Candid. Platform
for growth.

​DuckDuckGo gaat gevecht met Google aan

duckduck

Het is het kleine, brutale broertje van Google Search: DuckDuckGo. De alternatieve zoekmachine stelt privacy voorop, er zijn wel advertenties, maar gebruikers worden niet gevolgd. DuckDuckGo heeft de wind mee dankzij nieuwe Europese regels.

Ook in het Nederlandse straatbeeld valt de out-of-home reclame van DuckDuckGo op. Het ziet er speels uit en privacy staat op de voorgrond. De timing is niet toevallig: wie vanaf deze zomer een nieuwe Android smartphone instelt, komt een keuzescherm tegen om je zoekmachine te kiezen. Vroeger was dat standaard Google Search, maar daar stak de Europese Commissie een stokje voor. Het wordt nu verplicht gebruikers te laten kiezen uit meerdere zoekmachines.

Zoekmachine verzamelt geen gebruikersdata
DuckDuckGo, opgericht in Philadelphia in 2008, geldt als een van de belangrijkste opkomende zoekmachines. Het bedrijf concurreert al zo'n tien jaar met Google met een search engine die geen data van gebruikers verzamelt, maar is nog steeds veel kleiner dan de gigant uit SiliconValley. „We zullen Google niet omver gaan werpen," zegt CEO Gabriel Weinberg tegen Wired. „Ons doel is consumenten een privacy optie te geven en die moeten ze met alle gemak kunnen gebruiken."

Met honderden informatiebronnen moet een goede zoekmachine te bouwen zijn, redeneerde CEO Weinberg. Momenteel gebruikt DuckDuckGo zo'n vierhonderd bronnen om resultaten te krijgen: variërend van Microsoft's Bing, Apple maps, TripAdvisor tot DuckDuckGo's eigen web crawler. Voor de 'Instant Answers' die naast de zoekresultaten verschijnen zijn ruim duizend bronnen.

Doorbraak na onthullingen
In het begin groeide de zoekmachine langzaam. In 2010 waren er zo'n 40.000 zoekopdrachten per dag. De doorbraak in de VS kwam mede dankzij Edward Snowden. Zijn onthullingen maakten duidelijk dat inlichtingendiensten persoonlijke informatie op Google verzamelden. Gebruikers zochten daarom alternatieven die rekening hielden met privacy. In een jaar tijd steeg het aantal zoekopdrachten op DuckDuckGo van anderhalf naar vier miljoen.

Vanaf 2014 zijn ook nieuwsitems en video's op de site te vinden. En belangrijker: Apple neemt de zoekmachine op als optie in Apple's Safari browser. „Je kan het zien als stempel voor brede goedkeuring," zegt Weinberg.

Verdienmodel
Dat jaar maakt DuckDuckGo voor het eerst winst. Het bedrijf verwacht voor 2020 meer dan 100 miljoen dollar aan inkomsten te krijgen (al zijn de Corona-effecten daarin nog niet meegerekend). De zoekmachine verdient net als Google geld met advertenties, maar op een andere manier. DuckDuckGo gebruikt contextuele advertenties in plaats van mensen met cookies te volgen.

Wie bijvoorbeeld zoekt op een bepaald automerk, kan op die pagina ads van auto's te zien krijgen. Maar gebruikers worden niet zoals bij Google eindeloos gevolgd bij bezoeken aan andere sites om zo een profiel van een persoon op te bouwen. Consumenten zijn zich steeds meer bewust van privacy en dat heeft DuckDuckGo de wind in de rug gegeven.

Keuze uit browsers op Android smartphones
Ook het Cambridge Analytica-schandaal bij Facebook in 2018 gaf een forse impuls. Tot de dag dat het schandaal bekend werd, kreeg DuckDuckGo zo'n 17 miljoen zoekopdrachten; twee jaar later waren dat er opgeteld 57 miljoen. Weinberg merkt dat gebruikers niet alleen privacy belangrijk vinden, maar ook bereid zijn daarvoor actie te ondernemen. „Na Cambridge Analytica schoot het aantal zoekopdrachten als een raket omhoog."

De maatregelen van de Europese Commissie helpen DuckDuckGo verder in de schijnwerpers te komen. Op smartphones met Android wordt het verplicht een keuze aan zoekmachines aan te bieden. (Android hoort bij Google, dat op smartphones aanvankelijk alleen de eigen zoekmachine liet installeren, maar dat mag niet meer van de Europese Commissie.) Maar alternatieve browsers in het keuzemenu moeten Google nu betalen en daar is gedoe over. De Europese Commissie laat weten het op de voet volgen.

Kwaliteit: Google versus DuckDuckGo
Je zou denken dat Google de beste zoekresultaten levert, omdat het de grootste index van websites heeft en met de slimste algoritmen werkt. Maar dat blijkt niet altijd zo te zijn. DuckDuckGo kan de competitie aan, want 'minder' blijkt soms 'beter', schrijft The Guardian.

Google levert een gepersonaliseerde zoekervaring en daar zitten ook nadelen aan. Heeft iemand bepaalde vooroordelen over - zeg - vaccins of klimaatverandering, dan geeft Google zoekresultaten die zulke vooroordelen bevestigen. Je blijft in een 'filter bubblel' en mist de andere kant. DuckDuckGo zegt eerdere zoekresultaten niet mee te wegen waardoor je meerdere kanten krijgt belicht.

De vormgeving van DuckDuckGo lijkt op die van Google. Typ een vraag in en je krijgt een lijst met links zoals bij Google. Je krijgt ook kaarten te zien dankzij een partnership met Apple Maps. CEO Weinberg zegt dat de site een vergelijkbare uitstraling heeft als Google om de overstap voor nieuwe gebruikers eenvoudig te maken. DuckDuckGo bewaart geen data van gebruikers. Het kan wel de geografische locatie bepalen van een zoekopdracht om zo ook lokale zoekresultaten te tonen.

Reviews
Wie verder kijkt, ziet dat de meningen verdeeld zijn. Zo heeft mediahoogleraar Joseph Turow, die veel over privacy publiceert, zijn twijfels over de kwaliteit. „Ik heb het gevoel dat ik bij Google beter af ben, ook al is dat niet altijd hard te maken," zegt hij in The New York Times. In reviews op sites zoals Reddit of Quora komt DuckDuckGo er meestal goed uit. Sommigen vinden dat de kaarten en lokale zoekresultaten minder precies zijn dan bij Google. DuckDuckGo biedt inmiddels ook andere producten aan, zoals een widget voor verschillende browsers die dataverzameling kan tegengaan.

Betaald krijgen bij klik op advertentie
Tot slot zijn er ook andere browsers die veel oog voor privacy hebben. Bij de browser Brave krijg je tegenwoordig betaald met een cryptomunt als je op een advertentie klikt. Met dat geld kan je vervolgens magazines en contentmakers betalen voor wie je veel waardering hebt. Brave staat voor privacy, maar vindt dat makers van content netjes betaald moeten krijgen.

The Guardian noemt nog een paar andere alternatieve browsers, zoals StartPage, SwissCows, Qwant en Yippy. Wil je verder kijken dan Google of DuckDuckGo, dan is het goed daarmee te experimenteren. Of zoals de krant het schrijft: 'Je gaat sommige dingen missen als je stopt met Google. Maar je mist nog veel meer als je nooit iets anders gebruikt.'

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.candidplatform.com/

Be Candid,
it’s contagious.

Candidness is the quality of speaking with
honesty and authenticity. Our Candid editorial
team shares stories that matter on media, data,
marketing, creativeness and technology.