TODO: /blogs/entry/default.php
TODO: /blogs/entry/default.posts.php

Gaat Google Facebook achterna?

Google_FB

Nadat Facebook is ontmaskerd als nietsontziende datadief, richten de pijlen van media en publiek zich op Google. Als de hoge bazen van het tech-bedrijf het AD en het onderzoek van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) naast elkaar leggen, zouden ze zich serieus zorgen moeten maken.

Op 28 januari - de Europese dag van de privacy - publiceerde de Nederlandse privacywaakhond AP de resultaten van een onderzoek naar de privacy-angsten van Nederlanders. Wat blijkt: maar liefst 94 procent van de mensen maakt zich zorgen over de bescherming van hun persoonsgegevens.


Grote zorgen
Voor de marcombranche wordt het vooral interessant als je leest waar Nederlanders zich de meeste zorgen over maken bij het delen of afstaan van hun persoonlijke gegevens. Op plaats twee en drie staan respectievelijk het volgen van hun online zoekgedrag (82 procent) en het volgen van hun locatie via hun mobiele telefoon (80 procent). Dat zijn nu juist de gegevens die nodig zijn om advertenties te personaliseren. De naam van de dader staat er niet bij, maar iedereen weet over welk bedrijf het dan met name gaat: Google.

Bij de organisaties waarover Nederlanders zich de meeste zorgen maken bestaat de top 3 uit online winkels (87 procent), banken en verzekeraars (79 procent) en tech-bedrijven (78 procent). Ook bij die laatste categorie is er maar één antwoord op de vraag wat het grootste tech-bedrijf ter wereld is.


Drijfzand
Google haalt het grootste deel van zijn jaaromzet van ongeveer 110 miljard euro uit het aanbieden en verkopen van advertenties en profielen voor programmatic. Sinds vorig jaar heeft het alle bestaande diensten zoals tracking, search, programmatic display/video, UX, reporting en overall campaign management geïntegreerd binnen het Google Marketing Platform. De vraag is echter: is je businessmodel niet gebaseerd op drijfzand als een steeds groter deel van je gebruikers zich zorgen maakt over jouw handel in hun persoonsgegevens?


Dip in data
Als klap op de vuurpijl kwam het AD zaterdag 2 februari met een compleet Google dossier, dat de zorgen van al die gebruikers nog eens versterkte. Verslaggevers Martijn Bekhuis en Pim Lindeman lieten zien hoe Google precies onthoudt wat iemand de afgelopen jaren op internet uitspookt. Gigabytes vol locaties, aankopen, foto's, contactpersonen, mails, zoekopdrachten, afspraken en bekeken websites en video's op YouTube.

Voor kenners geen openbaring, maar wellicht voor het grote publiek wel. Ik ben benieuwd hoe vaak de website
takeout.google.com - waar iedereen zijn eigen gegevens kan inzien - in de dagen daarna bekeken is. Ik denk vele duizenden keren. Voeg daarbij de tips aan mensen om instellingen op Google aan te passen en volgopties uit te schakelen en ik vermoed dat het techbedrijf een kleine dip zag in zijn verzamelde data.


Flinke knauw
Google-woordvoerder Rachid Finge stelde in de krant dat alles draait om transparantie en vertrouwen van het publiek, maar dat zou de komende tijd wel eens een flinke knauw kunnen krijgen. Het zou met Google wel eens dezelfde kant op kunnen gaan als met Facebook. Het bedrijf zegt geen data aan derden te verkopen, zoals Facebook wel doet, maar wat ze er wel mee doet is voor het grote publiek tot nu toe onduidelijk. En dus niet transparant.

Als mensen zich eenmaal zorgen maken over wat Google doet met de data van hun zoekgedrag en hun locatiegegevens dan gaan meer journalisten daar induiken en komen er ongetwijfeld schandalen naar boven de komende jaren. Kregen mannen seksadvertenties voorgeschoteld na een bezoek aan een bordeel? Kreeg de AIVD via de NSA te horen waar die geheime bron van de journalist woont? Blijken gehackte accounts toch doorverkocht? Ik zie de krantenkoppen al voor me.


Facebook voor bejaarden
Hoewel Google stopt met zijn Facebook-kloon Google+, loopt het dezelfde gevaren als het socialmediaplatform. Facebook wordt de laatste jaren geplaagd door dataschandalen en weglopende gebruikers. Bij het inmiddels beruchte schandaal rond Cambridge Analytica bleek dat de privégegevens van 87 miljoen gebruikers zijn gedeeld met het omstreden onderzoeksbureau. Daarvoor legde de Britse privacywaakhond ICO een boete van 500.000 pond op en gaat de Amerikaanse justitie het platform strafrechtelijk vervolgen.

Of het daardoor komt of door het vergrijzende imago is niet bekend, maar in Nederland verloor Facebook het afgelopen jaar 640.000 gebruikers, zo blijkt uit het Nationale Sociale Media Onderzoek 2019 van adviesbureau Newcom. Het dagelijks gebruik daalde met 720.000. Onder jongeren van 15 tot 19 jaar gebruikt nog maar 30 procent Facebook. In 2016 was dat nog 67 procent.


Geen alternatief
Terwijl socialmediagebruikers massaal overstappen naar Instagram zijn er voor Google niet zoveel alternatieven. Toegegeven, er zijn zoekmachines die privacy wel respecteren. Maar er is geen tech-bedrijf ter wereld dat zoveel online diensten in een alles-in-een-pakket aanbiedt als Google.

Er zijn voor adverteerders en exploitanten programmatic platforms als AppNexus waar je zelf baas blijft over je data. Maar geen enkel bedrijf of adverteerder durft het nog aan om niet mee te doen aan de ratrace van Google. Dat kost meteen omzet en bereik. De vraag is echter wat er gebeurt als Google onder vuur komt te liggen. Als het publiek massaal het vertrouwen opzegt en Google de rug toekeert. Als er onderzoeken komen en boetes voor het overtreden van de privacywet GDPR/AVG, zoals in Frankrijk. Als er datakluizen komen zoals Schluss? Gaat Google dan Facebook achterna?

Vragen?
Direct onze hulp nodig?
Wij nemen contact met u op.
Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

Extra fields

Related Posts

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://candidplatform.com/