Candid. Platform
for growth.

Wat doen marketeers op de huishoudbeurs? Klanten ontmoeten natuurlijk

Wat doen marketeers op de huishoudbeurs? Klanten ontmoeten natuurlijk
Door John Faasse

Waarom gaat een mens naar de Huishoudbeurs? De argeloze forens die dezer dagen Station RAI aandoet moet zich een weg banen door een woud van boodschappentrolleys, voortgetrokken door dames op gemaksschoeisel, in lange broek, meest afgetopt met pittig korte kapsels.

 
Ze komen voor de gezelligheid, het gratis eten, de samples, de folders, de workshop ‘schrijven op papieren zakken’ (als je het ‘paper bag handletteren’ noemt zijn er nog verrassend veel liefhebbers), of de workshop ‘macramé je eigen plantenhanger’, wat sinds de jaren ’70 kennelijk weer helemaal terug is van weggeweest. De enkele verdwaalde man op de Huishoudbeurs moest mee omdat hij zijn vrouw geen boodschappentrolley voor haar verjaardag wilde geven of hoopt volgend jaar met zijn nieuwe huishoudbeursrelatie naar de aanpalende 9-maandenbeurs te kunnen gaan.

 
Niet voor de merkbekendheid
Maar waarom gaat een merk naar de Huishoudbeurs? Voor het opbouwen van merkbekendheid hoef je het niet echt te doen. Die 235.000 bezoekers zijn samen goed voor nog geen 2 procent kijkdichtheid (20 jaar en ouder). En dan moeten ze ook maar net langs je standje komen.

Toch vinden we een aantal bekende merken onder de exposanten op de huishoudbeurs. Van de 315 exposanten dit jaar zou ik er een stuk of 50 onder die noemer plaatsen. Retailers, zoals Albert Heijn, Blokker, Coop, Hans Anders en Kruidvat. Maar ook merken als AEG en Dyson, Fruitella, Heineken, Iglo, Koetjesreep, Lipton, Maaslander, Omo, Red Bull en WC Eend (bien étonnés de se trouver ensemble) en, niet te vergeten:  de Evangelische Omroep, Justlease, Kärcher, Karwei, de Nationale Postcode Loterij en…Mascotte.

Als ze er niet staan om bekender te worden, waarom dan wel? Bijvoorbeeld om nieuwe productvarianten te introduceren. Nieuwe verpakkingen, andere smaken. Dingen die je moet zien, ruiken, voelen, proeven of proberen. En dan zijn 235.000 mensen die speciaal daarvoor gekomen zijn (en niet overvallen worden tijdens hun boodschappenrondje om half zes in de supermarkt) ineens een heel interessante doelgroep. Voor minder bekende merken kan de Huishoudbeurs een opstapje zijn naar ‘trial’ en meer bekendheid. Dus hopelijk hebben Melis d’r Zoenen, Neppers Hairwear en De Twentse Hansworst in die zin profijt van hun beursdeelname dit jaar.

235.000 mensen die een leuke dag willen hebben en ervoor in zijn om iets nieuws te proberen staan waarschijnlijk meer open voor aanbiedingen. Voor abonnementenverkoop, leden- en sponsorwerving is de huishoudbeurs een goede keus. Er staan naast de eerdergenoemde EO en Postcode Loterij dan ook behoorlijk wat dagbladen- en tijdschriftverkopers.

 
Niet per se iets verkopen
Maar misschien hoeven al die merken niet per se iets te verkopen op de Huishoudbeurs zelf. Het is natuurlijk bij uitstek de plek voor een marketeer om de mensen die je wasverzachter kopen in het wild te kunnen ontmoeten. Wie zijn die mensen die je tegenkomt op de Huishoudbeurs? Onderzoekbureau Vostradamus deed een profielanalyse van de bezoekers van de Huishoudbeurs. 81 procent is vrouw, 61 procent is tussen de 20 en 49 jaar oud, 30 procent is 50 jaar of ouder. Daarmee zijn de bezoekers relatief jonger dan de hele Nederlandse bevolking. Ook de middeninkomens zijn oververtegenwoordigd onder de beursbezoekers, terwijl de laagste inkomens juist licht ondervertegenwoordigd zijn. Kennelijk is 17,50 euro voor een kaartje toch een drempel voor sommigen. De Huishoudbeursbezoekers kijken aanmerkelijk meer series dan gemiddeld, zowel op TV als op Netflix. Hetzelfde geldt voor showprogramma’s. Voor sport- en praatprogramma’s blijven ze niet thuis. Nieuwe merken kunnen de Huishoudbeurs gebruiken als springplank voor hun merkbekendheid. Voor de grote jongens is het een mogelijkheid om nieuwe producten te introduceren, om hun doelgroep te ontmoeten en direct te zien en te horen wat die vinden van een deodorant die ruikt naar leer en koekjes.

En wat die Mascotte vloeitjes daar nu te zoeken hebben? Misschien moet ik volgend jaar toch zelf eens naar de Huishoudbeurs.
Research director John Faasse van onderzoeksbureau Vostradamus is bijna 30 jaar werkzaam in onderzoek. Hij heeft een schat aan ervaring, een grote kennis van media en reclame en een onstuitbare honger naar wetenschappelijke onderbouwing voor zijn werk.