Candid. Platform
for growth.

Wordt Royole dankzij buigbaar scherm groter dan Apple?

Buigbare-smarthphone-Royole18236

Experts voorspellen dat startup Royole dankzij zijn buigbare schermen groter kan worden dan Apple. Naast een consumentenmerk wil het bedrijf de 'Intel' van de buigbare schermtechnologie worden en die aan andere merken en industrieën leveren. Voorlopig is de Royole FlexPai de enige opvouwbare smartphone ter wereld.

Als Harold Cobben in een café of restaurant zijn smartphone opvouwt en in zijn zak stopt, ziet hij overal verbaasde blikken. Wildvreemde mensen klampen hem dan aan en vragen hem uit te leggen wat ze zojuist hebben gezien. Zijn Royole FlexPai lijkt zo afkomstig uit een science fictionfilm. Toch bestaat hij echt. Waar Samsung en LG genadeloos strandden, slaagde Royole er eind 2018 wel in om de eerste buigbare smartphone voor massaproductie te ontwikkelen. Dat leverde het merk wereldwijd veel publiciteit van nieuwsmedia op.


Apple voorbij
Cobben is Royole's directeur sales in Europa en via een headhunter gerekruteerd door het in China en Silicon Valley gevestigde bedrijf. Marktonderzoekbureau IDTechEx voorspelt dat de wereldmarkt voor buigbare schermen en elektronica rond 2027 al 330 miljard dollar bedraagt. Ter vergelijking: Apple draaide in 2018 een jaaromzet van 265 miljard dollar. Ook verwachten marktanalisten dat de levering van buigbare schermen de komende vijf jaar jaarlijks met 43,7 procent groeit.Nu al is Royole een van de snelst groeiende techbedrijven ter wereld.


Steve Jobs
CEO Bill Liu, die Royole in 2012 samen met andere afgestudeerde ingenieurs van de Stanford universiteit oprichtte, wordt dan ook wel de nieuwe Steve Jobs genoemd. Tot zijn technologische mijlpalen behoren tot nu toe de uitvinding van het dunste buigbare scherm met buigbare sensoren in 2014, het eerste gebogen autodashboard in 2016 ende eerste digitale notitieblok RoWrite in 2017. In 2016 begon de bouw van de gloednieuwe Quisi-G6 fabriek in de Chinese stad Shenzhen voor massaproductie. Kosten 1,7 miljard. De opening was in 2018, waarna de massaproductie van FlexPai van start ging.


Eerste
Die is in Europa echter nog niet te koop. Wel in China. Eigenlijk is het geen smartphone, maar een combinatie van tablet (opengeklapt) en smartphone (opgevouwen). ,,Mensen houden ervan om hun smartphone op te kunnen vouwen. Wij zullen hierin niet de enige zijn, maar we zijn wel de eerste," stelde Cobben tijdens de Savage Marketing conferentie in Amsterdam.


Naast de hoofdkantoren in Shenzhen en Silicon Valley is Royole al actief in meer dan twintig landen. Het bedrijf heeft meer dan 2000 patenten. De marktwaarde ligt rond 6 miljard dollar en neemt elk jaar toe.


Scherm van de toekomst
Tech-experts zijn het er over eens dat dit de schermen van de toekomst zullen zijn. Ze zijn ultradun, overal toepasbaar - zelfs op de huid - en geven een nieuwe dimensie aan de manier waarop mensen en techniek met elkaar verbonden zijn. Royole denkt dat de schermen behalve in smartphones en tablets toepasbaar zijn in consumentenelektronica, auto- en luchtvaartindustrie, op scholen en kantoren, in smart homes, robotica, meubels en mode. Voor modemerk Louis Vuitton ontwikkelde Royole bijvoorbeeld twee handtassen met ingebouwde buigbare schermen, die verbonden zijn met het internet. Ook is Royole een partnerschap aangegaan met Airbus.

,,In de toekomst zullen vliegtuigen met buigbare schermen worden uitgerust. Daardoor hebben ze bijvoorbeeld geen ramen meer nodig. Dat scheelt enorm veel gewicht, wat in deze industrie van groot belang is,"aldus Cobben. In Las Vegas worden de schermen al toegepast op lampen en vlaggen. Verder kunnen Robots mooie ronde schermen krijgen.



Harold Cobben (Royole)


Revolutie
Volgens hem zijn de mogelijkheden oneindig, zeker omdat mensen in hun leven overal en altijd verbonden zijn met schermen. ,,We staan aan het begin van een nieuwe digitale revolutie. De toekomst is buigbaar. De dikte en het gewicht van onze schermen is fors minder dan in alle technologieën die we tegenwoordig gebruiken. Door deze technologie heb je eigenlijk geen knoppen meer nodig. Alles bestaat straks uit touchscreens."


Duur
Cobben erkent dat de technologie op dit moment nog erg duur is. Ook zijn de schermen nog relatief klein. Die moeten in de toekomst groter worden, tegen een lagere kostprijs. Bang voor toestanden zoals met het Chinese merk Huawei - dat door Amerikaanse sancties miljarden verliest - is hij niet. ,,We zijn een Chinees bedrijf, maar we zijn ook een Amerikaans bedrijf," stelt hij.


Intel
Opvallend genoeg is het doel van Royole niet alleen om zelf eindproducten te produceren, maar ook om de buigbare technologie te verkopen. ,,We kunnen de software en de hardware oplossingen leveren. Aan alle partijen. We willen de Intel van de buigbare schermen worden en daarnaast een wereldmerk voor consumenten worden," zegt hij.

Extra fields

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.candidplatform.com/

Be Candid,
it’s contagious.

Candidness is the quality of speaking with
honesty and authenticity. Our Candid editorial
team shares stories that matter on media, data,
marketing, creativeness and technology.