Candid. Platform
for growth.

Moet reclame de post overeind houden?

Moet_reclame_post_overeiend

Over enkele jaren bezorgen postbodes vooral nog reclame. Is dat genoeg om de postbezorging overeind te houden? En moeten we dat willen?

Wie wil weten hoe de Nederlandse postbezorging er in werkelijkheid voor staat, moet eens een maandje voor postbode spelen. Of in mijn geval: mijn zestienjarige zoon helpen met zijn vakantiebaan als postbode.


Kwart is reclame
Het eerste wat opvalt is de samenstelling van de kratten post, die een dag voor de bezorging worden afgeleverd. De aanname dat mensen in het e-mailtijdperk nauwelijks nog brieven sturen klopt. Nog niet één op de honderd poststukken is een echte brief. Tweederde van alle poststukken bestaat uit blauwe enveloppen van de belastingdienst, post van andere overheden en zorgverzekeraars en brieven en afschriften van banken. Verder zijn er nog een paar tijdschriften. Wat opvalt: een kwart van de Nederlandse post bestaat tegenwoordig uit geadresseerde reclame.


Seniorenmarkt
Direct mail per post is ongetwijfeld een hoofdstuk dat marketeers zich nog herinneren uit hun oude schoolboeken. Maar wie had gedacht dat bedrijven dat nog steeds doen? Dat dateert toch van ver voor het digitale tijdperk? Toch geloven sommige bedrijven er dus nog heilig in. Dat zijn vooral postorderbedrijven, bedrijven als Specsavers, aanbieders van artikelen voor senioren en pensioenfondsen en verzekeraars, die hun klanten magazines (een stukje content- marketing) sturen, zo blijkt uit een korte analyse. De seniorenmarkt is blijkbaar vooral per post bereikbaar.De noodlijdende postbedrijven zijn er blij mee. PostNL heeft zelfs nog de spelregels voor direct marketing per post op zijn website staan.


Verkeerd geadresseerd
Ik zie dat dan ook helemaal verkeerd, zei een marketingexpert, toen ik het hem met verbazing vertelde. Direct mailing per post is nog steeds een effectieve manier om klanten te bereiken. Ik geloof het graag, maar dan zouden marketeers wel even hun adressenbestanden moeten nakijken. Want terwijl ik de reclame bezorgde en namen op de brievenbus vergeleek met die op de envelop, concludeerde ik al snel dat bijna de helft verkeerd wordt geadresseerd. ,,Ja, dat is de vorige bewoner. Die is naar het verzorgingshuis verhuisd," kreeg ik meestal als antwoord, als ik mensen die voor de deur zaten daarnaar vroeg. Verder vraag ik me af of al die Poolse namen op de brievenbus, de prachtige reclameteksten op de geadresseerde kaart wel kunnen lezen.


Wat blijft er over?
Belangrijker dan de vraag of geadresseerde reclame weggegooid geld is of niet, is de vraag wat dit betekent voor de toekomstige postbezorging. Het aantal bezorgde brieven, kaarten, rekeningen en andere poststukken daalt in Nederland ieder jaar met 10 procent. In 2009 werden nog 5,1 miljard poststukken bezorgd. In 2017 was dat gehalveerd tot nog geen 2,5 miljard. In 2025 zullen er minder dan 1,5 miljard stuks worden bezorgd, verwachten experts. Daartegenover staat dat de bezorging van alle pakketjes van Coolblue, Bol.com, Amazon en Alibaba omgekeerd evenredig snel toeneemt.


Digitalisering gaat snel
Deze trend zal zich doorzetten. Ook de post digitaliseert namelijk in rap tempo. De belastingdienst heeft zijn besluit om te stoppen met de blauwe enveloppen teruggedraaid. Maar voor hoe lang? Steeds meer mensen regelen alle belastingzaken online. Veel mensen krijgen alleen nog een e-mail met de melding dat er op 'Mijn Overheid' een bericht of rekening klaar staat. Zorgverzekeraars doen hetzelfde en hebben voor iedere cliënt een eigen online account gemaakt. Bankzaken regel je straks niet eens meer per computer, maar via je mobiele telefoon. Wie nu nog een afschrift wil, betaalt daar fors voor.


Nederlander wil post niet kwijt
Dat betekent dat de afname van poststukken nog sneller zal gaan dan voorspeld. En wat blijft er dan over? Geadresseerde reclame. Moet die de post overeind houden? Driekwart van de Nederlanders wil de postbezorging niet kwijt, ook niet in tijden van e-mail en WhatsApp, blijkt uit een onderzoek dat PostNL begin dit jaar liet uitvoeren. De helft van de mensen zegt ook niet zonder papieren post te kunnen. Maar waarom verstuurt dan bijna niemand meer brieven per post? Postbedrijven staan daardoor steeds meer onder druk. Marktleider PostNL (70 tot 75 procent marktaandeel) en concurrent Sandd (20 tot 25 procent marktaandeel) willen samenwerken om de post ook in de toekomst overeind te houden en staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat wil dat toestaan.


Uitbuiting
Dan is er nog een ander puntje: de arbeidsvoorwaarden van de postbodes. Mijn zoon bezorgde post voor Sandd en werd gelokt met een beloofde betaling van 10 euro per uur. Beter dan vakkenvullen dus. Het probleem is echter dat Sandd niet betaalt voor de werkelijk gewerkte uren. Als hij zich uit de naad loopt, kan mijn zoon in drie uur tijd alle post bezorgen in zijn wijk. Maar volgens de computerberekeningen van Sandd doet hij daar slechts drie kwartier over. En wordt hij dus ook maar voor driekwartier betaald. De FNV trok hierover in mei al aan de bel en liet in juli weten Sandd voor de rechter te slepen. Door postbezorgers te betalen voor normuren en niet voor het werkelijke aantal gewerkte uren, ontduikt het postbedrijf het wettelijk minimum loon, stelt de vakbond. Mijn teleurgestelde zoon weet nu dat de FNV gelijk heeft.


Wassen beeld
Dus rest de vraag: moet reclame de Nederlandse postbezorging in de toekomst overeind houden en indirect meewerken aan dit soort uitbuiting? Of stappen ook de oldschool marketeers het nieuwe tijdperk binnen en laten we de post voor wat het wordt: een mooi hoofdstuk in de geschiedenis van de communicatie. Met de laatste postbode als wassen beeld bij Madame Tussauds. 

Extra fields

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.candidplatform.com/

Be Candid,
it’s contagious.

Candidness is the quality of speaking with
honesty and authenticity. Our Candid editorial
team shares stories that matter on media, data,
marketing, creativeness and technology.