Candid. Platform
for growth.

Start-up Arkive wil disruptor zijn in de beauty-industrie

Arkive1

Arkive is een nieuw online platform dat beauty- en skincareproducten een tweede leven geeft. Daarmee heeft het een primeur in Europa. De online only speler richt zich op, door beautymerken moeilijk te bereiken, jonge doelgroepen. Hoe ziet de marketingstrategie van deze start-up eruit?


Producten een tweede leven geven, verspilling tegengaan, er zijn steeds meer bedrijven die met dit doel worden opgericht. Voor de beauty-industrie bestond dit nog niet. Nu is er Arkive, een online only beauty platform dat items die op de plank blijven liggen of producten met een esthetisch productiefoutje een nieuwe kans. Oprichtster Sinem Tuncer zag dat net als alle andere sectoren de beauty-industrie hard aan het digitaliseren is én wilde dat het bedrijf iets bijdraagt aan de planeet. ,,Zo is Arkive ontstaan,'' zegt Miriam el Ghalbzouri, die Digital Growth Marketing Manager is binnen het founding team, dat nu nog uit vier personen bestaat. Daarnaast werken ze met bureaus en freelancers.

,,Bij kleding, elektronica en food is het inmiddels algemeen geaccepteerd dat er een extra laag in de supply chain komt om verspilling tegen te gaan. Bij beauty kan dat ook. Een markt die miljarden waard is, in Nederland alleen al. Wij zien dat veel van de beautyproducten momenteel vernietigd worden of verdwijnen naar zogenaamde 'grey markets'. Dat probleem willen wij oplossen. Arkive is echt een circulair bedrijf. Als wij het product niet kunnen verkopen dan doneren of we recyclen het. We gooien niets weg."

Millennials en Gen Z
Arkive richt zich op de value shopper en de jongere doelgroep, Millennials en Gen Z. ,,Die groep koopt beauty- en skincare producten vooral online. Wij denken dat we in die omgeving het beste passen. Misschien moet ik het wel de 'woke' doelgroep noemen. Ze geven meer om duurzaamheid, zijn activistisch en verdiepen zich meer in hoe iets in elkaar zit. Het is ook een doelgroep waarvan we zien dat beautymerken ze organisch moeilijker bereiken. Ook Arkive moet daar zijn best voor doen, daarom bouwen wij aan een community."

El Ghalbzouri ziet verder dat de Coronacrisis een immens effect heeft gehad op de beauty-industrie en misschien wel blijvend het koopgedrag naar online heeft verschoven. Ook daar kan het bedrijf op inspelen. Het bedrijf werkt nu samen met zes merken, zoals ARgENTUM Apothecary en Revolution.

Goedkoper
Hoe reageert de beauty-industrie in het algemeen op het merk? ,,In de basis vinden ze het een goed idee, al zijn ze nog wel huiverig wat het met hun prijs en omzet doet. We zien dat er echt wel goodwill is, maar covid heeft ook een groot effect gehad op beautymerken. Ook daar zien ze ander shoppinggedrag en het mislopen van omzet." De producten zijn goedkoper, al ligt de focus daar niet per se op, zegt el Galbzouri. ,,Het gaat meer om de vraag waarom we goedkoper zijn. Dus vertellen we ons verhaal. We willen het merk echt begeleiden. Met parfumhuis Atelier Oblique hebben we bijvoorbeeld de kaarsen die op de plank bleven liggen doorverkocht en is er ook een speciale editie gemaakt die alleen wij verkopen. Een heuse 'upcycling'. We denken dus ook creatief mee."


Het Arkive-team, met rechtsonder Miriam el Ghalbzouri

Van Instagram tot Tiktok
De marketing van Arkive is geheel vanuit een digitaal perspectief. el Ghalbzouri moet zorgen dat de hele customer journey wordt gevolgd. ,,De strategie past bij de beauty-industrie, maar is net even anders. We hebben omdat we nog zo jong zijn nog (weinig) data, daarom doorlopen we nu alle stappen en zetten elk digitaal kanaal aan. Van Instagram tot Tiktok: wij zijn er, of komen er nu echt aan. Maar ook in search, blogs en een nieuwsbrief. Dat is in feite wat iedereen doet in e-commerce, het extra sausje wat ik erover giet, is de persoonlijke touchpoints creëren. En daarnaast steeds de doelgroep die wij willen bereiken in het oog houden: divers, queer friendly. Wij zijn onze eigen doelgroep: divers, jong en milieubewust."

Daarnaast is er voor de klanten een onboarding marketingplan. ,,Elke klant die binnenkomt, heeft zijn eigen strategie, USP en do's & dont's. Dus ook een eigen op maat gemaakt marketingplan. Ze verkopen kwalitatieve producten en willen daar ook verantwoordelijk mee omgaan. We hebben dus ook een adviserende rol. Ze krijgen van ons marketingadvies én data, wat straks ook belangrijk is vanwege het verdwijnen van third party cookies."

Arkive is met eigen financiering en een 'angel investor' begonnen. el Ghalbzouri zegt dat er momenteel ook gesprekken zijn met andere investeerders, maar wil daar verder nog niets over zeggen. Het is gelanceerd als internationaal platform. ,,We verwachten snel te kunne groeien. Natuurlijk weten we dat we de keten niet in een paar dagen kunnen veranderen, wel kunnen we nu al mooie producten een tweede leven gunnen." 

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://candidplatform.com/

Be Candid,
it’s contagious.

Candidness is the quality of speaking with
honesty and authenticity. Our Candid editorial
team shares stories that matter on media, data,
marketing, creativeness and technology.

Our Candid editorial team
creates stories that matter.