TODO: /blogs/entry/default.php
TODO: /blogs/entry/default.posts.php

Hoe Bol.com de Sint en Amazon te snel af is

Sinterklaas_bolcom

Laat maar komen die Amazons en Alibaba's, riep algemeen directeur Huub Vermeulen van Bol.com begin dit jaar. Deze sinterklaasperiode laat de webshop met een combinatie van tech, marketing en slimme e-commerce zien waarom.

Zijn de Nederlandse spelers zoals Bol.com en Wehkamp bestand tegen de concurrentie van bedrijven als Amazon en Alibaba, als die besluiten Nederland te gaan veroveren? Bol.com denkt van wel, vertelde Vermeulen tijdens de Webwinkel Vakdagen in de Utrechtse Jaarbeurs. Hoe? Door samen te werken met lokale partijen, te focussen op de Nederlandse klant en precies te weten wat die wil, luidde kort gezegd het antwoord. En natuurlijk door nauwgezet het aankoop- en zoekgedrag van klanten te volgen, zoals in het programmatic-tijdperk vanzelfsprekend is.


Digitale Sint
Begin dit jaar werd het een beetje als overmoed gezien - wie kan er op tegen Amazon? Toch moest ik aan zijn betoog denken toen we dit jaar in de familie besloten het Sinterklaasfeest te digitaliseren. Geen briefjes met namen meer uit een hoed graaien, maar lootjes trekken via lootjestrekken.nl en verlanglijstjes maken via verlanglijstjes.nl. Websites die al sinds het begin van deze eeuw bestaan, maar die wij nog niet eerder ontdekt hadden.

Dat terwijl er dit jaar al bijna 2 miljoen digitale lootjes zijn getrokken. Ik ben nu eenmaal wat je een 'late adopter' zou kunnen noemen. Ik stap pas over op nieuwe technieken als ze echt werken en alle kinderziektes eruit verdwenen zijn. Dus was ik ongeveer de laatste die een cd-speler kocht (ik vind nog steeds dat vinyl beter klinkt en gelukkig ben ik niet de enige). Ook had ik nog jarenlang zo'n handige Nokia in mijn broekzak, toen iedereen al liep te swipen.


Slimme samenwerking
Geen wonder dus dat ik nu pas ontdekte hoe handig die sites zijn. De website trekt de lootjes en stuurt je een mail met naam en verlanglijstje. Wat me meteen opviel was dat bijna alle cadeautjes op de verlanglijstjes van de familie meteen online gekocht konden worden bij Bol.com. Waar je ook op klikt, je komt zowat altijd bij deze webshop uit. Slimme samenwerking met lokale partijen, galmde het in mijn achterhoofd.


Te snel af
En daarna het andere mantra: precies weten wat de Nederlandse klant wil. Bij Amazon en Alibaba snappen ze waarschijnlijk niets van Sinterklaas en alle rituelen die erbij horen. Het enige wat ze erover horen is waarschijnlijk het gedoe rond de Zwarte Pietendiscussie en dat er veel speelgoed te verkopen valt.

Maar ook dan is Bol.com spekkoper. Want toen ik laatst een stukje over een speelgoed top 10 van de grootste Nederlandse speelgoedketen moest tikken, zocht ik via Google alle mij onbekende namen en artikelen op. En steeds stond bovenaan het plaatje of de site van Bol.com, niet die van de speelgoedketen. Ook qua search heeft de webshop zijn zaken dus goed voor elkaar.

Conclusie: met een combinatie van tech, marketing en slimme e-commerce is Bol.com de Sint en de Amazons en Alibaba's voorlopig nog te snel af. 

Vragen?
Direct onze hulp nodig?
Wij nemen contact met u op.
Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

Extra fields

Related Posts

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://candidplatform.com/