TODO: /blogs/entry/default.php
TODO: /blogs/entry/default.posts.php

Binge-marketing: contentmarketing op zijn Hollywoods

Binge-marketing-Hollywood

Wie anders dan expert Carlijn Postma kan een nieuwe trend in contentmarketing lanceren. Binge-marketing: benader je publiek zoals makers van Hollywood-films en tv-series dat doen. 'Al passen we maar 10 procent van die kennis toe in ons vakgebied, dan maken we het al zoveel beter'.

In huize Postma gaat het er niet veel anders aan toe dan in veel andere Nederlandse huishoudens. Vader en moeder hebben de volgende ochtend spijt dat ze die ene aflevering van een Netflix-serie als Stranger Things toch wilden afkijken. De kinderen weigeren ondanks alle afspraken naar bed te gaan omdat hun serie net met een geweldige cliffhanger is geëindigd.

,,Daarom hanteren we thuis de 8 minuten regel," vertelt Postma. ,,Ze mogen 8 minuten kijken van de volgende aflevering en dan naar bed."


Binge-watchen
Die onstuitbare drang om verder te kijken heeft geleid tot het inmiddels bekende fenomeen binge-watchen. Dat principe kun je ook toepassen op contentmarketing, bedacht ze. ,,Hollywood weet heel goed hoe ze met content moet omgaan. Daarom zeg ik: maak content als een tv-serie, zodat je publiek de kans krijgt om te gaan binge-watchen. Alleen zo kun je lange termijnrelaties met je publiek opbouwen," stelde ze tijdens het Content.19 congres van Adformatie.


Influencer
Postma geldt als een van de belangrijkste influencers op het gebied van contentmarketing.Ze is oprichter van The Post en werd in 2017 verkozen tot Content Marketing Vrouw van het Jaar. Regelmatig reist ze naar de Verenigde Staten, bijvoorbeeld naar het Content Marketing World congres in Cleveland, om inspiratie op te doen in het land van contentmarketing goeroe Joe Pullizi.

Volgens haar is contentmarketing een 'never ending story', die steeds verandert en zich aanpast. Ze ziet marketingmensen worstelen met een duidelijke definitie. Is iets nou reclame, marketing, branded content of contentmarketing? ,,Telkens als iemand denkt: we hebben het veilig opgeborgen in een silo duikt het weer ergens anders op," zegt Postma.


Binge-marketing
In haar visie moeten merken zich bij contentmarketing gedragen als een uitgever die een publiek opbouwt met inhoudelijke, relevante content. Ze moeten denken als een programmamaker. In haar nieuwe boek Binge-marketing gaat ze nog een stapje verder. Merken moeten meer gaan denken als Hollywood. Ze moeten potentiële klanten of consumenten niet zien als een doelgroep, maar als een publiek. Een publiek is actief en kiest zelf waar het naar kijkt of luistert. Dat publiek moet dus geboeid worden met ijzersterke content. Gemaakt in series en gefocust op de interesses van dat publiek. Dus geen eenmalige slogans, podcasts of video's, maar een pakkende reeks die een samenhangend verhaal vertelt.

,,Al passen we maar 10 procent van de kennis van Hollywood toe in ons vakgebied, dan maken we het al zoveel beter.Als je weet wat je merkverhaal is, kun je dat vertalen naar een scenario voor een steengoede tv-serie. Elke uiting, elk artikel, elke video of podcast is dan een aflevering van die serie. Elke nieuwe campagne is dan vergelijkbaar met een nieuw seizoen," legt ze de analogie verder uit.


Crossovers
Wat Hollywoord nog meer laat zien is dat je - als je eenmaal een publiek hebt opgebouwd - crossovers kunt gaan maken. De helden uit de films van Marvel bijvoorbeeld hebben allemaal hun eigen film - van Iron Man tot Captain Marvel, van Captain America tot Black Panther - en komen steeds weer samen in een aflevering van The Avengers. Postma: ,,Met al die crossovers kun je steeds hetzelfde publiek bereiken. Dat kan in contentmarketing ook. Je kunt allerlei kleinere merken positioneren in één decor. Een bedrijf als Philips heeft bijvoorbeeld verschillende divisies. Waarom zou je die niet in één decor neerzetten?"


Hero's Journey
Bij het maken van content voor Binge-marketing speelt de zogeheten Hero's Journey een belangrijke rol. Dat is het thema dat volgens schrijver en hoogleraar mythologie Joseph Campbell terugkomt in alle succesvolle verhalen uit alle culturen. Hij beschrijft stap voor stap welke reis en ontwikkeling de held in een verhaal doormaakt. Van zijn rustige leven tot het avontuur waartoe hij geroepen wordt, van alle verwikkelingen die hij en zijn mentor meemaken tot de terugkeer en de beloning.

Dit geldt volgens Postma voor elke film en elk verhaal. Van 'Lord of the Rings' tot 'Finding Nemo'. Vertaald naar contentmarketing gaat het dan om drie fases: het vertrek, waarbij het publiek een merk moet zien te vinden. Het avontuur, waarmee het merk het publiek aan zich weet te binden. En de terugkeer, waarmee een merk zijn publiek activeert. ,,De hero's journey is dezelfde reis die jouw publiek doormaakt," aldus Postma.
 

Vragen?
Direct onze hulp nodig?
Wij nemen contact met u op.
Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

Extra fields

Related Posts

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://candidplatform.com/