TODO: /blogs/entry/default.php
TODO: /blogs/entry/default.posts.php

Algemeen hoofdredacteur LINDA. Karin Swerink: 'De verhalen raken mensen echt. Dat maakt LINDA. zo bijzonder'

KarinSwerin_20190526-141233_1

Wat doe je als Jildou van der Bijl je vraagt LINDA.'s nieuwe algemeen hoofdredacteur te worden? Dan zeg je natuurlijk 'ja'. Hoe leuk je huidige baan ook is, aldus Karin Swerink. Frank.news sprak de kersverse hoofdredacteur die eerder aan het roer stond van Glamour, Vogue en Libelle.

Gefeliciteerd met je nieuwe baan! Hoe gaat het tot nu toe?
,,Goed! Het is nu week 2 dag 4 en 't voelt tegelijkertijd heel onwennig en ook heel vertrouwd. Dankzij het team voel ik me heel welkom. Het zijn allemaal goede en leuke mensen."


LINDA. wordt al jaren gezien als een van dé mediamerken. Je omschreef het eerder zelf als magisch merk. Wat maakt het zo magisch?
,,Als bladenmaker heb ik het merk natuurlijkop de voet gevolgd. LINDA. is altijd verrassend, gedurfd en betrokken. De verhalen raken mensen echt. Iedere editie weer. Dat maakt het zo bijzonder."


Stond het merk altijd al op je lijstje om ooit voor te werken?
,,Zeker. De timing had ik alleen niet op gerekend. Ik dacht altijd: als ik ooit, ooit,óóit klaar ben bij Vogue, zal ik Jildou eens bellen. En toen belde ze mij ineens. Geheel onverwacht en tegelijkertijd raakte het me. Ik merkte ook meteen dat ik allerlei ideeën voor de titel bedacht. Dan zag ik iets op Instagram voorbij komen en dacht: dat zou mooi zijn voor de zomer cover volgend jaar. Als je er onbewust al zo mee bezig bent, dan weet je: dit zou zomaar eens de bedoeling kunnen zijn."


Volgens Linda de Mol pas je goed bij LINDA. door 'je gevoel voor tijdgeest en smaak en prettige, nuchtere persoonlijkheid'. Jildou noemt je een 'bevlogen bladenmaker en inspirerende mediaprofessional'. Wat vind jij zelf: waardoor zijn jullie een goede match?
,,We hebben alle drie een enorme liefde voor het vak. Vertellen heel graag mooie en goede verhalen die mensen bewegen en emotioneren en zijn erg op zoek naar echtheid. We zijn nuchter, down-to-earth. Hebben oog voor kwaliteit, schoonheid voor beeld en humor. Mooie raakvlakken dus."


Je hebt veel ervaring met internationale mediamerken als Glamour en Vogue succesvol op de Nederlandse markt brengen. Welke belangrijkste lessen neem je mee naar LINDA.?
,,Mijn credo sinds ik leiding mag geven bij een tijdschrift is dat je alleen maar goede dingen kan maken als je het met passie en lef maakt en niet bang bent om fouten te maken. Want als je geen fouten durft te maken, kom je niet verder en leer je niks. Ook belangrijk: alles met veel plezier maken. Dat voelen mensen. Of dit nu op een set voor een shoot, tijdens een interview of voor online is. Als je de dingen maakt vanuit je eigen drijfveer, dan pas spreekt het aan."


Welke plannen heb jij met de printtitels van LINDA.?
,,Daar is het nu nog een klein beetje te vroeg voor. Ik ben op dit moment vooral bezig de redactie te leren kennen, de enorme historie aan prachtige nummers te onderzoeken en de verschillende contentkanalen uit te vogelen. Eerst wil ik dat helemaal lekker in de vingers hebben. Ik heb mezelf ook beloofd om de eerste twee maanden alleen maar te kijken en luisteren en niet als een soort olifant gelijk door het mooie bedrijf heen te denderen. Praten met de mensen die hier al jaren werken, de successen uit het verleden analyseren om te kijken: hoe houden we het merk urgent, zorgen we ervoor dat de doelgroep zich betrokken bij LINDA. blijft voelen, hoe blijven we op de hoogte van wat er speelt en zorgen we dat je niet zonder LINDA. kan? Van Instagram tot print: op welke kanalen dan ook."


Vind je het lastig om niet vanuit enthousiasme toch direct volop mee te draaien?
,,Ik ga al veel harder dan dat ik mezelf heb beloofd. Dan zit ik bij een vergadering met het doel alleen te luisteren en praat ik uiteindelijk toch volop mee. Maar de drang om me de eerste weken te bewijzen als nieuwe hoofdredacteur heb ik totaal niet. Ik ben van plan om hier nog heel lang te blijven. Bovendien doen de mensen hier het al zolang en zijn zo succesvol, daar wil ik eerst van leren."


Over de LINDA.-historie gesproken: wat is voor jou een van de beste issues van LINDA.?
,,Het eerste nummer. Ik was erbij vijftien jaar geleden op het lanceringsfeest van LINDA. en ik heb het nummer laatst weer herlezen. Het is nog steeds een schot in de roos. Zo'n goed nummer. Zoals het dubbelinterview met Jan Mulder en Linda. Net als het extra dikke jubileumnummer voor de vijftigste editie, inmiddels zo'n tien jaar oud. We zouden die twee bijna een op een weer uit kunnen geven. Als je dat gevoel krijgt, weet je dat het een iconisch mooi merk is."


Wat is voor jou belangrijk en onmisbaar om het grote succes van LINDA. voort te zetten?
,,Die echtheid en nieuwsgierigheid, de lef en liefde, het enorme oog voor kwaliteit en goede mensen. Een tijdschrift of content maken is geen fabrieksding waarbij je elke dag of maand hetzelfde doet. Het belangrijkste is dat je samenwerkt met de beste mensen die weer die mensen kennen waardoor je de mooiste verhalen kunt maken die anderen raken."


In een
eerder interview met Jildou van der Bijl voor frank.news rondom jullie 15-jarig jubileum vertelde ze o.a. over de mooie marketingsuccessen door de jaren heen. Welke zijn jouw favoriet?
,,Het speciale TUI & LINDA. -vliegtuig! Ik was zo jaloers toen ik dat zag: dat had ik ook wel willen bedenken. Ook fantastisch: de Kenia-reis die je met veertien vriendinnen kon winnen. Once in a lifetime. In deze tijd kan je nog weleens een reisje naar Rotterdam of de Efteling winnen, maar dit... Ik houd van die grootsheid en gedurfdheid. Dat heb ik bij mijn vorige titels ook altijd geprobeerd te evenaren. Alles moet groter, mooier, beter en verrassender. Daarbij is het 't allerbelangrijkste dat niet het merk waarmee je samenwerkt, maar de lezer voorop staat.

Zo organiseerden we bij Glamour de stiletto run waarbij je 10.000 euro shopping money kon winnen. Onbereikbare prijzen die je op een ludieke manier kunt winnen. Bij die samenwerking met het merk is het belangrijk dat het ook klopt en heel natuurlijk voelt met het merk. De kracht van je succes is je lezer. Als die er niet is, kunnen we niks. De vraag is dus: waar kunnen we haar nou mee verwennen, verrassen en iets laten beleven waardoor ze een verhaal te vertellen heeft op het volgende feestje?"


In hetzelfde interview met Van der Bijl gaat het ook over het online verdienmodel en de struggles die het merk daar, net als zo'n beetje ieder ander mediamerk, mee heeft gehad. Welke belangrijke lessen kan jij op dit punt delen?
,,Het is belangrijk om heel veel dingen uit te proberen, dingen waar je nog niet goed in bent. Maken, maken, maken. Laat het niet afhangen van een businessplan. En durf fouten te maken. Wees ook niet bang om dingen die niet aanslaan direct van tafel te gooien. Of durf juist door te zetten als je voelt dat de doelgroep er eerst nog even aan moet wennen. 


En bega niet de grootste fout die veel bladenmakers in het verleden hebben gemaakt: een blad proberen te maken op jouw online kanalen.Ieder medium heeft een eigen dynamiek. Het gaat dus niet om een vertaling van de letterlijke bladinhoud, maar om de vertaling van je merkwaarden. Op welke manier dit het beste aanslaat, daar kom je alleen achter door heel veel te doen en uit te proberen. En vooral ook: durven toegeven als iets niet goed gaat."


Een van de ontwikkelingen voor de komende tijd: de specials LINDA.mode en -wonen verdwijnen en worden vervangen voor LINDA.degids: wat vind je daarvan?
,,Ik vind het heel goed om iets nieuws te proberen. Ook al loopt iets goed, je hoeft er niet voor altijd aan vast te houden. Bovendien is het heel erg aan de hand om dingen te combineren. Je ziet het ook bij winkels waar je bijvoorbeeld niet alleen tassen, maar ook eten kunt kopen. Een beetje het concept store-gevoel."
'Bega niet de grootste fout die veel bladenmakers in het verleden hebben gemaakt: een blad proberen te maken op jouw online kanalen. Ieder medium heeft een eigen dynamiek'

Wat kan je verder over deze nieuwe special vertellen?
,,Linda.degids was de werktitel en is inmiddels gewijzigd in LINDA.loves. De gids klonk iets te praktisch en niet uitnodigend genoeg. Het wordt een hele mooie halfjaarlijkse lifestyle-gids met alles over mode, eten, reizen, wonen en beauty. Het draait om wat er op dat moment aan de hand is, waar je blij van wordt en jezelf mee kunt verwennen. Je blijft op de hoogte van de laatste trends. We zeggen: LINDA.loves is voor alle vrouwen, mannen mag ook, ongeacht leeftijd, afkomst, dikte van de portemonnee of breedte van de heupen. Het is een van de eerste nummers waar ik vanaf het begin aan meewerk en ligt vanaf 17 september in de winkel."


Zijn er verder nog interessante ontwikkelingen voor de komende tijd?
,,Het LINDA.vakantieboek komt op 26 juni voor het eerst uit. Met lekkere leesverhalen, mooie interviews en reportages waarbij je lekker kunt loeren naar iedereen in zwembroek en bikini. Net als je op het strand doet. En een fantastische cover waar ik verder nog niets over ga zeggen."


LINDA. staat natuurlijk ook bekend om de mooie covers. Wat is volgens jou op dat vlak belangrijk?
,,Dat het elke keer verrassend en vernieuwend is waardoor je 'm graag op tafel wil leggen. En tegelijkertijd nieuwsgierigmakend. Dat het uitstraalt waar LINDA. voor staat. De ene keer met een integer onderwerp en de andere keer met humor. En ik geloof nog heel lang in Linda als covermodel."


Credits foto Karin Swerink: Paul Bellaart 

Vragen?
Direct onze hulp nodig?
Wij nemen contact met u op.
Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

Extra fields

Related Posts

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://candidplatform.com/