TODO: /blogs/entry/default.php
TODO: /blogs/entry/default.posts.php

Tech Live 2018: tech en marketing gaan meer dan ooit samen

Tech-Live01

Van supersnelle mobiele pagina's om een vliegticket te boeken tot slimme bots bij een messaging dienst die serieus met je meedenken. De technologische ontwikkelingen bij E-commerce gaan soms sneller dan je denkt, bleek deze week op het event Tech Live! dat Emerce in de Beurs van Berlage organiseerde.


Echte insiders wisten het natuurlijk al wel, maar er zijn ook bezoekers die bij sommige presentaties even met hun oren klapperen. Heb ik wat gemist? Gaan de digitale ontwikkelingen zó snel? Heeft de smartphone zijn beste tijd gehad en ligt de toekomst nu in de handen van spraakgestuurde assistenten? En hoe gaat E-commerce veranderen? De thema's waren breed: van kunstmatige intelligentie, internet of things tot bots die voorspellingen doen. En het grijpt allemaal in elkaar. „Met deze conferentie wilden we verschillende technologische ontwikkelingen bij elkaar brengen," zegt Emerce manager marketing Thera Vinkesteijn.

Kijk hieronder naar een korte impressie van Tech Live!

Vliegticket supersnel op mobiel
„We gaan een experimentje doen," kondigt Wouter Kiel van online reisbedrijf Travix aan voor de grote zaal met honderden tech-geïnteresseerden. „Pak je smartphone, zoek eens bij cheaptickets.nl op bestemming Lissabon en kijk hoe snel de pagina laadt." Gerommel in de zaal. „Wow, dat is niet normaal," roept een deelnemer even verderop. Het is een opkomende trend, pagina's die supersnel laden op de smartphone, ofwel Accelerated Mobile Pages (AMP). Bij Travix stonden ze er aanvankelijk sceptisch tegenover. Dat is leuk voor snelle nieuwssites, maar om daarmee zoiets als vliegtickets te verkopen? Totdat bij een experiment bleek dat AMP-pagina's niet alleen sneller gingen laden, maar ook leidden tot een 27 procent hogere Click Through Rate (CTR) en tenminste vijf procent meer conversie. Het levert meer klanten op en meer verkoop.

Google introduceerde AMP-pagina's in 2016. Het zijn varianten van reguliere pagina's met geoptimaliseerde code om snel te laden op mobiele telefoons. Je kan ze herkennen aan het bliksemicoon dat bij het internetadres staat. Wie AMP-pagina's voor mobiel gebruikt scoort vaak hoger in de zoekresultaten. Kiel schreef er al eerder over in MarketingFacts.


Vervang je landingspagina door een bot
Het is gebruik dat digitale advertenties bezoekers naar een bepaalde landingspagina leiden. Maar wat als je zo'n landingspagina vervangt door een messaging bot? Zo'n bot waarmee je als klant een gesprekje kunt voeren. „De meeste consumenten willen liever chatten dan mailen of bellen," zegt Asbjørn Jørgensen van het bedrijf Maxwell.

Jørgensen werd bekend als mede-oprichter van The Cloakroom, een personal shopping service voor mannen. Je krijgt daar een personal shopper toegewezen die voor jou op zoek gaat naar leuke kleding. Die kijkt naar je maten, levensstijl, wat je in het weekend doet, en gaat dan een outfit samenstellen die je thuis kan passen. Het bedrijf doet in mode, maar is in feite een technologiebedrijf. Nu, bij Maxwell, richt hij zich op het gebruik van bots.

Op Tech Live laat Jørgensen de mogelijkheden zien die chatbots bieden. Hij kiest daarbij voor Facebook Messenger omdat daar zoveel potentiële klanten op zitten. Je moet bepaalde programmeercode toevoegen (zie het artikel op zijn site). Het resultaat mag er zijn: de conversieratio kan verdubbelen als je de landingspagina door een messengerervaring vervangt, zoals Jørgensen laat zien.


Geen nieuwsbrief, maar een bot die content verstuurt
Traditionele nieuwsbrieven en e-mailmarketing werken nu nog prima, maar de bot wordt een slim alternatief. In plaats van een formulier om je aan te melden voor een nieuwsbrief, kan je aanbieden content te versturen via messenger. De resultaten van een test daarmee waren nogal verrassend, vertelt Jørgensen. Het gebruik van Messenger leidde tot een zes keer hogere click rate.

Bots zullen mensen nooit volledig vervangen. De uitdaging is om ze goed samen te laten werken. Je hoort het goed: mensen en bots moeten er samen uitkomen. Als het te ingewikkeld wordt, dan neemt een service- of verkoopmedewerker het van de bot over. Het systeem moet uiteindelijk zo vanzelf gaan, dat de bot in de gaten heeft wanneer een echte medewerker nodig is. Via Messenger ga je uiteindelijk ook binnen de app betalen voor een aankoop. In de Verenigde Staten is dat via Facebook Messenger al mogelijk.


Heeft de smartphone zijn beste tijd gehad?
Slimme spraakassistenten als Alexa maken tot nu toe vooral in de VS furore, maar Nederland zal vast niet lang achterblijven. Dat gaat heel groot worden, verwacht Brenno Misuraca van Takeaway, in Nederland bekend als Thuisbezorgd. Takeaway werkte in Duitsland mee aan de lancering van Amazon's spraakassistent Alexa.

Tijdens zijn presentatie op Tech Live kijkt hij verder. De voice assistents kunnen bepaalde functies van de smartphone op termijn wel eens gaan verdringen. Spraakassistenten die intelligent zijn, hebben aan een half woord genoeg en kunnen een goede voorspelling doen over wat je wilt. „OK, de vorige keer bestelde je die pizza, wil je die nu weer of iets vergelijkbaars? Je houdt van groente en gezond, dan zou dit een goede keuze zijn." Je moet er dan wel mee instemmen dat spraakassistent gegevens over je eerdere aankopen verzamelt. De volgende stap is dat de slimme assistant zelf het initiatief neemt. „Zal ik vast eten voor je bestellen? Je bent vanavond vast aan iets lichts toe." Het idee is dat de spraakassistent dezelfde afweging maakt die jij normaal ook zou maken. Dat moet de software nog wel leren, maar dat kan als kunstmatige intelligentie en spraakassistenten steeds meer samengaan. Als bestellen via een spraakassistent ingeburgerd is, kan die steeds meer van de smartphone gaan overnemen, verwacht Misuraca.


Mobiele telefoon? Nergens voor nodig
Hilarisch is een filmpje dat Misuraca laat zien over de introductie van de mobiele telefoon, inmiddels lang geleden. Voorbijgangers worden geïnterviewd, of ze er iets zien. Nou weinig, is het antwoord. De ondervraagden moeten er niet aan denken altijd een telefoon bij zich te hebben. Er is zelfs een geïnterviewde die zegt liever een brief te schrijven. „Op eenzelfde manier kijken veel mensen nu naar de slimme spraakassistenten," zegt Misuraca. „Nergens voor nodig, vinden ze. Dat kan in de praktijk dus wel eens anders gaan uitpakken."

Het is spannend over al die nieuwe techmogelijkheden te horen. Maar je vraagt je af: houdt iedereen dit bij? Krijg je niet een tweedeling van frontrunners met de laatste technologie die het gaan maken tegenover bedrijven en marketeers die het tempo niet bijbenen en er zakelijk gezien op achteruitgaan? De techniek is fantastisch voor startups en innoverende bedrijven. Wouter Kiel erkent dat het nodig is technische kennis in huis te hebben, bijvoorbeeld voor snelle mobiele pagina's, maar zo ingewikkeld is dat nu ook weer niet. Elk bedrijf kan met zulke vernieuwingen meegaan. Eigenlijk heb je als E-commercebedrijf geen keuze, want je kan het je simpelweg niet veroorloven in de achterhoede te blijven. 

Vragen?
Direct onze hulp nodig?
Wij nemen contact met u op.
Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

Extra fields

Related Posts

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://candidplatform.com/