Candid. Platform
for growth.

Roland Kahn: na sanering winkelstraat nu webshops failliet

Vakdagen

Nu de sanering van de winkelstraat bijna voorbij is, voorspelt ondernemer en investeerder Roland Kahn ook onder webshops een golf aan faillissementen. Vooral nu Amazon de Nederlandse markt betreedt. De man achter CoolCat en het nieuwe V&D gelooft dat de combinatie van clicks én bricks de enige manier is om als retailer te overleven.

Misschien is Roland Kahn niet de juiste man om met een waarschuwende boodschap te komen. Was hij niet de ondernemer die te lang doorging met zwakke winkelformules als MS Mode en CoolCat, die respectievelijk in 2016 en 2019 failliet gingen? Beide maakten weliswaar een doorstart, maar afgeslankt en CoolCat alleen als online kinderkledingmerk. Volgens diverse media en retaildeskundigen brokkelt zijn imperium af en is hij zijn creativiteit kwijtgeraakt.


Destructie
Tijdens de Webwinkel Vakdagen stond echter een strijdbare Kahn op het podium die het licht in het digitale tijdperk lijkt te hebben gezien en zich heeft getransformeerd tot internetondernemer. Met zijn openingszin gooide hij meteen de knuppel in het hoenderhok. ,,Voor een winkeldier als ik is het bijzonder om te mogen praten voor webwinkeliers, die verantwoordelijk zijn voor de destructie van de winkelstraat,"zei Kahn.

Door de online concurrentie van internet verdwenen de afgelopen jaren veel winkels uit het straatbeeld. In 2019 en 2020 gingen behalve CoolCat modezaken Steps, Sissy-Boy, Promiss en Didi failliet, speelgoedketen Intertoys en sloot Hudson's Bay zijn vijftien warenhuizen. De laatste tien jaar werden veel lege panden omgebouwd tot woningen of ze kregen een horecabestemming. Doordat dit proces zo'n beetje ten einde is, steeg de leegstand in 2019 weer van 6,7 naar 7 procent. Het winkelend publiek op straat krimpt al jarenlang en Kahn voelde dat aan den lijve.


Coolblue wordt niets
Als traditioneel winkelman had hij de dreiging van internet niet zien aankomen. ,,In 2012 stond ik als zeer winstgevende retailer op het podium naast Coolblue en ik dacht: dat wordt helemaal niks. Mensen gaan natuurlijk geen kleding kopen online. Dat moet je voelen, dat moet je ervaren, die klant wil binnen komen. Tsjonge, jonge, wat heb ik er naast gezeten."

Net als veel traditionele ondernemers dacht hij dat een winkel alleen succesvol kan zijn als je winst maakt. Veel webshops hebben echter eerst jaren verlies gemaakt, de concurrentie verslagen en schreven daarna pas zwarte cijfers.


Golf faillissementen
Veel webshops slagen daar nog steeds niet in en draaien met verlies. Hun marges zijn te laag, zeker als ze commissie moeten betalen aan platforms als Wehkamp of Bol.com. Daarnaast rijzen de kosten voor gratis retourzendingen de pan uit. Met de komst van Amazon.nl ontstaat een prijsrace to the bottom en zullen nog meer winkels verdwijnen, voorspellen experts. De uitpuilende zaaltjes tijdens de Webwinkel Vakdagen bij elke spreker die iets te vertellen had over Amazon spreekt wat dat betreft boekdelen. De paniek in de branche is groot.

,,De grote faillissementsgolf gaat niet meer in de straat plaatsvinden, maar in de webwinkels. In de winkelstraat hebben we de klap gehad en heeft de sanering plaatsgevonden. Daar gaat een nieuwe generatie jonge mensen komen die het weer leuk vindt om met klanten bezig te zijn. Daarom ben ik ervan overtuigd dat winkelstraten altijd zullen blijven bestaan," stelt Kahn.


Houdbaar businessmodel
Volgens hem zit er iets scheef in het businessmodel van webshops. ,,We kunnen ons afvragen of we niet een beetje doorgeschoten zijn door mensen alles voor niets te geven," stelt Kahn, doelend op het eindeloos gratis laten terugsturen van kleding. ,,Je kunt je afvragen of het een houdbaar businessmodel is om ieder pakje of jurkje dat 3 euro kost om te verzenden gratis aan onze klanten beschikbaar te stellen. De uitdaging voor de komende jaren is dan ook om te zorgen dat we én een winstgevend model hebben, én dat die klanten tevreden zijn," aldus Kahn.


Clicks en bricks
Dat kan volgens hem alleen door een combinatie van online en offline, gemak en beleving. Kahn: ,,Retail is mijn spelletje. En of het nou retail is of webwinkel, het gaat om het creëren van experience. Daarom geloof ik in het concept van bricks én clicks."

Dat betekent dat een winkel in de toekomst vooral bedoeld is om klanten kleding te laten zien, passen en voelen, waarna ze die online bestellen en thuis laten bezorgen. Winkels worden zo enkel een showroom en hoeven niet meer alles op voorraad te hebben.,,Je kunt nu met een druk op de knop overal ter wereld dingen kopen. De relevantie voor de klant – waarom ben ik hier? –, dat is weer heel essentieel," zegt hij.


Discount
Discountzaken als Action en Primark ondervinden volgens Kahn nu en in de toekomst nauwelijks concurrentie van internet. Hun producten zijn zo goedkoop dat online verkopen en verzenden geen marges over laat. Qua bricks denkt hij dat grote en middelgrote provinciesteden bestaansrecht hebben als het publiek die binnensteden weet te bereiken. Vooral grote winkelcentra als Leidsenhage met veel beleving zullen volgens hem succesvol worden


Internetondernemer
Inmiddels is Kahn een redelijk succesvol internetondernemer. Samen met voormalig HEMA-directeur Roland van Zetten en zijn compagnon Jaco Scheffers kocht hij het failliete merk V&D en blies dat in 2017 als online platform nieuw leven in. Hoewel het geen winst maakt, weet V&D tot nutoe elk jaar zijn omzet te verdubbelen.

Zijn kledingmerken zijn niet alleen via eigen webshops te koop, maar ook op allerlei platforms. Het merk CoolCat verkoopt hij via Wehkamp en Bol.com, MS Mode ook via V&D, Amazon en Zalando, American Today ook bij de Bijenkorf en lingeriemerk SAPPH zelfs op tien platforms. ,,Je kunt als merk de weg vinden via platforms en jezelf heel breed in de markt zetten bij heel veel platforms, al moeten die elkaar niet dood concurreren," zegt Kahn. Volgens hem zijn alle online activiteiten bij elkaar opgeteld winstgevend.

Dat hij zelf een digibeet is maakt hem niet uit. Kahn laat zijn gebrekkige kennis van het internet bijspijkeren door studenten. Zijn bedrijf Cool Investments investeert in jonge techneuten en heeft zelfs een eigen AI-bedrijf in huis, waar hij zelf geen verstand van heeft.


V&D
In het AD zegt winkeldeskundige Hans van Tellingen dat hij verwacht dat V&D weer terugkomt. Dat gaat niet gebeuren, stelt Kahn. ,,De droom die wij hadden met het warenhuis was best realiseerbaar, maar het winkelmoment is voorbij en dus gaan we het op een andere manier doen," zegt hij. Op de Huishoudbeurs wordt het voormalige warenhuis weliswaar deels herbouwd, maar dat is een eenmalige stunt.


Gandhi
Kahn opende in 1976 zijn eerste winkel en maakte pieken en dalen mee. In de jaren '80 maakte hij ook al eens een crisis mee met zijn winkels. Ook toen stelde hij, na input en advies van anderen, zijn strategie bij en wist zo te overleven. De problemen bij CoolCat wijdt hij aan zijn eigen ziekte (inmiddels zijn alle melanomen in zijn been verwijderd) en de schaal van het bedrijf. Dat werd te groot, met te veel bestuurslagen, zodat het ondernemerschap en de connectie met de klant zoek raakte.

Zijn lijfspreuk is nog altijd die van Mahatma Gandhi, die stelde dat alles om de klant draait, al is nooit bewezen dat de Indiase leider dit daadwerkelijk gezegd heeft. ,,Of het nou een webwinkel of in de bricks is, het gaat iedere dag om die klant. Dat was toen zo, dat is nu zo en dat is in de toekomst ook zo. Een ondernemer is niet altijd iemand die heel intellectueel is. Een ondernemer is ook geen wetenschapper. Een ondernemer doet dingen, goed en fout, leert ervan en groeit," aldus Kahn. 

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.candidplatform.com/

Be Candid,
it’s contagious.

Candidness is the quality of speaking with
honesty and authenticity. Our Candid editorial
team shares stories that matter on media, data,
marketing, creativeness and technology.