Candid. Platform
for growth.

Automated trading is en blijft vooral mensenwerk

Automated trading is en blijft vooral mensenwerk
column Automated Trading (Gerard Ghazarian)

Als mensen zijn we veelal geneigd om de kortste en/of de snelste route naar een eindbestemming te kiezen. Hetzelfde geldt voor automated trading, want als het doel van een communicatie-/ mediabedrijf gericht is op meer winst en minder kosten, dan is automated trading een logische en snelle oplossing. De vraag is hoe dit valt te rijmen met de doelstellingen van een adverteerder; haalt die ook automatisch meer effectiviteit uit z’n campagne bijvoorbeeld?

Klinkt misschien vreemd, maar het oude adagium -garbage in, garbage out- geldt vooral voor vrijwel alles waar vandaag de dag -automated- voor staat. Het resultaat van deze “intelligente algoritmes”, deze science based geautomatiseerde inkoop, vind je dagelijks online al terug.  Als ik geld kreeg voor elke “slimme advertentie” die mij een hotel in Parijs aanprijst,  in de vier weken nádat ik een hotel in Parijs heb geboekt, dan woonde ik nu in een hotel in Parijs. Als adverteerder loop je leeg op dit soort waste. De automated trading systemen zijn in de basis vergelijkbaar met systemen die op de effectenbeurzen worden gebruikt. Echter, daar zitten altijd uiterst slimme mensen aan de knoppen, om -waar nodig- bij te sturen en in te grijpen. Als communicatie-industrie hebben we in dat opzicht punten laten liggen, de adblockers zijn een eerste reactie. De volgende wordt wellicht een BVA versie van de VEB of AFM om de adverteerdersbelangen te behartigen?

Automated trading is een perfecte manier om de beste plaats voor uw advertentie real time in te kopen voor de beste prijs. Maar dan moet iemand met verstand van zaken wel aangeven wat die “beste plaats” is. Een computerprogramma, hoe slim ook, blijft statistisch gissen naar de onvoorspelbare consument. Dus hoe -automated- ook, het blijft wat mij betreft voorlopig toch echt nog mensenwerk, door mensen met verstand van zaken en gevoel voor nuance, emotie, creatie en vernuft.

Tot de tijd dat er een programma is gecreëerd dat in staat is op afstand in te schatten wat wij willen zien, hoe wij ons voelen, wat wij willen kopen (en wanneer), is het voor adverteerders raadzaam om toch vooral zélf te blijven nadenken. Zelf geloof ik meer in de combinatie van data en content marketing, iets wat op langere termijn veel meer impact zal opleveren.

Wij maken met eigen innovatieve tools van big data -smart data-, binnen ons eigen marktonderzoekbureau “Vostradamus”. Een combinatie van klassiek survey-onderzoek aangevuld met big data analyses als dat voor de klant iets extra’s oplevert. Door professionals en kritische denkers die hun ogen en oren openhouden, begrijpen wat er gebeurt (en de implicaties doorzien) en op tijd anticiperen. Een bron van informatie waar we bij Head to Head (en onze klanten) volop van profiteren, o.a. als het gaat om automated trading.

Automated trading betekent uiteindelijk dat sommige werkzaamheden een andere invulling gaan krijgen, er specialistische kennis bijkomt (interpreteren van data), dat er gerichte scholing moet komen en dat er andere eisen worden gesteld aan mensen. Allemaal inherent aan de dynamiek van ons vak en dat maakt het ook zo leuk.

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.candidplatform.com/

Be Candid,
it’s contagious.

Candidness is the quality of speaking with
honesty and authenticity. Our Candid editorial
team shares stories that matter on media, data,
marketing, creativeness and technology.