Candid. Platform
for growth.

Privacy bestaat niet! Geniet ervan – Krit Goossens

Privacy bestaat niet! Geniet ervan – Krit Goossens

In de rubriek Frank slingeren bekende mensen uit de mediawereld hun ongezouten mening de ether in. Elke maand geven we de spreekwoordelijke knuppel door aan een ander. Deze keer: Krit Goossens, Manager Operations Photography & Graphic Design bij crossmediaal productiehuis Lukkien.

 
In Nederland bestaat geen privacy, geniet ervan! Wat een boude uitspraak hoor ik u mogelijk denken, maar ik geloof dat het echt zo is. Kijk maar eens om je heen, of wacht, kijk eens in de wallet om je smartphone. Barstensvol pasjes, klantenkaarten van de bouwmarkt, bonuskaarten van je supermarkt. Allemaal om je voordeel te bieden in je aankoop. In ruil voor? Inderdaad: je gegevens. Fantastisch! Zo weten partijen precies waar ik koop, bestel of geabonneerd ben, weten ze precies wat me beweegt, wat me interesseert en kunnen ze daar mooi op inspelen. Scheelt me een boel onderzoek en zo heb ik tijd voor echt leuke dingen. Hoe fijn is het als ik via Swarm laat weten dat ik in het Eye Amsterdam ben en een push-melding krijg waar ik heerlijk kan lunchen. Of als ik incheck bij Fifteen er automatisch reviews op mijn telefoonscherm verschijnen over gerechten die ik vooral moet overslaan op de menukaart? Het gaat me nog lang niet ver genoeg! Als ik van Arnhem naar Utrecht reis, weet GPS precies waar ik ben, kan Cinemec mij laten weten dat er anderhalf uur later een film draait binnen mijn interessegebied, word ik via het scherm in de auto of op mijn smartphone gevraagd of ik wil reserveren en krijg ik gelijk de route naar de bioscoop gepresenteerd. Geweldig toch?

 
Big Brother-theorieën
De laatste tijd is er nogal wat te doen in de media over wat er wel en niet mag. Hele filosofische benaderingen over het recht op je eigen ik. Sociale relaties zouden niet mogelijk zijn zonder iets te verbergen, wat haast niet meer mogelijk lijkt. En er ontstaat een bijna paranoïde houding bij de consument over een overheid of bedrijven die alles weten en willen weten. Word wakker: iedereen weet alles al van iedereen! Denken mensen nou echt dat LinkedIn, Facebook, Twitter, Foursquare, Google, YouTube, Mixcloud, Pinterest, Instagram, Tumbler en al die andere platformen nu al geen hele slimme koppelingen hebben? Onlangs hoorde ik een marketeer van Philips aan die het had over realtime marketing. Hij beschreef een case waar Facebook de belangrijkste dataleverancier is waarmee ze heel nauwgezet hun target audience kunnen benaderen. Iedereen weet alles al van iedereen, doe er je voordeel mee.

 
Personal marketing biedt kansen!
Privacy is een principieel recht, vinden we in theorie. Echter, privacy is onderhevig aan het profijtbeginsel. En we halen er steeds meer voordelen uit, zo stond ooit in HP de Tijd. Ik ben het daar hardgrondig mee eens en, zoals eerder verwoord, het gaat me nog lang niet ver genoeg. Door slimme koppelingen van al jouw gegevens, surfgedrag, social media data, instore tracking enzovoorts, naar personlized profiles en personal marketing word je als consument veel beter bediend. Met de inzet van personal marketing laat een brand zien dat het je als klant serieus neemt en laat het je voelen dat je er toe doet. En als beloning voor al die data, krijg je mooie kortingen op die hippe schoenen. Fenomenale kansen als het gaat om een optimale customer journey waarbij big-data ook gewoon in je voordeel kan werken. Big-data die, als dat slim in de marketingmix ingezet wordt, echt kan leiden tot conversieverhoging. Mooie opdracht om het negatieve sentiment en de apathie jegens de vermeende privacyschending om te buigen naar kansen. Privacy bestaat niet, geniet ervan! Maar wel ethisch natuurlijk!

 
Krit Goossens

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.candidplatform.com/

Be Candid,
it’s contagious.

Candidness is the quality of speaking with
honesty and authenticity. Our Candid editorial
team shares stories that matter on media, data,
marketing, creativeness and technology.