Candid. Platform
for growth.

Wanneer is gratis een succesvolle marketingtool?

goedefotofree

Wanneer levert het gratis weggeven van je product of dienst eigenlijk iets op? We vragen het ondernemerscoach en bestsellerauteur Kelly Weekers en brandexpert Liesbeth Gouda.

Met Instagram-account @Shareyourmagicnow geeft brandexpert en co-founder van Blooming Stories Liesbeth Gouda een podium aan creatieve initiatieven van ondernemers. ,,Van een thuisfestival en online zanglessen tot business coaching en food initiatieven. Nu het leven anders is door de coronacrisis, hoop ik voor wat positiviteit te zorgen. De mensen die thuis zitten te inspireren en tegelijkertijd ondernemers die het moeilijk hebben meer zichtbaarheid te bieden." Het account is meteen een hit. De eerste dagen werd Gouda overspoeld door aanmeldingen, en nog steeds komt er veel binnen. Wat alleen opvalt, is dat veel initiatieven gratis zijn. Gouda: ,,Daarop komen veel reacties als 'Je moet nu niet in paniek alles gratis weg gaan geven.' Daar ben ik het helemaal mee eens. Al is gratis iets weggeven wat mij betreft niet perse verkeerd. Het is prima om iets gratis weg te geven, zolang het onderdeel is van een langetermijnstrategie."

Handel niet vanuit paniek
Deze nieuwe gratis weggeef-trend valt ondernemerscoach Kelly Weekers ook op. Je kent Weekers wellicht ook als schrijfster van bestsellers Happy Life 365 en Happy Lifehacks 365. Met haar coaching heeft ze inmiddels al meer dan 400 ondernemers geholpen hun (financiële) vrijheid te claimen. Wanneer is gratis volgens Weekers een goede marketingtool? ,,Het ligt aan je lange termijn visie en wat je vervolgens wél gaat verkopen. Door vanuit paniek te handelen en ineens alles voor niets aan te bieden, kan je in een klap je hele businessmodel naar de vernieling helpen."

Kelly Weekers

Waarde
Weekers ziet het in veel verschillende branches gebeuren. ,,Van coaches tot social media experts en van tekstschrijvers tot makelaars. Het maakt mensen ook nerveus. Degene die het nog niet doen, gaan zich afvragen of ze nu ook ineens van alles weg moeten geven. Maar waarom zou je dat doen? De klant is echt wel bereid om iets te betalen, zolang je ook echt iets van waarde biedt."

Betrokkenheid
,,Denk dus na waarom je iets gratis weggeeft,'' geeft ook Gouda aan. ,,In mijn ogen kun je nooit teveel weggeven als je maar aan die lange termijn denkt. Want hoe meer mensen kennis met jou kunnen maken, hoe meer ze zich betrokken bij je voelen en des te meer ze bereid zijn ook betaald iets bij je af te nemen. Denk alleen dus wel na over de toekomst en jouw vervolgaanbod mét prijskaartje. Dat mag, je bent ondernemer en moet ook je brood verdienen."

Lange termijnstrategie
Hoe pas je dit dan toe in je lange termijnstrategie? Gouda: ,,Door bijvoorbeeld iets wat te downloaden is te koppelen aan je crm-systeem (mailblue, activecampaign, mailchimp), zodat de persoon die iets gratis bij jou afneemt in je database staat. Zo kan je diegene later ook nog bereiken. Bijvoorbeeld met je nieuwsbrief of een relevant aanbod." Relevant zijn is hierbij een belangrijk onderdeel, stipt Gouda aan. ,,Anders haken mensen af."

Liesbeth Gouda

Transparant
Daarnaast is belangrijk dat je eerlijk en transparant bent, gaat Gouda verder. ,,Doe je in deze tijd iets (gratis of niet) voor mensen die het moeilijker hebben door de crisis of voor een goed doel? Pretendeer dan niet dat je iets doet voor een goede zaak terwijl het eigenlijk meer voor je eigen gewin is. Dat komt altijd uit." Zaak is dat je niet over die grens heengaat en het alleen doet als je echt maatschappelijk betrokken bent, aldus Gouda. ,,Zo heb ik meegedacht aan een campagne van een van mijn klanten - Europarcs - dat iets wil doen voor de zorgmedewerkers om zo echt een bijdrage te leveren in deze moeilijke tijd, zeker ook voor die doelgroep. Natuurlijk helpt het hen ook in zichtbaarheid en imago, maar het is zeker niet alleen maar voor eigen gewin."

Maatschappelijk steentje bijdragen
Weekers begrijpt het ook als ondernemers of bedrijven iets gratis weggeven om maatschappelijk een steentje bij te dragen. Dat heeft ze zelf ook gedaan: ,,Zo bied ik bij mijn boek een betaald online programma aan: het Mindset Masterplan. Toen de coronacrisis net uitbrak, wilde ik ook een maatschappelijk steentje bijdragen. Een week lang heb ik mijn programma opengesteld, waardoor iedereen zich gratis kon inschrijven en het programma vervolgens wekenlang kosteloos kon volgen. Daar heb ik 30.000 mensen mee kunnen helpen en veel mooie reacties op ontvangen. Waaronder ondernemers die op dit moment geen geld hebben om mijn boek te kopen en wel heel veel aan mijn tips hebben. Gelukkig kan ik ze nu op deze manier helpen."

Gooi jezelf niet in de uitverkoop
Weekers heeft hierbij bewust voor een afgebakende periode gekozen, legt ze uit. ,,Normaal gesproken ben ik helemaal niet van het gratis weggeven. Ik vind dat je jezelf ook in deze periode niet in de uitverkoop moet gooien. Daarom heb ik het bewust een week gedaan. Ik sta voor een bepaalde kwaliteit en daar hangt een prijskaartje aan."

Waardevol
Al pakt Weekers ook weleens een project aan zonder het doel er geld mee te verdienen. ,,Zo geef ik mezelf jaarlijks de ruimte om ook een project te doen dat niet financieel is, maar gewoon omdat ik er enthousiast van word. Niet om geld mee te verdienen dus. Ook hierbij is het belangrijkom zelf de regie te houden en een afgebakende periode aan te houden. En vergeet niet: mensen zijn al snel enthousiast als het niets kost. Een mening is pas echt waardevol als diegene ook voor jouw product of dienst heeft betaald."

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.candidplatform.com/

Be Candid,
it’s contagious.

Candidness is the quality of speaking with
honesty and authenticity. Our Candid editorial
team shares stories that matter on media, data,
marketing, creativeness and technology.