Candid. Platform
for growth.

Zo werd sneakermerk VEJA populair zonder reclame

VEJA--instagram

Als zelfs de Britse royals je schoenen dragen, sta je behoorlijk op de kaart. Het lukt het volledig duurzame merk VEJA. En dat ook nog zonder marketingbudget. Hoe doen ze dat?

Sinds 2005 maakt het Franse VEJA sneakers op een andere manier dan andere schoenmerken. Het ging aanvankelijk niet eens om sneakers, laat staan om een trendy modemerk te zijn. Alles draaide om een duurzame footprint creëren. De Franse oprichters François-Ghislain Morillion en Sebastien Kopp hadden totaal geen ervaring in de mode-industrie. Ze kennen elkaar al vanaf hun jeugd, studeerden af in economie en gingen aan de slag in het bankwezen van New York en Washington DC. Maar het voelde niet als hun weg. Samen reisden de wereld rond om projecten te analyseren rond duurzaamheid en het terugdringen van vervuiling.

Daar wilden Morillion en Kopp zelf iets mee. Niets zo vervuilend als de mode industrie, dus dat werd de insteek. Zo begonnen ze hun mode-imperium en avontuur. Ze ontwikkelden een sneaker met respect voor mens en planeet. Dat werd VEJA. ,,We gingen letterlijk een sneaker ontleden om te zien wat alle grondstoffen waren. Het is onze definitie van duurzaamheid: weten waar alles wordt gemaakt en dat proces stap voor stap veranderen. We wilden een canvas gymschoen maken, dus onze eerste vraag was: wat is canvas? En er is katoen, oké, maar wát is katoen? Hoe kan het beter?,'' leggen ze uit.
In hun zoektocht stuitten de twee in Brazilië op biologische en fairtrade katoen. Daarna deden ze hetzelfde met de zool van de sneaker. In 2004 doken ze het Amazonegebied in om rubbertappers te ontmoeten en met hen op een eerlijke manier samen te werken. De eerste VEJA sneakers volgden niet lang daarna. Wereldwijd hebben ze inmiddels ongeveer 4,5 miljoen paar sneakers verkocht.

Niet met vingertje wijzen
Het doel van het merk is en blijft elke stap van de productieketen te onderzoeken en waar nodig te veranderen, van de grondstoffen tot de winkels. En ook het verschil kunnen maken in zowel duurzaamheid en inclusie. Het sociaal en maatschappelijk ondernemen wordt in elke stap doorgevoerd, zoals bijvoorbeeld werken met een logistiek bedrijf waar inclusie een grote rol speelt. VEJA wil niet met het vingertje wijzen naar merken die niet 'duurzaam' zijn, benadrukken ze. ,,We vergelijken onszelf niet met andere sneakermerken of andere duurzame merken. Dat is niet onze rol. Wij steken al onze energie in verandering, maar zullen anderen niet vertellen dat ze moeten veranderen."


Nul marketingbudget
VEJA is groot geworden zonder marketingbudget en traditionele advertenties. Dat is een bewuste keuze geweest. ,,Eigenlijk heeft fictie de werkelijkheid overgenomen", zeggen Morillion en Kopp. ,,Ons doel was en is om te investeren in biologische grondstoffen, productie en de salarissen van boeren en werknemers door juist het advertentiebudget te schrappen. Om onze sneakers te kunnen produceren, zijn we vijf tot zeven keer meer kwijt dan onze concurrenten. Maar omdat we niet aan advertenties doen, komen ze op dezelfde prijs uit als de grote merken in de winkels."
Hoe heeft het merk dan toch zo snel kunnen groeien? ,,Wij geloven in de kracht van mond-tot-mondreclame en social media. Zo verspreidt de boodschap zich tegenwoordig als een olievlek. Traditionele reclame is dus niet nodig. We werken ook samen met coole merken en organiseren vaak on- en offline events in Frankrijk en daarbuiten."


Kate en Meghan
Mensen omarmen zowel de boodschap als de look. Niet zo gek dat ook influencers fan zijn van VEJA. Maar ook in de hoogste regionen is het merk populair en daar zijn de makers trots op. ,,Dat is een enorme steun in de rug. Mensen als Meghan Markle, Marion Cotillard en Kate Middleton of zelfs de Franse president zijn klanten. Ze dragen onze schoenen, wij vragen ze niets."

Over hun plannen voor de komende tijd willen Morillion en Kopp liever niets kwijt. ,,Er komen veel nieuwe projecten aan, maar we praten nooit over wat nog niet op de markt is. Het maakt deel uit van onze filosofie om vast te houden aan de realiteit van vandaag."


Beeld: VEJA instagram

Be Candid,
it’s contagious.

Candidness is the quality of speaking with
honesty and authenticity. Our Candid editorial
team shares stories that matter on media, data,
marketing, creativeness and technology.

Our Candid editorial team
creates stories that matter.