Candid. Platform
for growth.

'Datamarketing is net als online pokeren'

data_marketing

Offertes vermarkten is een lastige business. Het is abstract en onoverzichtelijk. Maar voor datamarketeer Freek Bos (34) van Offerte.nl is het de ultieme uitdaging. Het bestaat als domeinnaam al tien jaar en begon als affiliatesite, maar moet nu een echte marktplaats worden.

Het is een gegeven dat Nederlanders niet van te veel betalen houden. Stel, je doet een aanvraag voor een schoonmaakbedrijf, dan vul je een vragenlijst in en krijgt maximaal vijf offertes van verschillende schoonmaakbedrijven bij jou uit de buurt in je mailbox. Die bedrijven krijgen jouw gegevens doorgespeeld, maar ook alle wensen, dus je hoeft niet vijf keer aan vijf bedrijven hetzelfde verhaal uit te leggen. Zo moet je de beste prijs krijgen, maar ook het bedrijf dat het beste bij je past.

Op deze manier werkt Offerte.nl, een site die een transformatie doormaakt naar marktplaats. Offerte.nl krijgt betaald voor de leads. Het zet informatie door en de bedrijven betalen daarvoor. Voor de consument is het kosteloos, voor de partners is het een extra marketingkanaal.


Brug tussen marketing en sales

Het is volgens de marketeer continue optimaliseren van vraag- en aanbod. Hij werkt er nu drie maanden. De grote ambitie van Bos is sales en marketing helemaal aan elkaar te knopen. ,,Dus als ik een aanvraag genereer in een klein dorpje in Limburg, dan moeten we daar wel genoeg partners hebben, anders heeft het geen zin om die lead te genereren. Op klein niveau is dat nog redelijk te doen, maar over de tien branches die wij nu bedienen en 390 gemeenten in Nederland met honderd verschillende campagnes krijg je een behoorlijke wirwar aan data die je allemaal aan elkaar moet knopen. En dat zijn we nu aan het doen. Echt de brug slaan tussen marketing en sales."

Bos heeft een achtergrond in onder meer het seo-team van Zalando, bij restaurantreserveringssite Couverts toen het nog bij RTL zat en met eigen zwembroekenlijn Fighetti, die letterlijk in rook opging toen de hele voorraad door een brand werd vernietigd. Ook was Bos gespecialiseerd in online pokeren. ,,Tijdens mijn marketingstudie ben ik online gaan pokeren en kwam ik erachter dat ik data en kansberekening mooi vond. Het is echt een tweede taal voor mij. Het basisprincipe van pokeren is heel erg vergelijkbaar met dat van marketing. Namelijk: je hebt budget - bij pokeren is dat speelgeld - en dat moet je maximaliseren."

Freek Bos

Platte handel
Offerte.nl zit dus in de lead generatie business, wat traditioneel hele platte handel is. Het businessmodel is al vijftien jaar hetzelfde, maar het gaat nu nog meer om waarde toevoegen. ,,Dat is één van de grote vraagstukken waar we nu voor staan. Het is erg data gedreven. Het hele bedrijf is één grote excelfile. Meerwaarde bied je door service te verlenen. De veilingen waarin we ons bevinden zijn erg competitief en de klikprijzen zijn hoog, dat is voor mij als marketeer en dataliefhebber een heel mooi spel."

Zo ziet Bos marketing ook: als een spel, waarvan je de regels goed moet begrijpen. En marketingkennis haalt hij vooral bij collega-marketeers vandaan. ,,Van veel praten met andere marketeers leer ik het meeste."

Uitvaartbranche

Omdat Offerte.nl over veel data en experts binnen de categorieën beschikt, zijn ze begonnen met trendrapportages. Het doel is het up to date houden van partners, het leren over de specifieke branche en de aanvragers beter te informeren.

Komende maand gaat het over koffiebedrijven, in januari was het de uitvaartbranche. Uit dat onderzoek kwam naar voren dat uitvaartondernemer hét beroep van de toekomst is. Dat heeft alles te maken met de vergrijzing. ,,Opvallend vond ik dat we nu in de topmaanden qua sterfte zitten: vanaf half december tot aan eind maart is het gemiddelde sterfgetal verviervoudigd. Dat komt door de griepgolf die de bejaardentehuizen bereikt. Zo simpel is het. Ik had daar nooit over nagedacht. De griepgolf begint in november, het duurt een tijdje voordat de golf door heel Nederland heen stroomt en de ouderen bereikt. Dat zorgt voor een sterke stijging in de sterftecijfers, voornamelijk onder de ouderen. Die golf gaat dus heel langzaam.

,,Dat sterfte super-cyclisch is merken wij aan de campagnes. Het was niet mijn favoriete onderwerp omdat ik veel aan uitvaarten die ik zelf heb meegemaakt moest denken tijdens de interviews. De grootste take-away is dat er in dit jaar in de uitvaartmarkt 1.3 miljard euro omgaat en dat dit de komende jaren sterk gaat stijgen."

De vraag is hoe Offerte.nl zich onderscheidt van andere aanbieders in de branche. ,,We hebben volledige focus op het vinden van de juiste partners. Merken die begrijpen wat wij doen en willen groeien. Dat doen we met een relationship sales model. Een partner die we aansluiten moet 'voor altijd' klant bij ons blijven. Dat is een hele andere insteek dan dat je een x aantal partners per maand wil aansluiten. Je zegt soms nee tegen partners omdat je weet dat het geen langetermijnsamenwerking gaat worden. Dit betekent dat het contact tussen onze salesafdeling en de partner niet ophoudt na het aangaan van de overeenkomst."

Extra fields

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.candidplatform.com/

Be Candid,
it’s contagious.

Candidness is the quality of speaking with
honesty and authenticity. Our Candid editorial
team shares stories that matter on media, data,
marketing, creativeness and technology.