TODO: /blogs/entry/default.php
TODO: /blogs/entry/default.posts.php

Verkopers op Amazon regelen fake reviews via Facebook

Amazon_fake_reviews

Het mag niet en er is ook al een veroordeling. Toch gebeurt het veel: verkopers op Amazon bieden gratis producten op Facebook aan in ruil voor een positieve review bij hun product op Amazon.

Gebruikers van Facebook krijgen geregeld advertenties te zien die gratis producten aanbieden. Veiligheidscamera's, microfoons of beauty producten: ze zijn via zo'n ad gratis beschikbaar. Om een product te krijgen, moet je een positieve review bij het product op Amazon schrijven. En dat werkt, schrijft magazine Mashable, dat de proef op de som deed.

Er zijn een paar variaties. Vaak moet je eerst betalen en dan de review posten. Je krijgt dan het geld teruggestort en het product thuisgestuurd. Bij Mashable werkte dat zonder problemen. Het gebeurt ook minder openlijk: een product wordt dan als 'trial' of 'beta-tester' gratis aangeboden in ruil voor 'feedback'.


Eerste miljoenenboete voor fake reviews
Consumenten kiezen voor producten met positieve reviews, zo blijkt uit onderzoek. Dat werkt overal, van hotels tot elektronica. Vooral Amazon heeft last van fake reviews. Het regelen van zulke fake reviews is illegaal.

In de VS heeft de toezichthouder al een forse boete uitgedeeld. De Federal Trade Commission (FTC) kwam met de betrokken Amazon-verkoper tot een schikking, waarbij het bedrijf een miljoenenboete kreeg opgelegd. De Amazon-verkoper had duizend dollar betaald voor dertig reviews.

Mashable ging ook na welke pagina's op Facebook achter zulke advertenties zitten. De meeste pagemanagers kwamen uit China en daarnaast uit de VS, Canada, Israël, India en de Filipijnen. Niemand wilde het magazine te woord staan, wat natuurlijk ook te verwachten was.

Wie het slim speelt, glipt door de mazen van de wet, want een suggestie geven om een review te plaatsen is wel toegestaan. Als consument kan je er maar beter rekening mee houden dat een deel van de reviews op Amazon fake is.


Facebook: pop-up cafés om te praten over privacy
Facebook is nog meer in het nieuws. Want Facebook gaat van online naar fysiek: binnenkort komen er Facebook pop-up cafés. De cafés zouden bedoeld zijn om gebruikers uit te leggen hoe ze hun privacy settings goed kunnen instellen. De eerste pop-up cafés openen in Londen op 28 en 29 augustus (The Attendant coffee bar op Great Eastern Street en Takk op 6 Tarriff Street).

En het zal ook een keer niet zo zijn: dat nieuws valt weer samen met nieuwe privacy ophef. Facebook heeft audioclips die gebruikers via Messenger naar elkaar sturen, laten uitschrijven. Andere techbedrijven (Amazon, Apple, Google, Microsoft) hebben gesprekken geanalyseerd met een smart assistent, maar Facebook gaat veel verder door communicatie tussen gebruikers uit te schrijven, meldt Wired. Facebook is de praktijk inmiddels gestopt. De Ierse Data Protectie Commissie is een onderzoek begonnen, omdat Facebook mogelijk de wet heeft overtreden. 

Vragen?
Direct onze hulp nodig?
Wij nemen contact met u op.
Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

Extra fields

Related Posts

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://candidplatform.com/