Candid. Platform
for growth.

Philips, C&A en Tefal krijgen Chinese concurrentie

Philips, C&A en Tefal krijgen Chinese concurrentie

Merken als Philips, C&A en Tefal kunnen hun borst natmaken. De komende jaren krijgen ze op de Nederlandse markt serieuze concurrentie van Chinese merken op het gebied van elektronica, mode, verlichting en kookgerei. Die laten massaal nieuwe handelsmerken registreren.

Agressieve Chinese merken zullen de stap naar Europa maken en hun westerse concurrenten verpulveren, waarschuwde Aziëkenner Jacco ter Schegget, CEO South East Asia bij Mirum en J. Walter Thompson, tijdens het laatste MWG congres. Hij lijkt daarin gelijk te krijgen, blijkt uit het rapport 'Chinese brands go global' van onderzoeksbureau CompuMark. Dat analyseerde wereldwijd alle aanvragen en registraties in het internationale handelsregister en concludeerde: de Chinezen komen eraan.

Verdubbeling

In 2017 lieten Chinese bedrijven 120.000 nieuwe buitenlandse aanvragen voor handelsmerken vastleggen in de internationale registers. Dat is 60 procent van alle internationale aanvragen in de wereld en een verdubbeling ten opzichte van 2015. Ter vergelijking: Nederlandse bedrijven - waaronder grote multinationals als Akzo, Unilever, Shell of Philips - lieten 'slechts' 16.000handelsmerken in het buitenland registeren.

De meeste aanvragen - 50.000 - werden gedaan in de VS. Maar de op de tweede plaats prijkt Europa met ruim 11.000 aanvragen. Daar groeide het aantal trademark registraties van Chinese merken met ruim 15 procent, met name in landen als Engeland, Duitsland en Frankrijk.

Binnenlandse concurrentie

De meeste aanvragen werden gedaan in de categorieën elektronica (19,9 procent), mode en kleding (9,6 procent) en verlichting en koken (5,9 procent). Bedrijven in research en technologie deden de meeste aanvragen (35.000), gevolgd door bedrijven in mode en kleding (32.000) en huishoudelijke artikelen (22.000). Het aantal buitenlandse aanvragen van deze top drie groeit jaarlijks met 30 tot 40 procent per jaar, aldus het rapport. Nog een saillant detail: hoewel Chinese bedrijven de mogelijkheid hebben om via de World Intellectual Property Organisation (WIPO) in Genève één handelsmerk voor 110 landen tegelijk vast te leggen, kiezen Chinese merken ervoor dat per land apart te doen en de merken op nationaal niveau te registreren. Ze kiezen dus met nadruk voor binnenlandse concurrentie. Gezien de meest aangevraagde categorieën zijn het dus merken als C&A, Tefal en Philips die het meest te vrezen hebben.

Verhaal achter cijfers

De 120.000 buitenlandse aanvragen staan nog steeds niet in verhouding tot de 5 miljoen handelsmerken die in 2017 in China zelf werden geregistreerd, maar toch. De cijfers vertellen volgens CompuMark een verhaal op zich. Handelsmerkaanvragen bevatten namelijk informatie over markten (registratieland), tijd (indieningsdatum), bron (land van aanvrager) en bedrijfsactiviteit (branche en specificaties). Ze zijn een krachtige indicatie voor economische activiteit. Ze kunnen gebruikt worden om te zien waar Chinese merken hun reis beginnen, welke route ze nemen en waar ze heen gaan. In dit geval: naar Europa. Daar zullen ze de komende jaren de markten penetreren met hun onorthodoxe en nieuwe business- en marketingmodellen, voorspelde Ter Schegget al eerder.

Nieuwe infrastructuur

Niet alleen een Alibaba dat met Bol.com of Wehkamp concurreert, een Huawei dat T-Mobile, KPN en Vodafone op stang jaagt of Lenovo, dat andere computermerken de loef afsteekt. Dit is nog maar de top 3 van Chinese global brands. In hun kielzog zullen duizenden bedrijven die hun handelsmerk laten registreren weldra volgen.

Via het One Belt and One Road-project legt China nieuwe infrastructuur aan, bijvoorbeeld snellere spoorverbindingen met het westen. Nu nog vooral om westerse producten sneller bij de Chinese consument te krijgen. Maar die route gaat twee kanten op. Gezien het aantal handelsmerkregistraties zal die weldra in twee richtingen benut gaan worden.

Extra fields

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.candidplatform.com/

Be Candid,
it’s contagious.

Candidness is the quality of speaking with
honesty and authenticity. Our Candid editorial
team shares stories that matter on media, data,
marketing, creativeness and technology.