over iets wat je heel leuk vindt, maar dan op een iets andere manier. Dat beviel hem blijkbaar wel. En dus is hij nu terug met de Tour de Tietema waarbij hij elke dag challenges uitvoert bij de Tour de France en daar een leuk filmpje op YouTube over post. Zo kreeg hij de opdracht van Eric Corton om een fles champagne te bezorgen bij de winnaar van de etappe. De filmpjes zitten goed in elkaar en zijn enthousiasme is aanstekelijk, lekker even kijken hoe ver je kan komen met een bus zonder accreditatie.

Bij All Sports Radio legde hij zijn ambitie uit. ,,Het gaat in de media altijd om: wie gaat er morgen winnen? Maar wielrennen is zoveel meer dan dat. Die beleving van de fans wilde ik meer laten zien. Soms proberen media dat wel, maar dat komt op mij statisch over. Ik mis een beetje de goede verhaallijn. Bovendien is het ook een droom van mij hoor.''

Het is een beetje flauw om hier een: wat kan de marketingwereld leren van…verhaal van te maken, maar vanuit PR-perspectief kun je best iets met de inzichten van Bas hoor.

1. Blijf in de buurt van je kernkwaliteit
Bas is van nature een voetballer en werd later wielrenner en die fietsweek ligt natuurlijk perfect in zijn straatje. In die wereld kent hij al mensen die hem vooruit kunnen helpen dus dan gunnen ze hem wat. Het is veel lastiger als je als bedrijf een PR-actie bedenkt in een wereld die niet de jouwe is. Dan wordt het keihard werken.

2. Interactie met publiek
Welke actie je ook bedenkt, je moet altijd aan je publiek denken en dat doet Bas Tietema goed. Sterker nog, in zijn Tour de Tietema laat hij de opdrachten bedenken door zijn publiek en informeert hij hen over de afloop. Mensen vinden dat mooi natuurlijk, een beetje keten samen met Bas.

3. Doe iets wat anderen niet doen
Je moet wel een beetje origineel zijn en dat is Bas wel. Natuurlijk is (lange) rondrit wel eens eerder gedaan (hoi Maarten), maar dat betrekken van die voetbalclubs bij zijn verhaal is dan weer slim. Clubs en voetballers hebben immers bakken vol volgers. Ook in de Tour de Tietema doet hij iets nieuws in de sportwereld waarbij hij voor het avontuur kiest en daarmee wat meer aansluiting vindt bij jongeren. In Engeland deed Tony Hawks dat in het pre challenge tijdperk al goed. Die ging bijvoorbeeld de weddenschap aan dat hij een potje moest winnen tegen de Moldavische toptennissers. Dat is toch allemaal iets spannender dan weer die rebus bij De Avondetappe.

4. Zoek verbinding met de oude media
Tietema heeft de sympathie aan zijn kont hangen, is enthousiast en hoeft niet de hele tijd zijn winkel te verkopen. Dan kun je een heel eind meekomen in de klassieke media. Journalisten vinden het leuk om iets te vertellen over zo'n frisse gast die de wereld op zijn kop bekijkt, ook omdat het een keer niet alleen over geel of sprinten gaat.

Tietema speelt handig in op die sympathie. Zo belt hij tijdens de challenge om champagne te bezorgen bij een Etappewinnaar even met verslaggever Gio Lippens van Langs de Lijn voor een tip qua winnaar. Handig, Lippens zal altijd de naam van Bas even noemen als er nog naar een leuk item wordt gezocht. Bas is dan niet alleen bron, maar contentleverancier en dat werkt prima. Dat item bij RTL of de NOS komt er zeker aan!

5. Zorg voor een verhaal
Iemand die deze mediawet goed begrijpt was altijd Mart Smeets. In de podcast De Kopgroep beantwoordt Mart elke vraag van presentator Jeroen Vullings met een verhaal, Tietema snapt dat ook. Een jongen die het voor zijn zus opneemt door 1800 kilometer te fietsen is een verhaal en datzelfde geldt ook voor het geven van een fles champagne aan de winnaar van een etappe.

Je moet altijd een spanningsboog inbouwen: lukt het me om die fles bij Alaphilippe te krijgen? Oh ja, en als je dan toch verhalen aan het vertellen bent dan kun je er beter voor zorgen dat je die verhalen een beetje bij je doelgroep krijgt. Die YouTube video's van Bas zitten goed in elkaar. Ze kijken prettig weg want hij is wel een entertainer.

Conclusie
Okay, bedenker van PR-acties kunnen dus veel leren van Bas Tietema. Dat je contact moet houden met je publiek, verbinding moet maken met de oude media en dat je je in een wereld moet begeven die je goed kent. Oh ja, maar de belangrijkste les is eigenlijk veel makkelijker: ga-gewoon-iets-doen; bedenk een actie, koppel er media aan en ga gewoon aan de slag.

Extra fields

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.candidplatform.com/

Be Candid,
it’s contagious.

Candidness is the quality of speaking with
honesty and authenticity. Our Candid editorial
team shares stories that matter on media, data,
marketing, creativeness and technology.

Platform news       All platform news