Candid. Platform
for growth.

Peilingen 2017: PVV nog altijd de grootste volgens social media

Peilingen 2017: PVV nog altijd de grootste volgens social media

Volgens onze maandelijkse voorspellingen op basis van social media haalt PVV nog steeds het meeste aantal zetels. Rutte en Pechtold doen het ook niet verkeerd. En Asscher blijft de grote verliezer.

 
De spanning stijgt: woensdag 15 maart is het zover. De Tweede Kamerverkiezingen. Er lijken meer zwevende kiezers te zijn dan ooit. Nu de peilingen onder vuur liggen, heeft iedereen behoefte aan een duidelijke stand van zaken. Daarom schakelt frank.news maandelijks in samenwerking met onderzoeksbureau Vostradamus de sentimentmeting op social media in. Deze resultaten vergelijken we met de peilingen volgens de peilingwijzer. En deze keer leggen we dit ook naast de voorspellingen van de lijsttrekkers zelf. Tipje van de sluier: velen voorspellen dat zij ‘de grootste worden, naast de VVD’.

 
PVV nog altijd grootste 
Bij de laatste meting viel al op dat de PVV volgens social media de meeste zetels gaat halen. Als we kijken naar de huidige zetelverdeling op basis van social media dan is dat met 35 zetels nog steeds het geval. En dit terwijl de partij in de peilingen inmiddels slechts 21 zetels scoort en na VVD een tweede plek inneemt.

 
VVD volgt 
In de laatste peilingen staat VVD op een eerste plek met 25 zetels. Als we uitgaan van de zetelverdeling op basis van social media komt de op dit moment nog regerende partij op 24 zetels uit. Eén zetel verschil, maar wel met de kanttekening dat PVV dus groter is als we uitgaan van de zetelverdeling volgens social media. Ook opvallend: volgens premier Rutte zou zijn partij op 41 zetels uitkomen. Hij ziet namelijk dat de kiezers ‘thuis aan het komen zijn’. Dit zou hij op straat merken. Verder voorspelt Rutte dat de PVV slechts 15 zetels haalt. Een concrete voorspelling van Wilders, naast dat hij denkt de grootste te worden, is verder nergens te vinden.

 
Verschil D66 en CDA
Volgens de laatste peilingen zijn D66 en CDA met 19 zetels de grootste partijen na VVD en PVV. Als we naar de zetelverdeling op basis van social media kijken, valt op dat D66 inderdaad als derde grote partij volgt met 18 zetels. Het grote verschil ligt bij CDA, die als vierde volgt, met slechts 14 zetels. Alexander Pechtold voorspelt zelfs dat zijn partij net zo groot wordt als de VVD en dat beide op 24 zetels uitkomen. De partijleider van D66 voorspelt dat Wilders met zijn partij verder wegzakt en uiteindelijk op 18 zetels uitkomt. Voor de CDA denkt hij aan 19 zetels.

 
CDA voorspelt   
Lijsttrekker Sybrand Buma voorspelt op zijn beurt dat zijn partij de grootste wordt, met minimaal 28 zetels. Deze voorspelling staat dus tegenover 14 zetels voor het CDA volgens social media, en 19 volgens de peilingen. Buma voorspelt ook dat VVD op 24 zetels uitkomt, en PVV op 20. PvdA wordt met slechts 13 zetels de grote verliezer, denkt de partijleider.

 
PvdA verliest 
De Partij van de Arbeid telde in de vorige meting volgens social media nog 19 zetels, nu is het aantal weggezakt naar 14. Ook als we naar de stand van zaken volgens de reguliere peilingen kijken, blijft de partij steken op 12 zetels. Hoewel de partij er volgens de peilingen en social media metingen al maanden slecht voorstaat, gelooft lijsttrekker Lodewijk Asscher nog steeds in winst voor zijn partij. Hij verwacht dat zijn partij de grootste wordt en 26 zetels haalt, op de voet gevolgd door de VVD. De reden waarom de partij het zo slecht doet in de peilingen, is volgens Asscher omdat veel mensen nog steeds boos zijn dat de PvdA vijf jaar geleden met de VVD is gaan regeren.

 
GroenLinks gelijk met SP 
De vorige meting n.a.v. social media stond GroenLinks nog op een gedeelde vierde plek. Inmiddels is de partij van Jesse Klaver weggezakt naar 13 zetels en volgt als zesde partij. Volgens de peilingen staat de partij met 16 zetels gelijk met de SP. Tijdens het debat in Twente eind februari waar Mark Rutte wel een prognose deed voor het aantal voorspelde zetels, weigerde Jesse Klaver hetzelfde te doen. Klaver gaf als reden dat hij ‘een tikje bijgelovig’ is.

 
SP daalt en stijgt 
Volgens de peilingwijzer stijgt de partij van Emile Roemer naar 16 zetels. Als we naar de zetelverdeling volgens social media kijken, wordt een heel ander beeld geschetst. Hier zien we dat de partij slechts 9 zetels scoort. Roemer voorspelt dat zijn partij gelijk zal eindigen met VVD en 21 zetels haalt.

 
Forum voor Democratie 7 zetels 
Als we kijken naar de kleinere partijen valt op dat FvD eruit springt volgens de zetelverdeling op basis van social media met 7 zetels. Terwijl de partij van Thierry Baudet volgens de laatste peilingwijzer nog 1 zetel haalt. Baudet voorspelt zelf dat zijn partij uiteindelijk op 8 zetels zal uitkomen. Het grote verschil is volgens de lijsttrekker uit te leggen door de grote bubbel waar de traditionele media en peilers in zitten.

 
Kleine partijen 
Verder valt onder de kleinere partijen ook op dat de Piratenpartij volgens social media op 5 zetels uitkomt tegenover 0 in de peilingen. De 50+-partij slechts 1 zetel verovert, terwijl de peilingwijzer er 5 voorspelt. Ook de Partij voor de Dieren en de SGP komen lager uit als we kijken naar zetelverdeling op basis van social media, dan de peilingen. Denk kon net als de vorige keer niet meegenomen worden in de zetelverdeling op basis van social media. Dit omdat elke tweet en Facebook-bericht waarin iemand iets ‘denkt’ wordt meegerekend in het meten van de populariteit van de partij.

 
De manier van berekenen 
Om de populariteit van de verschillende politieke partijen op social media te gebruiken en om te rekenen voor een zetelvoorspelling is Vostradamus als volgt te werk gegaan. Het totaal aantal mentions per partij (op basis van de gekozen zoekterm(en)) op social media worden gedeeld door het totaal aantal mentions van alle partijen bij elkaar. De percentages die hieruit komen, zijn vermenigvuldigd met het aantal te verdelen zetels in de Tweede Kamer (150 zetels).

 
Bron online sentimentmeting: Coosto door Vostradamus
Gemeten periode: 1 t/m 12 maart 2017
Bron aantal zetels: Peilingwijzer.nl; combineert de peilingen van I&O Research, Ipsos, Peil.nl, De Stemming/ EenVandaag en TNS NIPO tot één schatting van de politieke krachtsverhoudingen voor de Tweede Kamer.
 

Extra fields

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.candidplatform.com/

Be Candid,
it’s contagious.

Candidness is the quality of speaking with
honesty and authenticity. Our Candid editorial
team shares stories that matter on media, data,
marketing, creativeness and technology.