Candid. Platform
for growth.

Bytedance: 35-jarige scoort met start-up van 75 miljard dollar

bytedance

Het is de start-up met de meeste waarde op dit moment, maar weinigen kennen de naam van het bedrijf en al helemaal niet van de oprichter. De nu 35-jarige Zhang Yiming begon zes jaar geleden met Bytedance, dat nieuws en video combineert met kunstmatige intelligentie. Aan investeerders geen gebrek.

Bytedance is Uber Technologies voorbij gestreefd en geldt als waardevolste start-up in de wereld, schrijft Bloomberg. De waarde van Uber wordt geschat op 72 miljard dollar; Bytedance staat op 75 miljard. Bytedance is een techbedrijf met nieuws- en videoapps, waaronder TopBuzz, TikTok en Toutiao.


Wie maakt geld vrij voor een jonge programmeur?
Toen Zhang Yiming zes jaar geleden kwam met het idee voor een nieuws-app op basis van artificial intelligence (AI) stonden investeerders bepaald niet te juichen. De bekende investeerder Sequoia Capital uitte grote twijfels.

Centraal stond een 29-jarige programmeur die opgeleid was in China en beweerde dat hij grote bedrijven als Google en Tencent naar de kroon kon steken. Nu, zes jaar later, kunnen we vaststellen dat die twijfel onterecht was. Bytedance heeft de een na de andere investeerder binnengehaald en ook Sequoia Capital doet mee.

Bytedance biedt internetgebruikers een ervaring die het meest lijkt op een kruising van Google en Facebook. „Het belangrijkst is dat we geen news business zijn. We zijn meer een search business of social media platform," zegt Zhang, geciteerd door Bloomberg. Hij benadrukt dat hij niets van anderen kopieert. „We zijn innovatief. We zijn geen copycat van een Amerikaansbedrijf, onze producten en technologie zijn anders." Opvallend is ook dat Bytedance geen geld krijgt van de twee techgiganten in China: Alibaba en Tencent. Bytedance wil onafhankelijk van hen opereren. En de start-up is nu al succesvoller dan Alibaba of Tencent als het gaat om engagement met jongeren buiten China.


Video stuwt Bytedance de hoogte in
Bytedance debuteerde met een Chinese app Toutiao, waarvan inmiddels ook een internationale variant bestaat; TopBuzz. Wie de app opent, ziet nieuws en entertainment in de vorm van artikelenenvideo's. Het is een aggregatieapp, die nieuwsverhalen verzamelt van andere internetsites. Door de artificial intelligence krijg je nieuwsitems te zien die perfect op je voorkeuren aansluiten. De algoritmen kijken naar hoe lang iemand een artikel leest, op welk moment van de dag en naar nog veel meer. Bij video's spelt gezichtsherkenning een rol om nieuwe aanbevelingen te doen. De technologie is geschikt voor alle talen, waardoor Bytedance wereldwijd kan opereren.

Het is vooral video dat Bytedance de hoogte in stuwt. Populair is de video entertainment app TikTok (met daarin opgenomen de vroegere app musical.ly), die het ook goed doet in westerse landen. De variant in China heet Douyin. Met de app kunnen gebruikers video opnemen, editen, muziek en filters toevoegen en ze delen op platforms als Weibo of WeChat. Vooral korte video's van 15 seconden vinden hun weg naar millennials. De video's werden zo populair dat WeChat direct de toegang tot de app blokkeerde.


Topsalarissen om talent binnen te halen
Bytedance heft een deel van de apps zelf ontwikkeld, maar de snelle groei van het bedrijf heeft ook te maken met allerlei overnames. Inmiddels zijn er honderden miljoenen gebruikers, waarmee de start-up steeds meer een bedreiging vormt voor de grote internetbedrijven.

Opvallend is hoe Bytedance nieuwe medewerkers aantrekt, namelijk door het aanbieden van topsalarissen. China heeft een traditie om werknemers weinig te betalen, maar niet bij Bytedance, constateerde The Washington Post al eerder. Zhang zegt dat hij bereid is 'ongelimiteerde salarissen te bieden voor grote talenten'. Het bedrijf trekt mensen weg bij concurrenten als Tencent. De nieuwe medewerkers krijgen dan de helft meer betaald plus aantrekkelijke extra's.

Het grootste risico voor de start-up is de censuur in China. In april moest Bytedance een app verwijderen waarmee je grappen kon delen. Maar de overheid is ook trots op oprichter Zhang. Afgelopen maand werd Zhang uitgeroepen tot een van de honderd topondernemers van de laatste veertig jaar. 

Extra fields

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.candidplatform.com/

Be Candid,
it’s contagious.

Candidness is the quality of speaking with
honesty and authenticity. Our Candid editorial
team shares stories that matter on media, data,
marketing, creativeness and technology.