Candid. Platform
for growth.

Danique Bossers over hoe je een eigen (web)shop opzet via social media

Danique
Danique Bossers (26) heeft haar (web)shop Most Wanted binnen vijf jaar vliegensvlug zien groeien. Inmiddels is ze een succesvol personal brand. Met dank aan haar slimme inkoopbeleid, haar fysieke winkels in Rotterdam en Amsterdam én haar inzet van social media en influencers. En dan heeft ze ook nog eens net een boek uitgebracht. Genoeg reden voor een interview met frank.news.

Met 111.000 followers op Instagram heeft Danique Bossers een grote groep fans die haar leven en daarmee ook haar brand 'Most Wanted' volgt. Dit viel ook Kosmos Uitgevers op. Vandaar dat haar bijzondere verhaal nu ook in boekvorm verschijnt. ,,Ik maakte altijd grapjes dat ik er wel een boek over kon schrijven, maar had geen idee dat dit ook haalbaar zou zijn. Al krijg ik dagelijks berichten van fans die ook willen doen wat ik doe en benieuwd zijn naar mijn verhaal en me om tips vragen,'' vertelt Bossers.

Start op Facebook
Ze praat met dezelfde bescheidenheid over het boek als over het grote succes van haar webshop en winkels. Maar er zit vanaf minuut één wel degelijk een slim marketingverhaal achter Most Wanted. Het begon allemaal heel low key met t-shirtjes verkopen via Facebook. ,,Dit sloeg zo aan dat we de orders via privéberichten niet meer aankonden. Totaal onoverzichtelijk."


Fysieke winkel in Rotterdam
Bossers startte letterlijk met honderd euro en zag haar inzet snel groeien. Alle opbrengst ging de eerste twee jaar weer direct terug haar bedrijf in. Zo besloot ze na een paar maanden een webshop te starten. ,,Niet lang daarna zag ik een pand in Rotterdam waar eerder een winkel in had gezeten. Het was perfect. Alle stellages stonden er nog. Ik kon mijn kleding er letterlijk zo inhangen en opengaan." Bossers besloot de stap te wagen. ,,Ik wist al heel snel: ik moet dit groot maken."

Uit het hele land kwamen klanten naar haar winkel om de items uit de webshop te passen en te kopen. Het liep als een tierelier. ,,Inmiddels hebben we ook Amsterdam erbij. Dat loopt ook goed, al blijft Rotterdam het succesvolste verkooppunt."

Gouden combinatie
Of de webshop ook succesvol zou zijn zonder fysieke winkels of andersom durft Bossers niet te zeggen. ,,Omdat ik het één vrij snel na het ander ben begonnen, is de groei vrij gelijk opgegaan. Ik geloof er dan ook in dat die twee elkaar versterken."


Most Wanted Label
Maar wat maakt haar merk nou zo aantrekkelijk dat klanten hier vanuit het hele land naar de winkels komen als ze het niet al online hebben besteld? ,,De collectie spreekt veel vrouwen aan en nu we ook ons eigen label hebben, zijn het veelal unieke items." Sinds juni is Most Wanted Label namelijk een feit. Hiervoor ontwerpt Bossers haar eigen items. ,,Van stoffen en ritsen tot knopen, ik selecteer en kies alles zelf."

De influencer trend voor
Het feit dat ze vanaf minuut één duidelijk aanwezig is op social media is minstens zo van belang voor het succes van Bossers. Nog voor de hele influencertrend losbarstte, stuurde Bossers haar kleding al naar belangrijke gezichten voor haar doelgroep. ,,In die tijd waren dat nog voornamelijk bloggers. Dat deden andere merken nog niet in grote getalen, dus werd ik al snel genoemd op verschillende populaire kanalen."

Socialmediastrategie
Voor de uitvoering van die doordachte socialmediastrategie staat Bossers niet alleen: ,,Ik heb een creatief team aan fotografen en vormgevers die met mij meedenken over de posts."

Iedere dag worden er vier foto's op Instagram gepost en komen er tien nieuwe items op de site die natuurlijk ook van mooi beeld moeten worden voorzien. Tot een half jaar ging iedere post eerst langs Bossers, maar dat is nu verleden tijd: ,,Ik kon het niet loslaten en wilde alles eerst checken. Maar ik heb nu gelukkig iemand gevonden die het voor mij post."

Eigen gezicht
Haar eigen kanaal is ook steeds belangrijker geworden al zat Bossers daar zelf niet zo om te springen. ,,Ik ben de afgelopen twee jaar het merk steeds meer aan mijn gezicht gaan koppelen. Dit wilde ik eerst niet, omdat ik mijn eigen gezicht niet heel boeiend vind. Bovendien was ik bang dat als mensen mij niet leuk vonden, ze ook niets zouden kopen." Dat die angst geen waarheid wordt, is wel duidelijk. ,,Het werkt ook, omdat het een bepaald vertrouwen en herkenbaarheid bij de doelgroep schept."


Sieradenlijn met Monica Geuze

Wat ook helpt, is het feit dat Bossers goed bevriend is met influencer Monica Geuze (meer dan 1 miljoen volgers) en dat de twee een sieradenlijn hebben opgericht MEAUXMEAUX: ,,We wilden altijd al graag iets samen doen. Dus op het moment dat ik de kans kreeg een private sieradenlabel bij een van mijn leveranciers te starten, hebben we die gepakt."

Over resultaten is nog niet veel te zeggen: ,,De publiciteit voor de lijn stond nog een beetje op een laag pitje, doordat Mo zwanger was. Maar as we speak zijn we druk met de finishing touch voor onze nieuwe collectie. Die komt binnenkort uit, en dan leggen we daar de focus op."

Het verschil met de grote spelers
Grote spelers als Supertrash en Zalando redden het niet of hebben de grootste struggles om winstgevend te zijn. Voor Bossers is dit gelukkig niet herkenbaar. ,,Ik ben letterlijk met honderd euro begonnen. Daardoor ben ik echt heel kritisch, en draai iedere euro een aantal keer om voor ik 'm uitgeef. Je zal mij nooit een tv-campagne van 5 ton zien uitgeven."

Investeerders of leningen bij een bank: daar moet ze allemaal niets van hebben. ,,Zo'n partij als Zalando kan ook veel minder zorgvuldig met hun geld omgaan. Daarbij is voor hen winst maken geen prio en gaat het eerst om bekendheid vergaren. Dat is voor mij geen optie: ik kan letterlijk geen verlies draaien zonder investeerders of leningen."

Toekomstmuziek
Bossers is inmiddels vijf jaar verder en ziet haar bedrijf alleen maar groeien. Je hoort haar niet klagen, al heeft het toch z'n nadelen: ,,Het leukste aan mijn bedrijf vind ik het bezig zijn met inkoop. Daar heb ik door de groei steeds minder tijd voor. Misschien dat ik in de toekomst wel iemand aanneem om me te ondersteunen, zodat ik dat ook weer meer kan doen."

Extra fields

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://candidplatform.com/

Be Candid,
it’s contagious.

Candidness is the quality of speaking with
honesty and authenticity. Our Candid editorial
team shares stories that matter on media, data,
marketing, creativeness and technology.

Our Candid editorial team
creates stories that matter.

Platform news       All platform news